گیر آوردن شیر خشک برای نوزاد به یک مشکل جدی تبدیل شده است.


اخبار رسمی و پیگیری ها حاکی از عدم تخصیص ارز واردات مواد اولیه تولیدکنندگان شیرخشک از ابتدای سال به مدت 6 ماه است. به همین دلیل ظرفیت تولید داخلی که حتی از مصرف داخلی هم بیشتر است، متوقف شده و بازار با بحران کمبود مواجه است.

فعالان دلیل این امر را ناهماهنگی بین نهادهای دولتی می دانند. سازمان غذا و دارو از ابتدای سال شهریور فرم تخصیص ارز برای تامین مواد اولیه لبنیات پودری را به بانک مرکزی ارسال نکرده است.

وقتی موضوعی به طور متناوب در رسانه ها منعکس می شود اولین شهودی که در مورد آن وجود دارد این است که مشکلی وجود دارد و حالا نزدیک به یک ماه است که هر روز اخباری در مورد شیرخشک در اخبار منتشر می شود.

اگرچه در موارد متعددی اخبار منتشر شده مربوط به تامین ارز برای واردات شیرخشک است، اما تاکید بر این موضوع که مشکلی در تامین ارز وجود ندارد، ممکن است به وجود شایعات و احادیثی در این زمینه مشکوک شود. آی تی؛ فرضی که در جستجوی اولیه در میان اخبار قطعی شده و مشخص است که کمبود شیرخشک وجود دارد، با وجود اینکه کشور دوبرابر ظرفیت تولید دارد، اما به دلیل ناهماهنگی نهادهای دولتی، تقریبا نیمی از ظرفیت آن به حالت تعلیق درآمده است.

در ابتدای این سخنان و احادیث و در تاریخ 25 مهر یک نماینده مجلس امسال به شدت از مشکلات تخصیص و تامین ارز مربوط به واردات مواد اولیه این محصول مهم برای خانواده های دارای فرزند انتقاد کرد. عبدالحسین روح الامینی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره علت کمبود شیر خشک گفت:

ما خودمان از این تکرارها در مورد مسائلی که با برنامه ریزی، پیش بینی و نظارت قابل حل است خسته می شویم. اوایل امسال در جلسه رئیس مجلس، رئیس کل بانک مرکزی، وزیر اقتصاد، وزیر بهداشت و درمان ، رئیس کل گمرک، رئیس سازمان غذا و دارو و سایر مسئولان عالی رتبه قوه مقننه، پس از ماه ها رسیدگی کمیسیون بهداشت و کمیته غذا و دارو به این موضوعات، برای تهیه و پیش بینی دارو، شیر. پودر و ملزومات و تجهیزات پزشکی و زمان انجام وظایف هر یک از این افراد.» اظهاراتی که به وضوح حکایت از کمبود شیرخشک در بازار داشت، اما دلیل آن در سخنان این نماینده مجلس ذکر نشد. اما اظهارات دیگر در این مورد حکایت از وجود مشکل جدی در زمینه تولید شیرخشک دارد.

هانی تحویل زاده، مدیرعامل انجمن تولیدکنندگان شیر خشک برای نوزادان می گوید: در حال حاضر ظرفیت تولید شیر خشک در کشور 126 میلیون دستگاه در سال است. کل مصرف سال گذشته 60 میلیون قطعه بوده که امسال با افزایش مصرف به 70 میلیون قطعه رسیده است. وی در پاسخ به این سوال که دلیل کاهش تولید در سال جاری چیست، تصریح کرد: 2 برابر ظرفیت تولید مصرف داریم اما چون ارز تعیین نکرده اند، یعنی ارز تعیین نکرده اند. از ابتدای سال تا شهریورماه این کارها از ششمین ماه آغاز شده و هنوز ارزی به برخی شرکت ها تخصیص نداده اند، ظرفیت تولید ملی متوقف شده است.

تحویل زاده مشکل این روند را به سازمان غذا و دارو نسبت می دهد و می گوید: سازمان غذا و دارو لیست تخصیص ارز را به بانک مرکزی ارسال نمی کند و این به دلیل بی برنامگی در این سازمان است که به دلیل یک استفاده از ارز در سایر اولویت ها: ارزی برای واردات مواد اولیه دارو وجود ندارد و همین موضوع تولید داخلی را با مشکل مواجه کرده است. به گفته وی، زمانی این اتفاق می افتد که نرخ ارز واردات سه برابر تولید ملی باشد.

نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که به گفته تولیدکنندگان، واردات مواد اولیه این محصول ظریف نیز مشکل دیگری را برای خانواده‌های دارای نوزاد ایجاد می‌کند.

تحویل زاده پیش از این در نامه ای از مشکل دیگری در روند تخصیص ارز برای تولید شیرخشک خبر داده و نوشته بود: با توجه به تغییرات اخیر مقررات پولی که منجر به تغییر گروه کالای مواد اولیه تولید شیرخشک نوزاد شد. از ساعت 1 تا 21 برای موضوعات مختلف از جمله ثبت سفارش، ثبت مبدا ارزی، تسویه تعهدات مبادله ای و ترخیص کالا، شرکت های تولیدی با پیام بانک مرکزی به شرح زیر مواجه می شوند: «درخواست با ضوابط مطابقت ندارد. در خصوص تغییر گروه کالایی، بانک عامل باید در خصوص پرداخت مابه التفاوت با واحد تخصیص ارز ارتباط برقرار کند.

در بقیه روزهای دوازدهم آبان در جلسه ای به ریاست معاون فنی و حسابرسی معاونت عمومی و اجتماعی دیوان محاسبات کشور و با حضور مسئولان تامین ارز دارویی و تجهیزات پزشکی از جمله رئیس سازمان غذا و دارو، رئیس امور بهداشت و درمان سازمان برنامه و بودجه کشور، مدیر مالی شرکت نیکو، کارشناسان عملیاتی صرافی بانک مرکزی و بانک های عملیاتی با حمایت دیوان محاسبات انجام شد، نماینده دیوان محاسبات با اشاره به تاکید بر این موضوع گفت: رئیس دیوان محاسبات بر لزوم تسریع در تامین به موقع دارو، شیرخشک، تجهیزات پزشکی و سایر ملزومات مورد نیاز مردم، رفع مشکلات ایجاد شده در فرآیند نقل و انتقال ارزی مایحتاج اولیه و استفاده را مد نظر قرار داد. از افراد مهم بودن

در این جلسه حاضران در خصوص موضوعات مختلف از جمله مشکلات بانکی و موانع اعطای تسهیلات به واردکنندگان بحث و تبادل نظر کردند و بر رفع موانع جدی پیش رو و کاهش زمان لازم برای فرآیند عرضه ارز تا رسیدن به ذینفع نهایی تاکید کردند. . در ادامه مقرر شد سازمان غذا و دارو موارد مهم و حیاتی دارو و تجهیزات را به بانک مرکزی اعلام کند تا برای تسریع در عرضه ارز و نقل و انتقال آن اقدام شود. این روند پیچیده اداری و بین نهادی تخصیص ارز برای یک کالای مصرفی که علاوه بر ایجاد مشکل برای خانواده ها، مغایر با سیاست های فرزندآوری و جوانان جمعیت است، در سخنان روح ال نیز منعکس شد. امینی نماینده مجلس

وی در بخشی دیگر از سخنان خود که در ابتدای گزارش به آن اشاره شد، گفت: از سازمان غذا و دارو پرسیدیم و آنها (در مورد مشکلات شیرخشک) صحبت کردند، اما جرات ندارند به مجلس بیایند و ما آنها را احضار کن این سازمان با تسویه سکه های قبلی و هزار توجیه دیگر اختلاف دارد که قابل قبول نیست و باید یک جایی حل شود. آقای مخبر معاون اول رئیس جمهور و آقای رئیس جمهور در وزارت بهداشت چه می کنند؟

وی ادامه داد: بین وزارت بهداشت، بانک مرکزی، تولیدکننده و بقیه طرف ها بالاخره باید حرف آخر را بزنند. مجلس فریاد بزند. ما پارسال شما را متهم کردیم آقای رئیس جمهور گفتند تا شب عید به من مهلت بدهید. من در جلسه ای به رئیس جمهور گفتم شما آنقدر حسودید که این یاس در او گم شده است. مجلس در کنار دولت بوده و خواهان موفقیت آن بوده است، اما آیا فریاد چند خبرنگاری که بچه دار می شوند باید به آسمان برود تا دوباره به این موضوع توجه شود؟

منبع: دنیای اقتصاد


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *