مرزه یکی یکی از گیاهان دارویی پرمصرف و محبوب در طب سنتی و آشپزی است که به دلیل طعم بی نظیر، عطر مطبوع و خواص درمانی فراوان، طرفداران زیادی دارد. علاوه بر استفاده از این گیاه به عنوان نوعی طعم دهنده در تهیه غذا، تقویت سلامت قلب و عروق خونی، کاهش خطر سکته مغزی، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، رفع عفونت و تسکین دهنده از مهمترین آنهاست. علائم سرماخوردگی ویژگی های مرزه
به گزارش درمانکده، این گیاه معطر از خانواده نعناع است و به دلیل داشتن مواد موثره مانند تیمول و کارواکرول به حفظ سلامت کلی بدن کمک می کند.
ویژگی های ظاهری و ترکیبات خوش طعم
قبل از مطالعه خواص مرزه، باید با ظاهر و ترکیبات این گیاه دارویی آشنا شوید. مرزه گیاهی است علفی و یک ساله که ارتفاع آن معمولاً به 30-15 سانتی متر می رسد. برگ های این گیاه باریک، کشیده و نوک تیز به طول حدود 1 تا 2 سانتی متر و به رنگ سبز تیره است.
به گفته بسیاری از مردم، مرزه بوی تند و مطبوعی دارد که شبیه ترکیب آویشن و نعناع است. از ترکیبات مرزه با ارزشی که آن را به یک گیاه دارویی تبدیل کرده است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تیمول
- کارواکرول
- ترکیبات فنلی
- Tannenha
- آهن و منیزیم
- ویتامین C، A و B
- فیبر، روی و مس
- پتاسیم، فسفر و سلنیوم
- منگنز، کلسیم و نیاسین
مرزه چه خواصی دارد؟
مزایای اصلی این گیاه درمانی برای بدن عبارتند از:
1-خواص خوشایند برای پوست صورت
مرزه گیاهی قابض است و مصرف متوسط آن می تواند به سفت شدن پوست صورت کمک کند. خواص ضد عفونی کنندگی این گیاه با کاهش باکتری های مضر پوست از بروز آکنه و جوش جلوگیری می کند. علاوه بر این، مرزه خاصیت ضد التهابی دارد و به طور موثر التهاب، قرمزی و حساسیت پوست صورت ناشی از آکنه را کاهش می دهد.
از سوی دیگر، آنتی اکسیدان های دلچسب به کاهش اثرات مضر رادیکال های آزاد و جلوگیری از پیری زودرس پوست کمک می کنند. می توانید پس از سرد شدن از دم کرده مرزه برای شستن پوست، حذف آلودگی ها و از بین بردن چربی اضافی استفاده کنید.
2- سلامت قلب و عروق
مواد معدنی موجود در ترکیبات مرزه نقش مهمی در کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سکته دارند. این ترکیبات می توانند سطح کلسترول بد را کاهش داده و کلسترول خوب را در بدن افزایش دهند که منجر به حفظ سلامت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی می شود.
3- خاصیت شور برای معده
مرزه خاصیت درمانی دارد و مواد موثره آن در درمان زخم معده مفید است. این گیاه دارویی می تواند لایه مخاطی معده را تقویت کرده و از تحریک اسید معده جلوگیری کند.
علاوه بر این، برخی از ترکیبات موجود در مرزه به عنوان ضد عفونی کننده طبیعی در بدن عمل می کند و ضمن مبارزه با عفونت های معده، رشد باکتری های مضر را کنترل می کند. جالب است بدانید که این گیاه دارویی با افزایش ترشح شیره های گوارشی به هضم بهتر غذا کمک می کند و خواص ضدالتهابی آن در تسکین درد معده و سوزش معده نقش موثری دارد.
4- دلچسب و تقویت کننده قوای جنسی مردان است
افزایش کیفیت نعوظ مهمترین خاصیت ادویه برای مردان است. این گیاه دارویی باعث تقویت عملکرد جنسی مرد و افزایش قدرت باروری او می شود. برای این منظور می توانید به مدت سه ماه هر روز عصر بعد از شام یک لیوان چای شور بنوشید.
5- خواص مرزه برای فشار خون
ترکیبات فنلی موجود در مرزه به کاهش فشار عروق خونی و کاهش فشار خون کمک می کند. مرزه همچنین با بهبود عملکرد قلب و جریان خون در بدن از افزایش ناگهانی فشار خون جلوگیری می کند. یکی یکی دیگر از خواص نمک خشک یا تازه، خاصیت ضدالتهابی آن است که از التهاب دیواره رگ ها جلوگیری می کند و در کاهش فشار خون نقش موثری دارد.
6- مرزه و پیشگیری از سرطان
یکی یکی از خواص مرزه در طب سنتی پیشگیری از سرطان است. این گیاه دلچسب حاوی آنتی اکسیدان های قوی زیادی در ترکیبات خود است. این آنتی اکسیدان ها از رشد سلول های سرطانی جلوگیری کرده و اثرات مخرب رادیکال های آزاد را از بین می برند. پزشکان طب سنتی معتقدند نوشیدن یک فنجان چای شیرین در طول روز می تواند از ابتلا به سرطان پیشگیری کند.
7- خاصیت شوری برای رحم
مرزا حاوی ترکیبات مفیدی است که به ضدعفونی رحم و جلوگیری از رشد باکتری در آن کمک می کند. منیزیم موجود در این گیاه دارویی می تواند زخم های رحم را التیام بخشد و به تنظیم هورمون های زنانه و رفع نوسانات خلقی کمک کند. این گیاه به دلیل داشتن تیمول خاصیت ضد قارچی نیز دارد و از انواع عفونت های قارچی رحم جلوگیری می کند.
8- دلچسب و تسکین دهنده درد مفاصل
مرزا به دلیل ترکیب فعال و خواص ضد التهابی آن یکی گیاهی مفید برای تسکین درد و التهاب مفاصل است. این ترکیبات با مهار تولید مواد التهابی مانند پروستاگلاندین ها درد ناشی از آرتریت، روماتیسم و التهاب مفاصل را تسکین می دهند. مرزه همچنین اثر آرام بخش دارد و می تواند اسپاسم عضلانی مرتبط با بیماری های التهابی مفصل را تسکین دهد.
9- خاصیت کاهش وزن مرزه
مرزه می تواند به شما در رسیدن به اندام ایده آل کمک کند. این گیاه دارویی متابولیسم بدن را افزایش داده و منجر به افزایش متابولیسم بدن می شود. مرزه همچنین ممکن است با تنظیم هورمون گرلین (هورمون تنظیم کننده اشتها) به کنترل اشتها و جلوگیری از پرخوری عصبی کمک کند. جالب است بدانید که گیاه مرزه بدن را از سموم کبد و کلیه ها پاکسازی می کند و با دفع مواد زائد از طریق ادرار و مدفوع به جذب بیشتر مواد مغذی و تسهیل روند کاهش وزن کمک می کند.
10- دلچسب و رفع کننده علائم سرماخوردگی
از خواص مرزه برای سرماخوردگی می توان به تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد. این گیاه دلچسب سرشار از ویتامین C و خواص آنتی اکسیدانی است. بنابراین به تقویت سیستم ایمنی بدن و محافظت از بدن در برابر ویروس ها کمک می کند. علاوه بر این خواص ضد التهابی و خلط آور این گیاه دارویی در رفع گلودرد خفیف و رفع سرفه موثر است. شما می توانید با نوشیدن یک نوشیدنی خوش طعم یا کشیدن آن به کاهش گرفتگی بینی، پاکسازی مجاری تنفسی و تنفس راحت تر کمک کنید.
11- خواص نمکی برای قاعدگی
تسکین دردهای قاعدگی یکی یکی از خواص خوش طعم برای خانم هاست. این گیاه اثر آرام بخشی دارد و در رفع گرفتگی عضلات و تسکین دردهای سندرم پیش از قاعدگی مفید است. همچنین مصرف منظم مرزه به صورت تازه یا دم کرده به بهبود سلامت رحم و تنظیم قاعدگی نامنظم کمک می کند. با مصرف متعادل این گیاه می توانید تغییرات خلقی، تحریک پذیری، اضطراب و دردهای آزاردهنده قاعدگی را کاهش دهید.
12- مرزه و سلامت ریه
برخی تحقیقات اثرات مرزه را بر روی ریه ها نشان داده اند. این گیاه به دلیل داشتن خواص ضد التهابی، ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی به پاکسازی ریه ها و حفظ سلامت آن ها کمک می کند. اگر از بیماریهای ریوی مانند آسم، برونشیت یا عفونتهای تنفسی رنج میبرید، میتوانید پس از مشورت با پزشک از چای مارز برای بهبود علائم آزاردهنده استفاده کنید.
چگونه از مرزه استفاده کنم؟
تا اینجا در مقاله با خواص مرزه برای بدن آشنا شدید. اگر می خواهید بدانید چگونه می توان این گیاه را مصرف کرد، باید بگوییم که مرزه بهتر است به شکل چای و چای تهیه شود. با این حال، روش های مختلفی برای مصرف مرزه وجود دارد. می توانید از این گیاه به صورت خشک و تازه در آشپزی استفاده کنید یا از عرق و اسانس آن استفاده کنید.
از دیگر روش های استفاده از مرزه می توان به استفاده موضعی از روغن مرزه برای تسکین درد مفاصل یا عضلانی و پختن بخور مرزه برای پاکسازی مجاری تنفسی اشاره کرد. البته مرزه در ایران نیز به عنوان پیش غذا سرو می شود و طرفداران خاص خود را دارد.
چه کسانی نباید نمک بخورند؟
خواص مرزا متنوع است اما برخی از افراد با شرایط خاص پزشکی باید در مصرف آن احتیاط کنند. گروه هایی که بهتر است قبل از مصرف گیاه مرزه با پزشک مشورت شود عبارتند از:
- افرادی که مشکلات گوارشی دارند
- زنان باردار و شیرده
- بیماران مبتلا به فشار خون پایین
- افراد مبتلا به آلرژی به گیاهان خانواده نعناع
- کودکان زیر 2 سال
- بیمارانی که از داروهای ضد انعقاد، ضد فشار خون و آرام بخش استفاده می کنند
نگاهی گذرا به خواص خوش طعم آن
مرزه یکی یکی از گیاهان دارویی معطر و ارزشمند است که با عطر مطبوع و خواص بی نظیرش جایگاه ویژه ای در آشپزی و طب سنتی به خود اختصاص داده است. این گیاه حاوی مواد فعال و آنتی اکسیدان های قوی است که به تسکین درد مفاصل، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، حفظ سلامت قلب، تنظیم فشار خون و تسکین علائم سرماخوردگی کمک می کند. با وجود فواید بیشمار مرزه، باید از مصرف متعادل آن اطمینان حاصل کنید تا از عوارض جانبی مانند تحریک معده جلوگیری کنید.
سوالات متداول
مرزه خاصیت ضد باکتریایی و ضد التهابی دارد و ترکیب آن با ماست حاوی پروتئین، کلسیم و مواد معدنی مختلف به تقویت سیستم گوارشی بدن و مبارزه با باکتری های مضر معده کمک می کند. این ترکیب برای تقویت سیستم ایمنی و حفظ سلامت قلب نیز مناسب است.
برای هضم بهتر غذا، کاهش گرفتگی هایی که دستگاه گوارش را تحریک می کند و درمان سوء هاضمه و نفخ می توانید از خواص این گیاه به صورت تازه استفاده کنید.
زنان باردار و شیرده نباید بدون مشورت پزشک از مرزه استفاده کنند. زیرا این گیاه می تواند برای جنین و نوزاد مضر باشد. معمولاً اگر به طعم و عطر مرزه علاقه دارید، پزشکان مصرف مقدار کمی از آن را به عنوان سبزی توصیه می کنند، اما از مصرف چای مرزه در دوران بارداری خودداری کنید.
منابع: Science Direct | ncbi