هشتم دی ماه سالگرد درگذشت دنیا فنی زاده است. او از اواسط دهه 60 و در سن 18 سالگی وارد دنیای عروسک سازی شد و در 30 سالگی عروسک های زیادی خلق کرد که در بین کودکان و بزرگسالان ایرانی بسیار محبوب و مشهور بود. «عروسک کلاه قرمزی» محبوب ترین شخصیت عروسکی است که از دستان زنده یاد فنی زاده جان گرفت.
به گزارش بازتاب آنلاین، در دهه های 60 و 70 که سرگرمی های ویدئویی کودکان به فیلم و چند ساعت برنامه کودک در تلویزیون محدود می شد، نمایش های عروسکی یکی از محبوب ترین تولیدات تلویزیونی بود. در سال 1364 دختر پرویز فنی زاده دختری 18 ساله بود که به پیشنهاد یکی از یک دوست خانوادگی، او به عنوان عروسک گردان در نمایشی به نام «چتر» کار کرد. علاقه دنیا فنی زاده به کار کودک و استعدادی که در ساخت عروسک از خود نشان داد باعث شد بعد از آن کار بیشتر به او پیشنهاد شود. او تا سال 2015 و تا زمان مرگ بر اثر سرطان به طور مداوم به عنوان عروسک گردان مشغول به کار بود. در برخی از آثاری که او حضور داشت، نامش با شخصیت عروسکی که به او جان داد معرفی شد. اما مثلاً در آثار معروفی مثل «گربههای آوازخوان» حضور داشته است که در نقشهای مختلف کمک کرده است. از طرفی او در مصاحبه ای گفته بود که در عروسک های «خانه مادربزرگ» به دوستانش کمک کرده اما مشخص نیست مسئولیت کدام شخصیت را بر عهده داشته است. دنیا فنی زاده در این سال ها به چند شخصیت مهم عروسکی جان بخشید که مرور آنها ما را به یاد کار تخصصی او در این زمینه می اندازد.
رهبر ارکستر | هادی و هدا 1364
یکی «هادی و هدی» یکی از مجموعه عروسک هایی بود که در زمان جنگ ساخته شد و در آن زمان بسیار محبوب بود. مجموعه ای از مقالات کوتاه درباره خانواده ای که نقش اصلی آن را برادر و خواهری به نام هادی و هدی ایفا می کردند و سعی داشتند مشکلات خانوادگی را به زبان کودکانه بیان کنند. دنیا فنی زاده در سال اول عروسک سازی شخصیت هادی را برعهده گرفت و این شخصیت عروسکی در میان معدود تولیدات آن سال ها بسیار محبوب شد.
مجموعه آثار کلاه قرمزی 1395 تا 1370
در اوایل دهه 70 برنامه ای به نام «جغجغه و داداش» با بازی ایرج طهماسب از تلویزیون پخش شد که پس از مدتی به «صندوق پست» معروف شد. در یکی از قسمت های این مجموعه، شخصیتی به نام «کلاه قرمزی» به عنوان مهمان وارد می شود. دنیا فنی زاده که قبل از ورود کلاه قرمزی عروسک گردان شخصیت های دیگر بود، نقش کلاه قرمزی را بر عهده می گیرد و این آغازی است برای جان دادن به این شخصیت محبوب که تا 2 دهه آینده ادامه خواهد داشت. 1373 بعد از کلاه قرمزی یکی او به یکی از شخصیت های اصلی «صندوق پست» تبدیل شد، ایرج طهماسب و حمید جبلی تصمیم گرفتند فیلمی بر اساس این شخصیت بسازند. این فیلم یکی یکی از بهترین و محبوب ترین های تاریخ سینمای ایران است. دنیا فنی زاده در این فیلم و سه قسمت بعدی به عنوان عروسک گردان کلاه قرمزی ظاهر شد. ایرج طهماسب بین سالهای 1388 تا 1397 هر سال یک کلاه قرمزی را به همراه انبوهی از شخصیتهای عروسکی جدید در قالب جنگ نوروزی به تلویزیون آورد. دنیا فنی زاده در 20 سال گذشته مسئولیت زنده کردن کلاه قرمزی را بر عهده داشت. این روند تا سال 1394 ادامه داشت اما در این سال به دلیل سرطان درگذشت و از آن زمان تا پایان سریال کلاه قرمزی مسئولیت این شخصیت شیما بخشنده را بر عهده داشت.
خاله قورباغه خاله قورباغه و آقا پسر ۱۳۷۶
در اواخر دهه 60 فیلمی به نام گلنار توسط کامبوزیا پرتو ساخته شد که در این فیلم شخصیتی به نام خاله باغه وجود داشت. در اواسط دهه 70، شورای هنری مریم مصفا و مرضیه محبوب بر اساس این فیلم یک اسپین آف ساخت و در قالب سریالی به نام خاله باغچه و آقا پوسر پخش کرد. یک سریال بسیار محبوب یکی یکی از شخصیت های مهمی که دنیا فنی زاده عهده دار زنده شدن آن بود، «خاله باغچه» بود.