نگاهی متفاوت به تعارض قوه مقننه و مجریه

محمد شمسی در بازتاب آنلاین نوشت: «اداره مجلس شاید سخت‌تر از سایر قوا باشد، زیرا رئیس‌جمهور باید در اجرای وظایف نمایندگی، دادگاه‌ها و اجرائیات خود به طور کامل از تصمیمات و قوانین دفاع کند.»

در مجلس برخلاف هیئت دولت، هر نماینده ای می تواند در قالب تذکر مصوبه و سخنرانی در جمع خبرنگاران و مردمی که به صورت زنده جلسات را تماشا می کنند، به ستون اصلی اداره مجلس حمله کند. در 12 دوره مجلس و 6 رئیس جمهور که داشته قطعاً رئیس جمهور ضعیف و قوی بوده است که حمایت سیاسی و جناحی مجمع عمومی و تعداد نمایندگان همسو در موفقیت رئیس جمهور تأثیرگذار بوده است.

اما قالیباف در مجلس دوازدهم وضعیت متفاوتی نسبت به دوره قبل دارد. اصلاح طلبان از جمله رئیس جمهور فعلی در دو دوره مذکور از شهردار سابق تهران به عنوان رئیس مجلس حمایت کردند. این توافق به دلیل تعلق این دو به یک حزب نیست، بلکه به دلیل ترجیح تفکر معتدل در اردوگاه اصولگرایی بر رادیکالیسم و ​​سابقه مدیریتی قالیباف است.

این دو رقیب انتخاباتی بودند، اما مواضع محتاطانه و دوستانه همکاران پارلمانی آنها به دو قطبی بین جلیلی و رئیس جمهور فعلی منجر شد.

البته دولت و مجلس شروع خوبی داشتند و کمتر کسی فکرش را می کرد که کابینه رای صددرصدی رای اعتماد بگیرد و کل بودجه بدون مشکل تصویب شود. اما رادیکال‌های دو طرف این را تاب نیاوردند و پس از رای اعتماد وزرا، از تعهد رئیس مجلس به دولت صحبت کردند و رأی منفی مجلس به تغییر فوری قانون حساس استخدامی را خلاف اجماع تفسیر کردند. جنجال ظریف و سخنان قالیباف ماجرا را به اوج رساند.

اما داستان واقعی چیست؟ طبق قانون فعلی 1401 که پزشکیان او فارغ از اینکه با این طرح موافق است یا خیر، جزو نمایندگانی است که آن را تصویب کرده است و دو تابعیتی بودن فرزندانش یکی از موانع احراز پست حساس محسوب می شود. الحق و الانصاف، هیچکس در آن زمان باور نمی کرد که دولت رئیسی دو سال بعد به پایان برسد و فردی مانند ظریف مشمول قانون شود.

بر اساس قانون فعلی، انتصاب ظریف غیرقانونی است. که اگر نبود دولت پیش نویس اصلاحیه را ارائه نکرده است. اما مجلس محلی برای لابی و روابط سیاسی است. 40 نماینده مجلس به وضوح توسط کمیسیون امنیت ملی در این موضوع دخیل بودند و نتیجه آن گزارشی بود که در صورت قرائت در صحن، پرونده رئیس جمهور به قوه قضائیه ارجاع می شد. حادثه ای که معمولا برای همیشه اتفاق می افتد اما کشور را با چالش هایی مواجه می کند.

رئیس مجلس با تعطیلی جلسه مورد بحث و به بهانه جلسات تجمیع، قرائت گزارش را یک هفته به تاخیر انداخت و واکنش شدید جبهه پایداری مجلس را برانگیخت. هفته بعد هیئت مدیره اعتراض رسمی به این گزارش داد! و گزارش دوباره به کمیسیون ارسال شد، بنابراین موضوع دوباره به تاخیر افتاد. رئیس کمیسیون به ماموریت خارجی رفت و به همین دلیل رسیدگی به فردا موکول شد. این در حالی است که نقل قول مجید انصاری از رهبری و توئیت مهدی فدائی در جلسات سر و صدای زیادی به پا کرد و عدم رای گیری فوریت اصلاح این لایحه ظاهرا نشان از عزم مجلس برای عدم پیروی از دولت داشت.

اتفاقی که ممکن است با قبول نشدن استعفای حسین زاده از نمایندگی در سمت معاونت امور ناگوار دولت رخ دهد، این بود که مجلس در ابتدا این استعفا را رد کرد زیرا احساس می کرد رئیس جمهور قبول نمی کند باید قبل از پذیرش این استعفا منصوب می شد. استعفای نمایندگان و با تعامل و تدبیر رئیس جمهور و حمایت رئیس مجلس در نهایت حیثیت مجلس حفظ شد و حسین زاده استعفا داد. به دولت در مورد ظریف هم همینطور. طبق قانون، رئیس مجلس باید حافظ قانون مجلس باشد، حتی اگر این کار را صلاح نداند. او باید از رای نمایندگان دفاع کند و از یک سو مشکلی مانند تاخیر در ارائه گزارش و مذاکرات خصوصی را حل کند.

قالیباف در جلسه روز چهارشنبه مجلس و همچنین در نشست خبری خود، حضور ظریف در دولت را بر اساس قانون فعلی کارگاه های حساس غیرقانونی توصیف کرد. او به ظریف پیشنهاد کرد بدون بحث و جدل از سمت خود برود و منتظر تغییر قانون بماند.

1. علت صراحت بیشتر قالیباف در مورد ظریف را می توان در سخنان او در سال 13 جستجو کرد. شهریور مشهد مقدس جستجو کرد. در آنجا رئیس مجلس به صراحت کمین را به دلیل شکست دولت رد کرد و تاکید کرد: اگر انتقادی از دولت داشته باشیم – و داریم – می‌توانیم آن را در گفتگوی دو نفره با رئیس‌جمهور بیان کنیم. اگر این روش ناموفق باشد در جلسات سران قوا یا در شورای عالی امنیت ملی بیان می کنیم و در نهایت اگر به نتیجه نرسیدیم به مردم اعلام می کنیم.

2. در این زمینه قالیباف ابتدا در مورد انتصاب ظریف سکوت کرد و گفت که وی در جلسات مشترک دو یا سه نفره به دنبال اجرای قانون است. وی در گام بعدی با رای منفی به لایحه فوری دولت برای حل مشکل خاردار دیدگاه خود را نشان داد. او معتقد است که نباید موضوع را شخصی کرد و باید به قوانین مجلس احترام گذاشت.

3. اقدام بعدی قالیباف تایید توئیت فدائلی مبنی بر مخالفت رهبر انقلاب با تغییر قانون تابعیت غیراجباری بود. رئیس مجلس در این زمینه تغییر قانون تابعیت اجباری را ضروری و تابعیت غیر اجباری را غیر ضروری دانست.

4. اصرار امثال رسایی و لزوم موضع‌گیری در کنار رئیس‌جمهور در نهایت باعث شد تا قالیباف حضور ظریف در دولت در صحن علنی مجلس را بر اساس قوانین جاری غیرقانونی اعلام کند.

همانطور که از روابط شخصی و عمومی سران دو قوه مشهود و مشخص است، قالیباف همچنان بر اصل آشتی در چارچوب قانون و حل مشکلات مردم تاکید دارد. از این رو وی در جلسه علنی مجلس و در مقابل دیدگان تندروها از پیگیری حقوقی رئیس جمهور خودداری کرد و گفت: راه های دیگری برای حل این مشکل ظریف وجود دارد، اما می تواند از مصوبه مجلس استفاده کند. او ریاست می کند قانون را باطل نکنید.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما