مرز دوستان صمیمی سال. ۱۳۵۱ مسعود کیمیایی اولین نقش اصلی خود را در فیلم «خاک» ایفا کرد، اما شهرت او به بازی در نقش کدرات در فیلم «گوزن ها؛ نقشی که در کارنامه اش ماندگار شد. هاروکان بعد از «گوزنها» راه محکمی را در پیش گرفت. در سینما و کارهای موفقی را در کارنامه اش به جا گذاشت، سه بار در دستانش قرار گرفت و نامش در لیست نامزدهای سیمرغ روز یکشنبه 27 آبان 1397 پس از بازی در فیلم «خروج» ثبت شد.
به گزارش بازتاب آنلاین، به مناسبت تولد فرامرز هاروکان، مروری داریم بر ده فیلم مهم دوران بازیگری او. بیش از ده ها نقش ماندگار در کارنامه پربار خوروکان به ثبت رسیده است و این نقش ها انتخاب سردبیران بازتاب آنلاین هستند.
خاک | مسعود کیمیایی ۱۳۵۱
فرامرز هاروکان پس از تجربه بازیگری در فیلم «غریبه بیا» به کارگردانی مسعود کیمیایی، در فیلم «خاک» این کارگردان نقش مصیب را بازی کرد. این فیلم بر اساس رمان «اوسنه بابا سبحان» نوشته محمود دولت آبادی و بازیگران نقش ساخته شده است. یکی یکی از پسرانش باباسبهان بود. او نقش یک روستایی را بازی می کرد که در کنار جعفر ولی و بهروز وشوقی زمین کار می کرد. هنگامی که همسر خارجی ارباب به همراه غلام شرور غلام درخواست زمین را می کنند، مصیب و برادرش مخالفت می کنند و اینجاست که بین آنها دعوا در می گیرد. خود هاروکان «خاک» را کار چندان موفقی در کارنامه اش نمی داند و معتقد است انتخاب نقش همسر ارباب می توانست بهتر باشد. اما هاروکان با «خاک» توانست خودی نشان دهد و سپس در «گوزنها» به شهرت برسد.
گوزن | مسعود کیمیایی ۱۳۵۳
قهرمان اصلی فیلم گوزن ها سید است. مردی آگاه با بازی بهروز ووشقی، معتاد به مواد مخدر و هویت خود را از دست داده است. دوستش گودرات با بازی در نقش یکی از نزدیکانش به کمک او می آید تا هویت گمشده اش را بازگرداند. پاور از روزهای خوبش می گوید و سعی می کند آن را به بهترین حالت خود برگرداند و به همین دلیل بازی اش اهمیت زیادی پیدا می کند. فیلم آهو در سال 1353 فیلمبرداری شد و شهرت زیادی برای نزدیکان به ارمغان آورد. طبق گفته های او هفته گذشته، پس از اولین روز اکران فیلم، مردم دست او را گرفتند و با خود بردند. نزدیکان به “گوزن” خالق یکی از شخصیت های مختلف تشکیل شده بود. این فیلم در زمان اکران دچار عوارضی شد و پایان آن تغییر کرد اما این مشکلات نه از اهمیت فیلم کاسته و نه از محبوبیت «گوزن ها» بکاهد. بعد از «گوزن ها» کلوزآپ مورد توجه قرار گرفت.
سفیر فریبرز صالح ۱۳۶۱
قیس بن مشعر یکی این یکی از متفاوت ترین نقش ها در کارنامه هاروکان است. او مختصات بازی را در یک اثر تاریخی پذیرفت و با توجه به این نقش، ژانر بازی خود را تغییر داد. ماجرا از این قرار بود که قیس با نامه ای از حسین بن علی (ع) به سوی کوفه می رفت، اما در بین راه توسط مأموران ابن زیاد، والی کوفه دستگیر و به زندان افتاد. در زندان به او می گویند که اگر علیه حسین بن علی (ع) سخنرانی کند آزاد می شود. شرط را می پذیرد و بالای منبر می رود اما علیه یزید سخنرانی می کند. پس از آن به دستور ابن زیاد کشته شد. هاروکان با این نقش چالش جدی داشت و به قول خودش اسب سواری را برای بازی در آن یاد گرفت.
سناتور مهدی صباغ زاده ۱۳۶۲
«سناتور» به کارگردانی مهدی صباغ زاده از جمله فیلم هایی است که هاروکان پس از انقلاب در سینما بازی کرد. او در این فیلم نقش مهم گفتن حقیقت را ایفا می کند. فردی که مقدار زیادی هروئین جاسازی شده در کامیون کشف کرد. هاروکان در این فیلم تصویر جدیدی از قهرمانی ارائه می دهد که به دنبال برقراری عدالت است. هاروکان بلد بوده مختصات سینمای اکشن را رعایت کند و از حالات بدن و چهره خود در رابطه با ویژگی های نقش استفاده کند. استوار حقگو یکی از محبوبترین شخصیتهای کارنامه فرامرز هاروکان است و حتی در تکرارها نیز حضور داشته است. نکته مهم این است که علاوه بر بازی خوب دوستان صمیمی، دوبله منوچهرا اسماعیلی نیز کاملا بر اساس شخصیت است.
تران | امیر قویدل ۱۳۶۶
هاروکان در فیلم «قطار» به کارگردانی امیر قویدل نقش یک خیاط را بازی کرد. نیدلر از سن واقعی خود بزرگتر است. داستان فیلم در دوران انقلاب روایت می شود و درباره قطاری است که به سمت اصفهان حرکت می کند و مورد توجه نیروهای انقلابی قرار می گیرد. نگاه های گیرا، سکوت های مناسب و حرکات بدن افراد نزدیک با چنان دقتی انجام می شود که این شخصیت را باورپذیر می کند. هاروکان خود حکایت های جالبی در مورد بازی اش در این فیلم دارد از جمله اینکه گفته است: در طول فیلمبرداری ترن برای تسلط بر نقش، شخصاً رانندگی قطار را یاد گرفتم و راننده قطار نیز با اعتماد به نفسی که داشت. برای من بود، در صحنه فیلمبرداری ظاهر نشد.” تعبیر خوب شخصیت های ترن و معرفی یک قهرمان قدرتمند و شاخص به عنوان نماد جدید سینمای پس از انقلاب مورد توجه ویژه و گسترده قرار گرفت. او توانست جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد را از ششمین جشنواره فیلم فجر دریافت کند.
رد پای گرگ مسعود کیمیایی ۱۳۷۰
“رد پای گرگ” یکی یکی از مهم ترین فیلم های کارنامه مسعود کیمیایی است. رضا با بازی فرامرز هاروکان دوستی را کشت و مرد و تاوانش را از این راه میپردازد. صادق به جای دوستش زندانی می شود و جوانی را در غربت و دوری از معشوق می گذراند. تا اینکه دوباره به درخواست او به تهران برمی گردد. بعد از سال ها بالاخره می فهمد که صادق هرگز با او صادق نبوده و از پشت به او خنجر زده است. اینجاست که رضا در نهایت با دوست قدیمی خود روبرو می شود و چاقو می گیرد و او را می کشد. هاروکان به دلیل ادامه همکاری با مسعود کیمیایی به خوبی از حالات قهرمانان خود آگاه است. او در ابتدای فیلم سعی می کند رابطه شاگردی خود را با دوستش صادق خان حفظ کند. سرش را بالا می گیرد و با قدرت کنارش می ایستد. در زندان از تنهایی و فکر به مرز فروپاشی می رسد. هاروکان در این نقش با گریم تبدیل به رضایی آرام و میانسال می شود که همچنان حاضر است برای صادق خان هر کاری بکند. پس از کتک خوردن به خاطر دختر صادق خان و شنیدن سخنان طلعت، عصیان می کند و خشم خود را نشان می دهد. قتل صادقانه یکی این یکی از درخشان ترین سکانس های بازی اوست.
می خواهم زنده بمانم ایرج قدری | 1373
هاروکان در فیلم I Want to Survive نقش مردی را بازی می کند که از همسرش جدا شده و با زن دیگری ازدواج کرده است. پسر همسر قبلی او خودکشی کرد و همسر جدیدش دچار مشکل شده است. حالا تمام تلاش اصلان برای اثبات بی گناهی همسرش است. برای رسیدن به این هدف چاره ای جز دعوا و مجادله در دادگاه ندارد. یکی این خود نقش است که زمینه یک بازی حسی را فراهم کرده است. پیش از این او را عمدتاً در نقش مردان قوی و قدرتمند می دیدیم. اهمیت این فیلم به دلیل فروش بالای آن است. درام جنایی زنده قدری تبدیل به فیلمی پرمخاطب و پرفروش شد و بازی بازیگران از جمله نزدیکترین آنها قابل توجه بود.
مرد بارانی ابوالحسن داودی ۱۳۷۸
در سال 1986، فرمرز هاروکان به عنوان بازیگر نقش اول فیلم «مرد بارانی» انتخاب شد. دکتر هادی بارانی در تلاش بوده تا با استفاده از داروهای گیاهی راهی برای درمان سرطان بیابد. او مردی نابغه است که در زندگی شخصی اش مشکلاتی دارد. او در محل کار مشکل دارد و عشق سابقش در این شرایط است. فرامرز هاروکن حال و هوای دکتر را طوری تعبیر کرد که بدون نیاز به توضیح شفاهی با او آشنا شدیم. حالات چهره و ظاهر او به دقیق تر شدن این نقش کمک کرد. شخصیت دکتر بارانی یکی از بهترین نقش های کارنامه کاری هاروکان است که به همین دلیل در هجدهمین جشنواره سیمرغ فجر نقش اول را برعهده گرفت.
رقص در غبار اصغر فرهادی ۱۳۸۱
قریبیان در اوایل دهه هشتاد در دو فیلم اول اصغر فرهادی به خوبی بازی کرد. او در «رقص در غبار» نقش پیرمردی عبوس و منزوی را بازی می کند که شغلش شکار مار است. مرد جوانی به طور اتفاقی او را همراهی می کند و اینجاست که حجاب گذشته او و آن جوان برداشته می شود. مهمترین ویژگی شخصیت در این فیلم سکوت و چهره عبوس اوست. این دو داستانی از گذشته تلخ انسان دارند که بالاخره کم کم به آن پی می بریم. این اتفاق به صورت کلیشه ای نمی افتد، بلکه به شکلی آرام و باورپذیر اتفاق می افتد. فصل دگرگونی مرد مار نیز امتیاز خوبی برای اجرای خوب کلوزآپ ها در رقص در غبار محسوب می شود. هاروکان برای این نقش برنده جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از جشنواره فیلم آسیا پاسیفیک و جایزه گرگ نقره ای از جشنواره بین المللی فیلم مسکو در سال 2003 شد.
کارآگاه گناهکاران تدین 1390
گناهکاران دومین فیلم به کارگردانی فرمارز غروکن است و خود او در نقش کارآگاه تدین ظاهر شد. کارآگاهی شجاع و خودمختار که در شرف بازنشستگی است و ترجیح می دهد با شجاعت خودش به پرونده ادامه دهد. او مخالف کارآگاه روانگر با بازی بازتاب آنلاین است. فردی خجالتی و محافظه کار که بیشتر از کارآگاه تدین در مرکز توجه و احترام قرار دارد، به همین دلیل است که هیچ کس فکر نمی کند که قتل توسط او انجام شده است. غروخان در این فیلم با ارائه مدل جدیدی از پلیس ایران، بسیاری از کلیشه هایی را که در کارهای پلیسی قبل از ساخت این فیلم با آن مواجه بودیم، از خود به جای گذاشت. «گناهکاران» هم از نظر کارگردانی و هم بازیگری اثری قابل توجه در کارنامه قناهکاران بود.