بر اساس جدیدترین گزارش ها از انجمن آلزایمر ایران، سن ابتلا به این بیماری در کشور پایین آمده است.

آلزایمر بیماری است که در آن سلول های مغز به تدریج عملکرد خود را از دست می دهند، مغز به تدریج کوچک می شود و فرد در یادآوری های روزانه دچار مشکل می شود.

به گزارش  ریمنیو به نقل از همشهری آنلاین، با پیشرفت آلزایمر، بیمار حتی از انجام کوچکترین کارهایی مانند آشپزی، توالت رفتن، یادآوری کارهای روزانه، رانندگی، یافتن خانه، مراقبت از اعضای خانواده و حتی صحبت کردن ناتوان می شود. استقلال

بیش از 50 میلیون نفر در جهان از زوال عقل (انواع مشکلات شناختی) از جمله آلزایمر رنج می برند و یک میلیون نفر از آنها در ایران زندگی می کنند. طبق آمار انجمن آلزایمر ایران هر ۷ دقیقه یک نفر ایرانی به این بیماری مبتلا می شود. این بیماری در حال حاضر هیچ درمانی ندارد و تنها با تشخیص به موقع می توان تا حدی آن را کنترل کرد.

بهترین سن برای تشخیص بیماری

آلزایمر نوعی زوال عقل است. زوال عقل گروهی از علائم ناشی از تغییرات در مغز است که با گذشت زمان بدتر می شود. افراد مبتلا به برخی از انواع زوال عقل در حافظه، برنامه ریزی، تمرکز و ارتباطات مشکل دارند. دمانس اصطلاحی است که چندین بیماری دیگر مانند آلزایمر و زوال عقل را در بر می گیرد.

آلزایمر در سنین بالا، یعنی حدود 65 سالگی خود را نشان می دهد، اما روند ابتلا و ابتلای فرد معمولاً از 20 سال پیش شروع می شود.

این واقعیت که تقریباً 70 درصد زوال عقل ها بیماری آلزایمر و 30 درصد باقی مانده از کل دمانس ها هستند، نشان می دهد که بیماری آلزایمر جهان را تا حد نگران کننده ای تحت تأثیر قرار می دهد.

به گفته متخصصان، آلزایمر در سنین بالا، یعنی حدود 65 سالگی خود را نشان می دهد، اما روند انتقال و عفونت معمولاً از 20 سال قبل شروع می شود; بنابراین مناسب ترین سن برای انجام آزمایش آلزایمر 50 سالگی است.

رئیس انجمن آلزایمر ایران، دکتر معصومه صالحی در این باره می گوید: متأسفانه آلزایمر را نمی توان به راحتی تشخیص داد و باید تست های تشخیصی مختلف مانند معاینه پزشکی و آزمایش B انجام شود. برای تشخیص اینکه آیا فرد مبتلا به آلزایمر است یا خیر، از آزمایشات مختلف، ام آر آی و … استفاده می شود. سایر بیماری های زوال عقل می تواند انجام شود.

ژنتیک چقدر بر این بیماری تأثیر می گذارد؟

بسیاری از مردم فکر می کنند که ژنتیک تنها عامل بیماری آلزایمر است. در حالی که کارشناسان این مورد را رد می کنند. رئیس انجمن آلزایمر ایران در این باره می گوید: ژنتیک تنها 10 تا 15 درصد در ابتلا به آلزایمر موثر است، اما اگر سبک زندگی افراد از دوران کودکی بر اساس تغذیه سالم، ورزش، افزایش ذخایر مغز، مراقبت از سر کودک و … باشد. با مراقبت از موارد دیگر، درصد این بیماری در آینده کاهش می یابد. در واقع رعایت موارد ذکر شده از دوران کودکی می تواند خطر ابتلا به آلزایمر را در آینده تا 40 درصد کاهش دهد.

صالحی درباره ارتباط ضربه به سر در دوران کودکی و بیماری آلزایمر در بزرگسالی توضیح می دهد: هرگونه ضربه به سر در دوران کودکی که باعث بیهوشی کوتاه مدت شود، خطر زیادی برای ابتلا به آلزایمر در سنین بالا دارد.

سن ابتلا به آلزایمر در ایران در حال کاهش است

بر اساس آمار انجمن آلزایمر ایران، نزدیک به یک میلیون نفر در کشورمان مبتلا به آلزایمر هستند و همزمان با افزایش میزان پیری، ابتلا به این بیماری نیز افزایش می یابد.

بیش از 55 میلیون نفر در جهان با زوال عقل زندگی می کنند و تقریباً 70 درصد از این افراد به بیماری آلزایمر مبتلا هستند. همچنین برآوردها نشان می دهد که این رقم در سال 2050 به 155 میلیون نفر خواهد رسید.

هر ضربه ای به سر از دوران کودکی که باعث از دست دادن هوشیاری کوتاه مدت در کودک شود، خطر بزرگی برای ابتلا به آلزایمر در سنین بالا است.

آمارها نشان می دهد که سن ابتلا به آلزایمر در ایران به حدود 50 سال کاهش یافته است. اگرچه این بیماری مختص افراد بالای 65 سال است. با توجه به کاهش سن این بیماری در ایران، پزشکان; این بدان معناست که افراد دارای سابقه خانوادگی آلزایمر باید از سن 50 سالگی آزمایش های تشخیصی را انجام دهند تا پزشکان بتوانند به موقع از این بیماری پیشگیری یا کنترل کنند.

برای پیشگیری این کارها را انجام دهید

پزشکان می گویند حتی اگر این ژن در بیماری آلزایمر دخیل باشد، یک سری اقدامات می تواند اثر آن را ضعیف کرده و به کاهش بروز این بیماری کمک کند.

مواردی مانند سبک زندگی صحیح، افزایش ذخایر مغز، یادگیری هنر جدید، یادگیری زبان جدید، مصرف بیشتر سبزیجات و مواد پروتئینی سفید، مصرف کمتر چربی و ترانس.

هرگز این بیماری را پنهان نکنید

زمانی که آلزایمر رخ می دهد، مراحل خاص خود را دارد. ممکن است شخص از همان ابتدا خاطرات اخیر را فراموش کند. مثلاً به یاد می‌آورد که دیروز کجا بوده و چه کار کرده است، یا کاملاً فراموش می‌کند که یک غذا چگونه پخته شده است، فیلم یا سریالی را که تازه تماشا کرده است، فراموش می‌کند و اگر آن را برای او پخش کنید، متوجه نمی‌شود. اصلا ، سوالی که قبلا پرسیده بود. ، بارها و بارها می پرسد، چیزها را جابجا می کند، نحوه شستن را فراموش می کند، به یاد نمی آورد چگونه لباس هایش را بپوشد، به یاد نمی آورد چگونه دست هایش را با آب و صابون بشویید. کتری را روی آتش می گذارد و… هر چه بیماری پیشرفت کند، این رفتارها بیشتر می شود.

تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر می تواند مشکلات ناشی از این بیماری را هر سال تا 5 سال به تعویق بیاندازد و فرد می تواند مستقل تر به زندگی خود ادامه دهد.

در حالی که پیشرفت بیماری آلزایمر در برخی افراد به کندی رخ می دهد، برخی افراد بیماری خود را برای مدتی پنهان می کنند تا متوجه آن نشوند.

پزشکان تاکید می کنند که اگر فرد بیماری را پنهان کند و به موقع درمان نشود، بیماری سریعتر پیشرفت می کند. با این حال، تشخیص زودهنگام می تواند مشکلات ناشی از این بیماری را هر سال 5 سال به تعویق بیندازد و فرد بتواند مستقل تر به زندگی خود ادامه دهد. در غیر این صورت فرد استقلال کامل خود را از دست می دهد و حتی برای خوردن و لباس پوشیدن نیاز به دیگران دارد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *