مساجد جامع مکان های مذهبی هستند که معمولاً در مرکز شهر و در نزدیکی بازارها و رفت و آمد ساخته می شدند. نماز جمعه ، مراسم سیاسی و مذهبی و گاهی اوقات فعالیت ها و سخنرانی های آموزشی در آنجا برگزار می شد. به دلیل اهمیت این مساجد ، از بهترین اربابان ایرانی برای ساخت آن استفاده شد. در کشور ما ایران ، هر شهر دارای مسجد جامع یا مسجدی اصلی است که به طور کلی بازار را دارد و مرکز فعالیت های اجتماعی آن شهر است. شهر قوم نیز از این قاعده مستثنی نیست. مسجد Qom Jame در مرکز QOM و محله Labchal و Street آذر واقع شده است ، یکی این یکی از قدیمی ترین مساجد شهر است. پس از مسجد امام حسن عسکاری ، مسجد قدیمی یکی از قدیمی ترین مساجد QOM است.

طبق گفته های Shabestan ، مسجد QOM مجموعه ای از ساختمانها از دوره های مختلف است. اما سال ساخت گنبد فعلی سال در نظر گرفته می شود. در دوره فات علی شاه ، تغییراتی در مسجد ایجاد شد که اثرات آن هنوز در کتیبه های ساختمان یافت شد.

تاریخچه ساخت مسجد قدیمی جامی به نیمه دوم قرن سوم برمی گردد. اگرچه پایه و اساس مسجد قطعاً مشخص نیست ، اما در کتاب “گنجینه های آثار قوم” بیان شده است که مسجد و مدرسه روبروی جانی خان. سلطان جانی خان پادشاه ترکستان است و در سال 2 تاریخ مسجد در نظر گرفته شده است. اما دیگران معتقدند که این مسجد در 5 سال قمری ساخته شده است و توسط ابو الحدیم حسن بن علی بن اشاری ساخته شده است. در این میان ، برخی می گویند قدیمی ترین مسجد قوم به دستور امام حسن آسری و در قرن 5 ساخته شده است و به همین دلیل یک مسجد بسیار مهم در جهان اسلام است.

مسجد QOM مساحت حدود 6000 متر مربع دارد. چندین قسمت از جمله ورودی ، حیاط ، ایوان ، گنبد و سابلت برای مسجد وجود دارد.

مسجد Qom Jame دارای دو ورودی است. یکی از این ورودی ها به عنوان ورودی اصلی در نظر گرفته می شود و دیگری در یک زیر دریایی قرار دارد و به شمال عمارت وصل شده است.

گنبد مسجد قبل از قسمت های دیگر ساخته شده است. طبق نوشته هایی که در کتیبه های گچ مسجد حک شده است ، پیکربندی اولیه گنبد به اوایل قرن ششم باز می گردد.

متأسفانه ، در زمان سلطنت فتح علی شاه ، برخی از نوشته های باقی مانده از این بنای تاریخی از بین رفته اند. گنبد مسجد در بالاترین قسمت مجتمع قرار دارد. این بخش زیبایی و جلال مسجد را به مسجد می آورد و می تواند به عنوان یک ساخته شود یکی او یکی از مجلل ترین گنبدهای زمان خود را در نظر گرفت.

نام های مسجد QOM

در جلوی ایوان ، یک حیاط بزرگ در سه طرف چشمه های زیبا که متعلق به زمان فات علی شاه است وجود دارد. تخت شرقی مسجد قم طولانی تر از بقیه کلوپ های شبانه است. این تخت نه سه ردیف از سه چشمه روی هجده شش ضلعی و نه یک ستون چهار ضلعی پوشیده از درهای آهنی شیشه ای دارد.

بستر غربی همچنین دارای نه بندر ردیف در انتهای آن یک کریستال در سراسر کشور است که توسط محمد حسین خان نظام الدوله شاهسواند ، معروف به شاهاب آل -مولک ساخته شده است ، که او نیز طلایی های طلایی دربار قدیمی بود. این امر کف تخت یک متر در بالادست را ایجاد کرده است که باعث افزایش جذابیت آن شده است.

بستر شمالی به دلیل ایوان شمالی به دو قسمت تقسیم می شود که دو چشمه در هر طرف وجود دارد. اما آنها از قسمت آخر وصل شده اند.

یکی یکی دیگر از نقاط معماری مسجد قم ، نشانگر زمان نماز است. این شاخص در قسمت شمالی مسجد حک شده است ، بر روی تخته سنگ سنگی و خورشید را می توان بر اساس خورشید به اشتراک گذاشت.

قوم

نقشه حیاط یک شکل هندسی مستطیل شکل است که چهار طرف آن توسط اتاق های خواب ، ایوان های ورودی ، ایوان های شمالی و جنوبی ، کریپت ها و گوشواره ها احاطه شده است. حوض زیبا در مرکز حیاط به جلال مسجد می افزاید. در وسط حوضچه نیز یک آبشار وجود دارد که اکنون بسته است.

یکی سایر نقاط معماری مورد استفاده در ساخت مسجد Qom Jame نشانگر زمان نماز است که در شمال مسجد ، روی تخته سنگی حک شده است و می تواند زمان مذهبی نماز ظهر را تعیین کند. این شاخص از سنگ ساخته شده است و یک خط مورب دیده می شود.

مسجد عتیقه QOM ؛ یادآوری گذشته دور

وقتی خورشید به مرکز شاخص نزدیک می شود ، معلوم می شود که ظهر شریعت آغاز شده و زمان نماز ظهر فرا رسیده است.

تزئینات و کتیبه ها

بیشتر دکوراسیون های مسجد QOM روی ایوان متمرکز شده است. کاشی روی دیوار ایوان در مرکز قاب های آجر کلیسا (آجر کوچک) و تراش قرار دارد. دکوراسیون ها و طرح های دیگر در این بخش شامل حاشیه ایوان (لبه ایوان) است که از دو قوس فوق تشکیل شده است. ابعاد هر کاشی 1.5 سانتی متر است.

در طرفین ایوان جبهه ای وجود دارد که دارای عرضی 1.5 متر و ارتفاع بیش از 2 متر هستند. هر چهار کاشی با تصاویر زیبا و روشن آراسته شده اند یکی از آنها می توانید کتیبه ای به طول 2 متر و بیش از یک متر عرض را ببینید.

این کتیبه از کاشی های Adobe ساخته شده است ، و در این کاشی Adobe ، آیه ای از سوره مبارک نور با یک خط سوم زیبا ، نسخه خطی و Reihani حک شده است. این آیات در یک تداخل حک شده است.

قسمت های باقیمانده دیوار ایوان توسط جرسی ، چشمه ها و سنگ در حدود 2 متر ساخته شده است ، با دکوراسیون کپک طلایی. یک درگاه ورودی با دهانه پنج متری و دو درگاه دیگر در طرفین با دهانه دو متر.

در کمر دیوار ایوان ، سوره تاباراک به شکل کتیبه کمربند است که با یک خط برتر ساخته شده توسط شیخ محمد حسن قومی آراسته شده است.

یکی از زیباترین و باشکوه ترین ساختمانهای این مسجد ایوان بسیار مجلل آن است. این ایوان تناسب و زیبایی بسیار خوبی دارد. در توصیف این ایوان ، می توان گفت که این تجسم اعتدال و تعادل است ، زیرا تمام اجزای و قطعات آن درست در جای خود هستند.

Mogharnas آن با یک نقشه زیبا و جالب طراحی شده است ، دو طبقه را پوشانده و در هر دو طرف گنبد پنج طبقه به حالت تعلیق در می آید که هر کدام دارای پنج قطار با پنج حوضچه بزرگ و کوچک هستند.

از لبه ایوان نیز از دو قوس برتر و طرفین به شکل گیلو و همچنین پیچ گوشتی روی کاشی فیروزه ای استفاده می شود که شبیه کارهای قرن هشتم است. لبه ایوان مناظر را بسیار زیباتر کرده است.

در پیشانی ایوان و هر دو طرف ایوان یک کتیبه بیست و هشت متر و یک متر کاشی خلوت قرار دارد. در این کاشی های خاردار ، با خطوط سوم ، نسخه های خطی و Reihani ، در یک آیه گاه به گاه توسط سوره الرنور آل -نور آل -ساموات ، مانند نور المسمبه الماسبه آل –ماسبه فی زجاجه آل -zajjjah. Kokb dari Yoghd من درخت زیتون زیتون La Sharafiyyah ، زیتون Yazi است ، و Lolm of Nour Nour of Ali Noor نوشته شده است.

در ضلع جنوبی مسجد ایوان ، یک دهانه 2 متری و یک دهانه 2 متری وجود دارد که در ضلع جنوبی محراب بزرگ قرار دارد. در اطراف محراب مشبک وجود دارد.

در طرفین محراب پله هایی وجود دارد که امام می تواند به منبر برسد. در ضلع شمالی سه بندر بزرگ و کوچک به ایوان وجود دارد و ضلع شرقی و غربی این دو بندر از هر دو طرف به دو گوش باز می شود.

در کمر کتیبه ای از کتیبه های گچ وجود دارد که در خط سوم برتر شیخ محمد حسن قومی روی آن سوره نوشته شده است. در پایان ، عباراتی وجود دارد که نشان دهنده ترمیم مقبره های کلوپ های شبانه توسط فتلی شاه است که بیشتر آنها فرسایش یافته و قابل خواندن نیست ، و فقط در ضلع غربی فات علی شاه قابل خواندن است.

ورودی مسجد QOM

در ضلع غربی ایوان در ورودی حیاط مسجد ، سر در ورودی شش متر ، دو متر عرض و هشت متر ارتفاع با یک دیوار سفید و یک گچ پوشش از زمان فات علی شاه.

در کمر کتیبه ای از یک کاشی با پس زمینه لاجورد وجود دارد که روی آن خط سوم ، آیات یا آل -ازین آل -ازوا آذار نادی لالساوا … ؛ و الله خییر الرازیقین و در پایان کتیبه ، از جمله اللهجج شیخ عباس مسبه زاده ، نوشته شده است. در دو طرف ایوان ، یک آجری با یک محراب محراب در کنار محراب قرار دارد که از دو طبقه تشکیل شده است.

لازم به ذکر است که دعاهای جماعت ظهر ، عصر ، مغرب و ایشا در مسجد Qom Jame برگزار می شود و بازدید از قسمت های مختلف مسجد قم نیز به جز دوران مذهبی امکان پذیر است.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما