موفقیت در کسب و کار یکی از اصلیترین اهداف مدیران و صاحبان شرکتهای کوچک و متوسط(SME) و حتی شرکتهای بزرگ محسوب میشود. تحقق یافتن این هدف نیازمند مشاوره کسب و کار و آشنایی مدیران با پیچ و خم مسیر موفقیت است. مسیر موفقیت همواره میتواند با چالشها و سختیهای زیادی همراه باشد. لازم به ذکر است که تنها سرمایهگذاری کلان و جذب نیروی متخصص برای موفقیت یک تجارت کافی نیست، بلکه بهرهگیری از مشاوره کسب و کار در کنار سرمایه و نیروی مجرب میتواند شما را به اهدافی که دارید بسیار نزدیکتر کند.
موفقیت در کسب و کار یکی از اصلیترین اهداف مدیران و صاحبان شرکتهای کوچک و متوسط(SME) و حتی شرکتهای بزرگ محسوب میشود. تحقق یافتن این هدف نیازمند مشاوره کسب و کار و آشنایی مدیران با پیچ و خم مسیر موفقیت است. مسیر موفقیت همواره میتواند با چالشها و سختیهای زیادی همراه باشد. لازم به ذکر است که تنها سرمایهگذاری کلان و جذب نیروی متخصص برای موفقیت یک تجارت کافی نیست، بلکه بهرهگیری از مشاوره کسب و کار در کنار سرمایه و نیروی مجرب میتواند شما را به اهدافی که دارید بسیار نزدیکتر کند.
برخی از افراد این تفکر اشتباه را دارند که مشاور کسب و کار تنها محدود به زمانی می شود که قصد دارید کسب و کار جدیدی را راه اندازی کنند. این یک ذهنیت نادرست می باشد. باید در طول رشد و حیات شرکت یک مشاور کسب و کار حرفه ای یا یک منتور در کنار کارفرما یاشد تا بتواند برای مشکلات و بحران های پیش آمده را در زمان درست راه حل مناسبی پیدا کند. همچنین از ایجاد بحران ها نیز جلوگیری به عمل آورد.
قدم اول؛ توسعه شخصی
اگر صاحب یک کسب کار کوچک یا متوسط هستید و هدفتان گسترش کسب و کارتان است، پیشنهاد میشود در ابتدای امر به «توسعه شخصی» فکر کنید. اما منظور از توسعه فردی چیست؟
چنانچه جزو آن دسته از اشخاصی هستید که باور دارند باید آینده را با دستان خود بسازند، بهتر است بدانید که در قدم اول میبایست بر توسعه فردی تمرکز کنید. این توسعه در بهبود روند مشاوره کسب و کار نیز تاثیر بسیار مثبتی دارد. هر شخصی اعم از زن و مرد، خانهدار و شاغل، مجرد و متاهل، نوجوان، جوان، میانسال و حتی کهنسال نیازمند توسعه شخصی است. هر فردی میتواند از طریق تقویت مهارتهای شخصی و شغلی، افزایش دانش و آگاهی و خلق ثروت مادی و معنوی به خودسازی یا توسعه فردی برسد.
گامهای فرآیند توسعه شخصی
- اهدافی که میخواهید در بخشهای مختلف زندگی خود به آن برسید را مشخص کنید
- خودتان را به اهدافتان متعهد نمایید
- نقاط قوت خود را بشناسید و برای غنی کردن آنها زمان بگذارید
- نقاط قابل بهبود خود را بیابید (منظور مواردی است که در ارتباط با دستیابی به اهداف ردیف اول هستند)
- برای پیشرفت در نقاط قابل بهبود، فرصتهایتان را شناسایی کنید
- برای پیشرفت در نقاط قابل بهبود، برنامهریزی کنید
- از حمایت دیگران برای رسیدن به اهدافتان کمک بگیرید
- به طور مستمر نتایج توسعه خود را ثبت و بررسی کنید
- نتایج را با اهداف خود مقایسه کنید
- برای موفقیت به خودتان پاداش دهید
- در صورت لزوم این گامها را تکرار کنید
مشاوره کسب و کار چه تاثیری در به هدف رسیدن مدیران دارد؟
همانطور که ذکر شد، توسعه فردی در پذیرش روند مشاوره کسب و کار اهمیت زیادی دارد. لازم به ذکر است که توسعه هر فرد دست خود اوست!
در بسیاری از مواقع ما منتظر هستیم تا فرصتی برای توسعه در اختیارمان قرار گیرد و تا زمانی که فرصتی به وجود نیاید، خودمان در این راه گامی بر نمیداریم. اگر شانس با ما یار باشد، امکان به دست آوردن فرصت توسعه وجود دارد. اما همیشه این اتفاق نمیافتد! از این رو بهتر است بهجای منتظر ماندن خودمان دست به کار شویم و در مسیر پیشرفت قدم اول را محکم و صحیح برداریم.
این مسئله در رابطه با مدیران از اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است. مدیر فردی است که مجموعهای از منابع را جهت رسیدن به اهداف مشخص تنظیم کرده و بر روند حرکت آن نظارت دارد. به عبارت دیگر مدیر موظف است که شرایط حاکم بر مجموعه را ارزیابی و کنترل کرده و برای تحقق اهداف مجموعه برنامهریزی کند.
از این رو عدم توسعه فردی مدیران در برنامهریزی میتواند عواقب ناگواری برای کسبوکارشان در پی داشته باشد. امروزه از یک مدیر خودساخته انتظار میرود که به طور مداوم خود و اعضای مجموعهاش را توسعه داده و برای هر نوع تحولی آماده باشد. توسعه فردی برای مدیران نسبت به گذراندن دورههای آموزشی و شغلی از اهمیت بسیار زیادتری برخوردار است. یک مدیر خودساخته میتواند مشاوره کسب و کار را بپذیرد و آینده و مسیر حرفهای خود و زیر دستانش را تضمین کند.
مدیران بازنده نیستند اگر توسعه فردی را اولویت قرار دهند!
-
همانطور که ذکر شد، چنانچه مدیر یک کسبوکار کوچک یا متوسط هستید و به دنبال بهترین راهکار جهت رسیدن به اهداف بزرگ میباشید، در قدم اول باید روی توسعه خودتان کار کنید. در اینجا منظور از توسعه این است که بیشتر تمرکز و وقتتان را برای توسعه به عنوان یک انسان اختصاص دهید و نه به عنوان یک مدیر.
-
از خود بپرسید که آرزو دارید که باشید و چه کاری را در آینده انجام دهید؟ به طور دائم خود را مطابق با شاخصهایی که برای تحقق اهدافتان نیاز است ارزیابی کرده و به آنچه که انجام میدهید افتخار کنید!
-
بر نقاط قوت خود آگاه باشید و آنها را تا هر اندازه که میتوانید تقویت کنید و بر این موضوع پایبند باشید.
-
ممکن است در مسیر با نارضایتی مواجه شوید. به شما این دلگرمی را میدهیم که این نارضایتیها به نفع شماست! بهتر است که از وجود موانع در سر راهتان بهترین استفاده را کنید. یادتان باشد که برای رسیدن به موفقیت باید موانع را به چشم انگیزههایی برای پیشرفت دید.
-
یک لیست از کارهایی که به انجام آنها علاقمند هستید تهیه کرده و به دنبال یادگیری آنها بروید. ممکن است برخی از اموری که انجام آن برای شما خوشایند است جزو کارهای روزمره شما باشند. پیشنهاد میکنیم که بخشی از توسعه خود را در کارهای روزمره خود محقق کنید.
-
از مشاوره کسب و کار بهره ببرید تا مسیر موفقیت برای شما روشنتر و هموارتر شود.
-
اهداف خود را بشناسید و یکی از آنها را انتخاب کرده و با تمام توان و انگیزه به دنبال تحقق آن بروید. مطمئن باشید که نتیجه کار سبب افتخار شما خواهد شد.
-
در یک پروژه معمولی یک نکته برجسته ایجاد کنید و تمام تلاش خود را جهت تاثیرگذاری آن بهکار گیرید.
-
علاوه بر یادگیریهای بزرگ و طولانی مدت، یادگیریهای کوچک و کوتاه مدت را نیز در برنامه خود قرار دهید.
به طور خلاصه در گام اول باید سنجید که موقعیت فعلی چیست. در وهله دوم باید اهداف و مسیر رسیدن به آنها را شناخت. در وهله آخر میبایست ارزیابی کرد که پیشرفت در این مسیر به چه اندازه و چگونه بوده است. بر این اساس توسعه فردی اتفاق خواهد افتاد.
چشمانداز خود را با مشاوره کسب و کار مشخص کنید!
برای این که یک مدیر موفق باشید، میبایست چشمانداز خود را تعیین کنید. از خود بپرسید که اهداف شما برای گسترش کسبوکارتان چه هستند و در انتهای این مسیر انتظار چه چیزی را دارید. زمانی که اهداف مطلوب خود و جایگاهی که انتظار دارید کسبوکار شما به آن برسد را بشناسید، میتوانید مسیر پیشرفت را منطقی و قدرتمند آغاز کنید. پیشنهاد میشود که هنگام پیمودن این مسیر به طور منطقی به ظرفیت و تواناییهای خود بنگرید.
فرصتها و موانعی که ممکن است در این راه برای شما پیش بیاید و همچنین اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت را مشخص کنید. موارد ذکر شده به مسیر شما نظم میدهد و سبب میشود تا با برنامهریزی و پشتکار به آن چه که میخواهید برسید.
ضرورت مشاوره کسب و کار چیست؟
در دنیای رقابتی امروز مشاوره مدیریت میتواند در توسعه کسبوکار نقش بهسزایی را ایفا کند. مشاور کسبوکار فرد یا تیمی متخصص و باتجربه میباشد که به مدیران در بهبود عملکرد کسبوکارهای مختلف کمک میکند. تیم مشاوره کسب و کار در ابتدای امر شرایط فعلی سازمان را مورد بررسی قرار داده و در گام بعد راهکارهایی متناسب با فرهنگ و منابع سازمانی ارائه میدهد. راهکارهای ارائه شده توسط مشاور در رسیدن به اهداف کسبوکار، علیالخصوص افزایش فروش در بازار کمک شایانی خواهد کرد.
مشاور کسبوکار علاوه بر تجزیه و تحلیل منابع سازمان، فرهنگ و روش کاری آن، شرایط بازار و محیط بیرونی را جهت شناسایی فرصتها و تهدیدات پیشروی سازمان نیز مورد بررسی قرار میدهد. بعد از انجام مراحل فوق و کسب شناخت و درک عمیق از شرایط کنونی کسبوکار، مرحله برنامهریزی و توسعه آغاز میشود. در این مرحله مشاور چشماندازی برای مسیر توسعه کسبوکار و راهکارهای موثر جهت دستیابی به آن را با مشورت مدیران ارائه مینماید.
مشاوره کسب و کار چه سبکهایی دارد؟
شرکتهای کوچک و متوسط (SME) همیشه دارای شرایط یکسانی نیستند. به همین دلیل از سبکهای مختلفی برای مشاوره در شرکت کوچک و متوسط استفاده میشود. حتی مشاورانی که برای چنین کسب و کارهایی انتخاب میشوند تفاوتهایی با یکدیگر دارند:
۱- مشاور ناظر بیرونی
مشاوره در شرکت کوچک و متوسط با صنایع بزرگ یا سازمانهای دولتی تفاوت اساسی دارد. از آنجایی که چنین شرکتهایی دارای محدودیتهای منابع هستند از مشاوران به صورت پروژهای و موقت استفاده میکنند. مشاور ناظر بیرونی با بررسی عملکرد کسب و کار در حوزههای مختلف، مشورتهایی را برای بهبود استراتژیهای بازاریابی و فروش، مدیریت منابع انسانی یا کل مسیر کسب و کار ارائه میدهد.
۲- مشاور فنی
شرکتهای SME در طی فرایند رشد و توسعه با موضوعات فنی و تخصصی بسیاری مواجه میشوند. بسیاری از این موضوعات عمومی نیستند. بهعنوان مثال در توسعه اپلیکیشن موبایلی در یک استارتاپ، مشاور باید دانش کافی در زمینه برنامهنویسی و توسعه نرمافزارها را داشته باشد. استفاده از مشاوران فنی کمک زیادی به شرکتهای کوچک و متوسط میکند تا هزینههای خود را مدیریت کرده و اشتباه کمتری داشته باشند.
۳- مشاور معلم
مشاوره در شرکتهای کوچک و متوسط همیشه در سطوح بالا نیست. یک مشاور معلم با آموزش مسائل فنی و حتی ساده به مدیران، کارکنان، مشتریان، شرکای تجاری، پیمانکاران و.. نقش مهمی در رشد فرهنگ سازمانی ایفا خواهد کرد.
۴- مشاور مدلساز
شرکتهای SME برای اینکه به موفقیت دست پیدا کنند، نیاز دارند تا بهصورت مستمر به ارزیابی اقدامات در حوزههای مختلف پرداخته و فرایندها را بهینهسازی کنند. اما درگیر شدن مدیران و کارکنان ارشد شرکت در مسائل روزمره باعث میشود تا از توسعه و بهینهسازی فرایندها غافل شوند. مشاوره در شرکت کوچک و متوسط برای عبور از این مانع و کمک به توسعه راهبردی کسب و کار است.
۵- مشاور کوچ یا منتور
مفهوم مشاوره با کوچینگ تفاوت میکند. مشاور به راهنمایی کلی و تعیین استراتژی در جلسات میپردازد. اما کوچ و منتور در طی اجرای فرایندها همراه تیم میشود و به آنها در اجرای درست کارها کمک میکند. پیچیدگی مشاوره در شرکت کوچک و متوسط موجب میشود تا برخی از مشاوران همانند یک کوچ در مسیر همراه کارمندان و مدیران اجرایی شوند تا از اجرای درست برنامهها و تحقق اهداف اطمینان حاصل کنند.
کدام سبکهای مشاوره کسب و کار در شرکتهای کوچک و متوسط کاربرد دارد؟
مشاوره شرکت کوچک و متوسط دارای چرخههای متعددی است. این چرخهها از زمان شکلگیری کسب و کار تا مراحل توسعه را در بر میگیرند. در هر مرحله شرکت SME برحسب نیاز باید از سبک خاصی از مشاوره استفاده کند تا بهترین نتیجه را بگیرد. حتی در برخی از مراحل امکان استفاده از دو یا چند سبک مشاوره بهصورت همزمان نیز وجود دارد.
بهعنوان مثال سبک معلم در مشاوره شرکت کوچک و متوسط در اوایل راهاندازی کاربرد زیادی دارد. جایی که ایجاد فرهنگ سازمانی و هنجارهای مثبت در بین کارکنان اهمیت مییابد و دانش زیادی باید به تیم منتقل شود. در همین مرحله استفاده از مشاور کوچ یا منتور به رشد سریعتر کسب و کار کمک میکند.
با توسعه شرکت SME اهمیت مشاورههای فنی بیشتر میشود. این مشاورهها در زمینههایی مانند مدیریت محصول، توسعه زیرساختها، استفاده از فناوریهای نوین، طراحی استراتژی بازاریابی و فروش، مدیریت مالی و بودجه و.. انجام میپذیرند. با رشد کسب و کار و مقیاسپذیر شدن آن، سبک مشاوره مدلسازی برای شرکتهای کوچک و متوسط ارزشمند خواهد شد. هرچه فرایندهای تجاری دقیقتر مدل شوند شانس موفقیت نیز افزایش مییابد.
در مراحل رشد نهایی، مشاور ناظر بیرونی با آنالیز کلی عملکرد به مدیران و کارکنان ارشد راهکارهایی را برای تحول سازمانی ارائه میدهد و به کاهش ریسک شرکت و اطمینان از طی شدن مسیر صحیح کمک میکند.
مشاوره کسب و کار؛ آغازگر تحول مثبت
در هر کسبوکاری امکان سکون وجود دارد. به بیان واضحتر، در هر کسب و کاری ممکن است سبک کاری به صورت روتین درآمده و مدام در حال تکرار باشد. همچنین ممکن است که کسبوکار مذکور اهداف اصلی خود را فراموش کرده از تغییرات محیط غافل بماند.
توجه به این موضوع از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چرا که سبک کاری روتین کسبوکار میتواند آن را به سمت از بین رفتن پیش ببرد. زمانی که یک کسبوکار با این مسئله مواجه میشود، بهتر است که از یک محرک بیرونی بهره ببرد. مشاوره کسب و کار در چنین مواردی میتواند اثربخش باشد. مشاوران با استفاده از اصول «مدیریت تحول» سبک کاری را از مسیر روتین خود خارج کرده و به سازمان راهکارهای جدید و موثر بر اساس تغییرات محیط ارائه خواهند داد.
شرکت «نجات» در این راه میتواند به شما مدیران عزیز یاری رساند. با کمک محصولات آموزشی نجات و مشاوره کسب و کار تیم مذکور میتوانید علاوه بر توسعه فردی، مشتریان زیادی را نیز جذب و حفظ کنید. محصولات آموزشی شرکت نجات از کیفیت بسیار بالایی برخوردار بوده و خدمات مشاوره کسب و کار را به بهترین نحو به شما عزیزان ارائه مینماید.
با کمک این تیم مجرب میتوانید یک استراتژی و برنامه پایدار برای کسبوکار خود بسازید و کیفیت خدمات خود را تا حد امکان بهبود بخشید. چنانچه تمایل دارید که نگاهی بزرگتر به کسبوکار خود داشته باشید و اولین قدم پیشرفت را محکم بردارید، پیشنهاد میشود که به آدرس سایت آموزش و مشاوره کسب و کار نجات مراجعه کرده و از تاریخ دقیق برگزاری دورههای مختلف پروفسور نجاتی گیلانی از جمله دوره مدیریت و رهبری، دوره پیشرفته مدیریت منابع انسانی و … مطلع شوید.