سما بابایی | در آخرین قسمت از سریال مرداب قطعه ماندگار حبیب محبیان به نام خرچنگ مرداب پخش شد; این در حالی است که سال گذشته قطعه ای با همین نام «ابراهیم حامدی» در سریال قتل «ساحل» مورد استفاده قرار گرفت. این یک اتفاق خوشحال کننده برای سینماگران است که می توانند از گنجینه موسیقی عامه پسند دهه های 1940 و 1950 در رکود موسیقی خوب آن زمان بهره ببرند..
به گزارش بازتاب آنلاین، قطعه «خرچنگ های مردابی» که به نوعی شناسنامه حبیب شده و در کنار «مرد تنهای شب»، «شهلایی من کجایی»، «بزن باران» و «قوی زیبا» از ماندگارترین آثار اوست. ” . در زیر به بهانه پخش این قطعه ماندگار در آخرین قسمت از سریال مرداب به تحلیل آن می پردازیم.
در مورد آهنگ | ترانه این نمایش را محمدعلی بهمنی (شاعر و آهنگساز پیشکسوتی) سروده است. سال ها پیش (و البته بعد از اجرای حبیب) ناصر عبدالهی را راه انداخت. یکی از تلاوت این شعر با صدای «پرویز پرستویی» از آلبوم های او استفاده کنید. اما این حبیب بود که آهنگ خود را بخشی از حافظه موسیقی مردم کرد. حبیب سال ها پس از خروج از ایران، ملودی درباره این شعر در آلبوم «کویر باور» ساخت و خودش آن را اجرا کرد، اما «کمال در برای مانه کمال پرست» را به «کمال در برای مانه کمال پرست» تغییر داد. او آن را خواند و با توقف روی «کمال» در ابتدای بیت، هم وزن و هم معنی را تغییر داد و بهمنی را عصبانی کرد و در این باره گفت: «از این موضوع ناراحت شدم و خواستم به او زنگ بزنم و بگویم. این اشتباه را اصلاح کنید.” ; اما من به آن دسترسی نداشتم و آهنگ همه جا پخش شد. قلبم خیلی درد گرفت چون می توانست این موضوع را از من بپرسد یا اگر به من یا شماره من دسترسی نداشت می توانست از شاعری در همان حوالی سوال کند و بعد شعر را بخواند. جشنواره موسیقی ما خواننده معروف را رصد می کند. ، به او می گوید: “می توانی آن را تغییر بدهی” و او پاسخ می دهد: “این آهنگ قبلاً در حافظه است و قابل تغییر نیست.”
در مورد موسیقی | اما اگر این داستان را کنار بگذاریم، سخنان، اشارات و لحن حبیب در اجرای این قطعه نشان می دهد که او مفهوم کلی ترانه را کاملاً درک کرده و با ملودی ماندگاری که برای آن ساخته، قطعه ای ساخته است که تبدیل به آن شده است. مال شما و شناسنامه آهنگساز. حبیب امضای همیشگی خود را روی «خرچنگ های مردابی» دارد، او علاوه بر خوانندگی و آهنگسازی، روی این آهنگ نیز گیتار می نواخت. (او از معدود خوانندگانی بود که از گیتار دوازده سیم استفاده می کرد.) سبک حبیب در این آهنگ طبق معمول ترکیبی از راک و گیتار پاپ ایرانی بود. دامنه صدای حبیب در قسمت های اوج این قطعه به خوبی شناخته شده است و نشان می دهد که تعداد کمی از خواننده ها توانایی رسیدن به آن را دارند. وقتی این مقاله منتشر شد، رسانه های اجتماعی هنوز آنقدر در بین مردم نفوذ نکرده بودند. اما این قطعه در همان زمان به یکی این قطعه به یکی از موفق ترین قطعات موسیقی ایرانی تبدیل شد و این نکته عجیبی برای شعر خوانی دشوار بهمنی و صدای بی نظیر و وحشی حبیب است.
درباره حبیب | همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی، حبیب مانند بسیاری از خوانندگان به اروپا و آمریکا مهاجرت کرد و آلبوم های صفر، بزن باران، کویر باور، الهدانا و خانه کوچ را منتشر کرد. حبیب پس از سی سال دوری از وطن در سال 1388 به ایران بازگشت و علیرغم وعدههای اسفندیار رحیم مشایی، هرگز موفق به کسب مجوز برای ادامه فعالیتهای هنری نشد. یک سال پس از ورودش به ایران، درخواست مجوز انتشار آلبوم را ارائه کرد و اعلام کرد که میخواهد ده شب در استادیوم آزادی کنسرت برگزار کند. اما معاون هنری دولت دهم اعلام کرد: خواننده ای که به ایران بازگشته مجوزی از وزارت ارشاد ندارد و گفته ها و شنیده ها شایعه است. و به این ترتیب حبیب در آرزوی اجرای برنامه برای مردمش در وطن از دنیا رفت.