آتیلا پسیانی بیش از چهار دهه در سینما، تلویزیون و تئاتر حضور فعال داشت. او در تمام این سال ها به عنوان بازیگر و کارگردان کارش را به بهترین و مطلوب ترین شکل انجام داد و هوشمندانه تصمیم گرفت. درگذشت این هنرمند محبوب جمعه سیزدهم روز تلخی برای همه بود. پسیانی کار پرباری را پشت سر گذاشت. به بهانه این روز تلخ مهم ترین نقش هایی که او در سینما به یادگار مانده را مرور می کنیم.
به گزارش پی ام آپ، آتیلا پسیانی نقش های مهمی را در تلویزیون و تئاتر بازی کرد اما در این مورد تنها به مهم ترین نقش های سینمایی او پرداخته ایم.
املا | دوست پسر | داریوش فرهنگ ۱۳۶۵
داریوش فرهنگ در سال 1365 در فیلم «تلسم» قدرت بازیگری خود را در سینما به نمایش گذاشت. او با بازی در نقش مردی که همسر جوانش در عمارت قدیمی گم می شود و برای یافتن ردش به هر دری می زند، برنده لوح طلای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از پنجمین جشنواره فیلم فجر شد. داستان از این قرار است که بعد از مراسم عروسی، عروس و داماد به همراه اقوام داماد راهی روستای خود می شوند. طوفان شدیدی از راه می رسد، زن و شوهر گم می شوند و از ترس گرگ ها به قصری پناه می برند. به طور مرموزی، داماد غش می کند و عروس از اتاق آینه بیرون می آید. داماد پس از به هوش آمدن برمی گردد، در مقابل آنها می ایستد و رازی را فاش می کند.
رهبر ارکستر خاکستر سبز | ابراهیم حاتمی کیا ۱۳۷۲
پسیانی در «خاکستر سبز» یکی از متفاوت ترین نقش هایش را بازی کرد. حضور متفاوت و بازی درخشان او در نقش یک عکاس جنگ و عشق به دختری بوسنیایی وجه دیگری از توانایی های او در عرصه بازیگری را آشکار کرد. هادی یک فیلمساز بسیجی است که برای ساختن فیلمی درباره بوسنی سفر کرده است، جایی که همتای عکاسش عزیز قبلاً از آن دیدن کرده بود. او با صدای ضبط شده عزیز قدم می زند و در سفر به بوسنی به طور فزاینده ای شکل عزیز را به خود می گیرد.
روز شیطان میشل | بهروز افخمی ۱۳۷۳
آتیلا پسیانی در اوایل دهه 70 در فیلم «روز شیطان» نقش یک تروریست آموزش دیده را بازی کرد که ماموریت حمله اتمی به ایران را داشت. نقشی که در کارنامه کاری او تازگی داشت و نشان می داد گزینه مناسبی برای شخصیت هایی است که به آمادگی جسمانی خوبی نیاز دارند. میشل با بازی آتیلا پسیانی فرزند یکی از مبارزان علیه رژیم ایران بود. شخصیتی مرموز و پیچیده اما در عین حال آرام که با حرکات و رفتار بسیار درخشان صورت بیرون آمده بود. این نقش هنوز هم به عنوان یکی از مهم ترین شخصیت های جنایی سینمای ایران به یادگار مانده است.
در کمال سردی شهباز سیامک شایقی ۱۳۷۳
«در کمال خونسردی» فیلمی است که پسیانی تنها سیمرغ کارنامه هنری خود را دریافت کرد. شهباز با بازی پسیانی در فیلم «در کمال خونسردی» یکی از متفاوت ترین قاتلی است که در سینمای ایران دیده ایم. او همسرش را می کشد اما دلایل این قتل ریشه در عقده ها و مشکلات متعدد دوران کودکی او دارد. به همین دلیل است که او یک شخصیت منفی اما در عین حال شایان ستایش است. پسیانی روحیه انتقام جویانه و تعقیب گرانه خود را جلوی دوربین برد و مخاطب را کاملاً با این شخصیت همذات پنداری کرد.
دو زن احمد تهمینه میلانی ۱۳۷۷
آتیلا پسیانی در فیلم «دو زن» ساخته تهمینا میلانی نقش مردی پارانوئید به نام احمد را بازی کرد. مردی که مدام همسرش آنجل را به خاطر تعصبات نابجاش مورد آزار و اذیت قرار می داد. فرشته به دلیل تعطیلی دانشگاه ها مجبور به ازدواج با احمد شد و پس از بازگشایی دانشگاه، احمد به او اجازه ادامه تحصیل نداد. او در را به روی فرشته می بست و به خشونت جسمی متوسل می شد، اما بلافاصله تسلیم می شد و عشق خود را به او ابراز می کرد. پاسیانی این شخصیت روان پریش را به بهترین نحو جلوی دوربین برد و باعث شد این فیلم پس از سال ها همچنان در ذهن ما باقی بماند. نقشی که بعدها در «شام آخر» دیدیم تا حدودی شبیه این نقش بود.
آب و آتش مجید فریدون جیرانی 1379
آتیلا پسیانی در فیلم «آب و آتش» نقش مرد قدرتمندی را بازی می کند که از بیماری روانی همسر سابقش برای سوء استفاده از او استفاده می کند. مجید همسر سابق مریم است و از او یک پسر دارد اما همچنان عاشق اوست اما او را به تجارت خودش تبدیل کرده است. وقتی متوجه می شود که او با مردی به نام علی رابطه دارد، انگیزه ای برای کشتن او پیدا می کند. مجید به خانه دوست مریم می رود و او را تهدید می کند که مریم را به آنجا بکشاند. دوستش به بهانه خودکشی از او می خواهد به آپارتمانش برود. مریم که به آنجا می رسد او را می زند، لگد می زند و می کشد. پسیانی در این فیلم تصویر مردی خشن و بدرفتار را به تصویر می کشد و با آن چنان درستی و دقتی مواجه می شود که ظاهرش در انتهای فیلم باعث ایجاد اضطراب در مخاطب می شود.
شام آخر محسن فریدون جیرانی 1380
آتیلا پسیانی در «شام آخر» نقش مردی مسلط را بازی می کند که پس از بیست سال زندگی مشترک هنوز نتوانسته جایگاه استادی همسرش را بپذیرد. مدام او را تحقیر می کند، استقلال او را متوقف می کند و او را کفش می کند. حتی بعد از طلاق هم تسلیم نمی شود و سعی می کند با دروغ وجهه خود را در دانشگاه خراب کند. پسیانی موفق شد تصویری درست و منطقی از مردی متعصب ارائه دهد که مدام ضربه می زند، می شکند و حسادت خود را نشان می دهد. پسیانی برای فیلم «آخرین شب» نامزد دریافت تندیس طلایی بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از خانه سینما شد.
آتش بس | تهمینا میلانی روانشناس 1384
اساس فیلم «آتش بس» برگرفته از مشکلات متعدد یک زوج در ادامه زندگی مشترک بود. حضور تصادفی یک روانشناس و آموزه های او باعث شد کم کم با ابعاد جدیدی از زندگی روبرو شوند. آتیلا پسیانی در این فیلم تصویر جدیدی از روانشناس را به مردم ارائه کرد. دکتری شوخ طبع و صبور که صحبت ها و آموزش های مستقیمش نه تنها آسیبی به مخاطب وارد نکرد، بلکه کاملا با فضای فیلم همخوانی داشت و باعث شد از منظرهای مختلف به موضوعات نگاه کنیم. البته این نقش در فصل اول موفقیت بیشتری داشت و فصل دوم «آتش بس» از همه نظر اثر ضعیف تری به نظر می رسید.
چه کسی امیر را کشت؟ | رضا مهدی کرم پور ۱۳۸۴
آتیلا پسیانی در «چه کسی امیر را کشت؟» در نقش رضا یک فتارباز لات وارد میدان شده بود. او موهای صاف و سبیل های پرپشتی داشت که روی بازویش خالکوبی یک قلب تیرانداز بود. با لحن لاتی خود توضیح داد که مشغول تهویه کفتار بوده که خواهر امیر را از پشت بام دید و عاشق او شد. پس از سوختن خواهر امیر در آتش سوزی، او به زندان افتاد و به عشق او این خالکوبی را روی بازوی خود انجام داد. وقتی امیر مرد، یکی از مظنونان قتل او بود.