حسین کارا: ما تقریباً کل تاریخ این وقایع را می دانیم. حضور این بازیگران در مجامع و مجالس فرهنگی، هنری و اجتماعی دلیل احضار آنها به مراجع قضایی و صدور احکام مشابه است. نکته ای در ادبیات رسانه ای را شاید بتوان در اینجا اصلاح کرد. وقتی رسانه ها با عنوان «سلبریتی» احکام را تعریف می کنند و کلی تصمیم می گیرند، در عناوینی مثل «برخی سلبریتی ها محکوم شدند» یا «برخی سلبریتی ها محکوم شدند» نکته ای حاشیه ای و واگرا به چشم می خورد. سلبریتی در تعریف اصلی و رایج بدون جنسیت و عنوان شغلی است. وقتی می گوییم سلبریتی، منظور هر شخصی است که شهرتش در رسانه ها و جاهای دیگر به طور گسترده ای شناخته می شود و عموم مردم به حرف ها و هنر او گوش می دهند و رسانه ها نقش مهمی در دیده شدن او دارند. از ورزشکار گرفته تا نظامی که بنا به دلایلی به شهرت رسیده است، از بازیگر سینما گرفته تا جوان محیط زیست و… همگی تحت عنوان سلبریتی تعریف می شوند; اما در رویدادهای اخیر، عنوان “سلبریتی” بسیار کلی بوده است. در عین حال، به غیر از زنانی که بدون بدنامی دستگیر شدند، احکامی نیز برای بازیگران زن و کارگردانان سینما و تئاتر صادر شده است و این نسخه به دلیل داشتن مصادیق واضح و ملموس تحت عنوان «سلبریتی» درج نشده است. و این اجتماع زنان است.

یکی دیگر از مشکلاتی که ربطی به رسانه ندارد و مربوط به احکام است، نکته ای که در همه احکام مشابه است، جمله ای است که به کانون روانی محکومان اشاره دارد. گرچه در دنیای جدید و پس از پیشرفت علم روانشناسی، مراجعه به روانشناسان، روانکاوان و روانپزشکان امری مذموم نیست، بلکه امری رایج است، اما تاکید بر این بند در تمامی احکام، دلیل بر این است که قاضی محترم دستگاه قضایی هیچ گونه قضاوت علمی در مورد ارجاع به روانشناس ندارد. و شاید مشکل چیز دیگری باشد.

این نکته را با مهدی کوهیان، وکیل دادگستری و عضو کمیته تعقیب وضعیت هنرمندان زندانی و وکیل تعدادی از بازیگران زن و در چند روز اخیر در توئیت های متعددی در خصوص احکام شعبه 1088 به اشتراک گذاشتم. بندهای مصوب بازیگر دادگاه کیفری از نظر حقوقی است. کوهیان در پاسخ تاکید کرد: متأسفانه تحقیر مشهود است یا خیر.

نکته دیگر در مورد احکام ارجاع مراکز بهداشت روان این است که مراجعی مانند پزشکی قانونی ابتدا باید بیماری فرد را تایید کنند و سپس مرجع قضایی با نظر پزشکی قانونی حکم مقتضی را صادر کند. وی می گوید: اگر فردی یا شخصیتی هر یک از مشکلات و اختلالات روانی را داشته باشد و نیاز به روانکاو یا روانشناس یا روانپزشک داشته باشد، مرجع پزشکی قانونی باید آن واقعیت را تایید کند. از آن زمان از هنرمندان محکوم پرسیدم که آیا قبل از صدور حکم با پزشکی قانونی مشورت کرده اند؟ آنها نپذیرفتند و این نشان می دهد که محاکمه این مرحله قانونی را طی نکرده و عادلانه نیست، قاضی بی طرف نبوده و احکام صادره بر اساس مستندات قانونی نبوده است. عنصر مفقود در احکام صادر شده، شواهد و استدلال است.

این وکیل دادگستری درباره تبعات حقوقی و اجتماعی صدور این گونه تصمیمات می گوید: صدور این گونه تصمیمات تبعات قانونی دارد و مردم در این زمینه مسئول هستند. از آنجایی که تمامی کلاس ها دارای انضباط و استانداردهای حرفه ای هستند که باید رعایت کنند، عدم رعایت این استانداردها جزء تخلفات انضباطی قضات محسوب می شود. یکی از اصولی که یکی از ارکان عملکرد حرفه ای قضات است، صدور احکام و قضاوت مستدل و مستند است. نامگذاری دلایلی از جمله شخصیت های ضد اجتماعی و ضد خانواده بر اساس سند صادر شده ارزیابی شد. چه اسنادی برای اثبات این موارد وجود دارد؟

کوهیان درباره پیامدهای اجتماعی تصمیمات می افزاید: این تصمیمات تبعات اجتماعی دارد، پیامدهایی که در سطح کلان به نفع نظام نیست. نمی‌خواهم مرکز فرماندهی قضاوت‌ها و رویدادهای اخیر را خارج از کشور و مرتبط با کشور فرض کنم، اما در خوش‌بینانه‌ترین سطح، این قضاوت‌ها را برخلاف رویه مقامات ارشد کشور در ماه‌های اخیر می‌دانم. برای هم افزایی و همگرایی ملی؛ به نظر من این احکام ناقض امنیت و منافع ملی است و بر مبنای ملی صادر نمی شود.

وی با اشاره به اینکه هیچ عقل سلیم و دلشکسته ای که مصالح کشور، مردم و جامعه را در دل داشته باشد، این گونه رفتار نخواهد کرد، تصریح می کند: حق امنیت اعم از جسمی و روانی و حدود، مدنی است. حق و یکی از مصادیق آن است: حقوق بشر محسوب می شود و قضاوت های صورت گرفته جامعه را سردرگم می کند و امنیت روانی جامعه و فرد را از بین می برد. نگرش های منفی راه به جایی نمی برد، مسئولان باید کلاه بر سر بگذارند و به اقدامات اخیر نگاه کنند. آیا این رفتارها با وجود اینکه ماه هاست مسئولان ارشد کشور خواستار گفت وگو و همگرایی در سطح ملی هستند، چیزی جز تنش و ناآرامی اجتماعی به دنبال خواهد داشت؟ هستند.

وزیر فرهنگ: شفافیت در صدور تصمیمات

وزیر فرهنگ و ارشاد این وقت نهار – چهارشنبه 28 تیر- پس از پایان جلسه ریاست جمهوری منطقه و در صحن آن، در گفت و گو با خبرنگاران در پاسخ به دستور برخی سلبریتی ها برای مراجعه به مراکز مشاوره، گفت: به دنبال اقدامات مختلفی هستیم که براساس یک روند روشن ما در وزارت فرهنگ این روال را دنبال می کنیم که اگر یک بازیگر یا یک هنرمند و فرهنگی اشتباه کند، نوعی طرد برای او در محیط کارش در نظر گرفته می شود و این کار در گذشته انجام شده است.

به گزارش ایسنا، اسماعیلی اظهار می کند: معتقدم باید روند مشخصی برای تحقق این امر وجود داشته باشد. در برنامه هفتم تامین مالی، رسیدگی به تخلفات عوامل فرهنگی، هنری و رسانه ای را در قالب کمیته بدوی و انتصابی معرفی کردیم. این کارگردان و بازیگر گفت اگر بخواهم از کشور خارج شوم به من می گویند ممنوع الخروج هستم یا تلفنی به من می گویند ممنوع الخروج هستم.

وی تاکید می کند: از این پس نهادی جداگانه با نمایندگانی از دستگاه های مختلف تشکیل می شود تا دولت در راستای شفافیت حرکت کند و به همه دست اندرکاران فرهنگ، هنر و رسانه فرصت دفاع و اعتراض به حکم داده شود. اگر بازیگری دچار مشکل شود یا حقوقش تضییع شود و حقوق معنوی آثارش رعایت نشود، می توان همه چیز را در این راستا پیگیری کرد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *