به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ دکتر ابراهیم یزدی در نامه ای خطاب به آیت الله سیدمحمود هاشمی شاهرودی (رئیس وقت قوه قضائیه) نسبت به برخی کارکردهای قوه قضائیه ابراز نگرانی کرد و خواستار بازنگری در روند برخورد با چهره های سیاسی دستگیر شده نهضت آزادی شد. و زمینه آزادی آنها را فراهم کرد. وی همچنین بر تشکیل دادگاه های عمومی و رعایت موازین قانونی و اسلامی تاکید کرده است.
این نامه توسط دکتر ابراهیم یزدی (دبیر کل وقت نهضت آزادی ایران) به آیت الله سیدمحمود هاشمی شاهرودی، رئیس وقت قوه قضائیه در زمان ریاست بر آن سازمان نامه نوشت. در این نامه دکتر یزدی ضمن یادآوری امیدهای به وجود آمده از انتصاب آیت الله شاهرودی به عنوان رئیس قوه قضائیه، از عملکرد بخش هایی از این دستگاه به ویژه در برخورد با چهره های شناخته شده سیاسی انتقاد کرد. وی با دستگیری چهره های برجسته ای چون سید احمدصدر حاج سیدجوادی، مهندس عزت الله سحابی، مهندس هاشم صباغیان و دیگران مخالف است و این اقدامات را نقض قوانین و موازین عدالت اسلامی کشور می داند.
نگارنده در این نامه از رئیس قوه قضائیه با استناد به آموزههای اسلامی بهویژه عهدنامه مالک اشتر و سیره امام علی (ع) خواستار بررسی عملکرد دستگاههای تحت نظارت خود شده است. وی همچنین خواستار آزادی فوری زندانیان سیاسی و برگزاری دادگاه های علنی بر اساس اصل 168 قانون اساسی شد. در این نامه علاوه بر انتقاد از وضعیت موجود، توصیه دلسوزانه ای به رئیس قوه قضائیه برای بازگرداندن اعتماد عمومی به قوه قضائیه با اصلاح روندهای جاری است.
متن نامه:
آیت الله حاج سید محمود هاشمی شاهرودی ریاست محترم قوه قضائیه
با عرض سلام خدمت شما و آرزوی موفقیت در اجرای قانون و اجرای عدالت
در زمان انتصاب جنابعالی به ریاست قوه قضائیه، اعلام برخی مناصب به ویژه پس از گذشت چند ماه و شناخت وضعیت نابهنجار و دردناک قوه قضائیه – که به درستی آن را به یک ویرانه تشبیه کردید – نور امیدی بود. قلب کسانی که خواهان اصلاحات و استقلال قضایی هستند شروع به درخشیدن کرد.
از آن زمان زمان زیادی می گذرد، اما متأسفانه آنچه در این مدت در برخی از محاکم قضایی رخ داده است، نه تنها موجب یأس و ناامیدی شده، بلکه نگرانی های عمیق و گسترده تری را نیز برانگیخته است.
اقدامات اخیر دادگاه انقلاب اسلامی برای بازداشت شخصیت های شناخته شده این کشور که سال ها به این ملت و این کشور خدمت کرده اند – مانند آقایان سید احمد صدر حاج سید جوادی، مهندس عزت الله سحابی، مهندس هاشم صباغیان – نیز زیرا رفتار غیرقانونی و حتی غیرانسانی بازداشت شدگان نه تنها نقض آشکار قوانین کشور است، بلکه با موازین عدالت اسلامی نیز ناسازگار است.
همچنین بازرسی از دفاتر نهضت آزادی ایران، بنیاد فرهنگی مهندس مهدی بازرگان و مهندس هاشم صباغیان و منازل آقای مهندس عبدالعلی بازرگان و اینجانب را که بدون حضور آقای مهندس بازرگان انجام شد، رد می کنیم. متهم یا معتمدان او همچنین آنچه را که دادگاه انقلاب در بازرسی از منزل من (سلاح، فرستنده و …) کشف کرده است، به شدت مورد مناقشه قرار داده ایم و متعاقباً اعتراض قانونی خود را به دادگاه تقدیم خواهیم کرد.
در سالهای قبل از انقلاب که به نجف اشرف سفر کردم، از طریق مراودات شما با شهید آیتالله سید محمد باقر صدر (ره) از ارتباط شما با ایشان و سیر و سلوک منطقی و آرام شما مطلع شدم. با توجه به این موضوع، من مطمئن هستم که شما نمی توانید با این رفتارها موافق باشید و تعجب می کنم که چگونه این همه تخلف را تحمل می کنید و اجازه می دهید نهادها و دادگاه هایی که مستقیماً تحت نظارت شما هستند مرتکب چنین اعمالی شوند.
شما سالها در جوار حرم مطهر امام عارفین علی علیه السلام بوده اید و به خوبی می دانید که امام همام در قرارداد معروف حکومتی خود با مالک اشتر هشدار داده که مردم نیز مانند شما قضاوت و قضاوت می کنند. والیان پیش روی شما قضاوت خواهید کرد که عدالت حاکمان به آنچه خداوند در سخنان بندگانش بیان می کند – یعنی به افکار عمومی و قضاوت مردم بستگی دارد: «اما حجت علی. الصالحین باما یجری الله علی السن عباده. همچنین عمل صالح یعنی اصلاح فساد را محبوب ترین ذخیره می داند که بر عهده هر فردی است.
در همین قرارداد ذکر شده است که در طول تاریخ، قوه قضاییه و دستگاه قضایی همواره در معرض قدرت اشرار و ابزاری برای سرکوب مخالفان بوده است، نه با رعایت موازین حق، بلکه در زمانی که در دست بدکاران اگر گرفتار شدی بیهوده عمل می کنی و دنیا را می جویی.
آقای هاشمی شاهرودی حضرت علی علیه السلام والی خود ابن عباس را از آنچه از دست و زبانش جاری می شود برحذر می دارد و می فرماید: فنا شریکان فی ذلک. وی از این طریق بر مسئولیت و تعهد خود نسبت به عملکرد واحدهای جمعی و نمایندگان اجرایی تاکید می کند.
مالک اشتر نیز در همین قرارداد متذکر می شود: «سپس اکثر قراردادهای دادگاهی دستورات جدی برای نظارت دقیق و همه جانبه، جمع آوری اطلاعات و بررسی عملکرد قضات را می بینند تا به درک سطحی (بدون مراقبه لازم) و تأمل اکتفا نکنند در مواردی که حقایق به اندازه کافی روشن نیست، اصرار در قضاوت های عجولانه و نیز استناد به شواهد و قرائن کافی از ویژگی های قضات عادل است: بدون گفتن درک کنید و از سوء ظن دست بردارید و اتخاذ کنید. آنها با شواهد
آیا می توانی پاسخی به رب الحساب بدهی که بر اثر اقدامات مأموران تحت امر تو چه اتفاقی برای مردم افتاده و می افتد؟
اینجانب وظیفه خود می دانم که توصیه ای برادرانه و دلسوزانه به شما داشته باشم: در صورت امکان، هر چه سریعتر اقدام به آزادی تمامی زندانیان سیاسی اخیراً بازداشت شده و طبق اصل 168 قانون اساسی به دادگاه عمومی ارائه دهید. و اگر از دست شما خارج است و نمی توانید کاری انجام دهید، حداقل دلایل ناتوانی خود را به مردم بگویید.
۲۵۹