به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین، نصرت الله تاجیک، سفیر سابق کشورمان در اردن و کاردار سابق ایران در انگلیس در یادداشتی به بازتاب آنلاین نوشت: عامل ثانویه و خارجی آتش بس به دلیل شرایط بین المللی و فشارهای داخلی است و همچنین دموکرات ها می خواهند برای خود دستاورد داشته باشند و ترامپ می خواهد قدرت نمایی کند و برخی فشارهای داخلی. این آتش بس می توانست خیلی سریع و زودتر اتفاق بیفتد، 8 یا 9 ماه پیش وجود داشت، اما نتانیاهو و اهداف سیاسی او به دلیل پرونده ها و مشکلاتی که در دادگاه اسرائیل داشت مانع شد. متأسفانه دموکرات ها در آمریکا در این زمینه بسیار ضعیف عمل کرده اند. اهداف آنها با اهداف و اقدامات اعلام نشده نتانیاهو برای جابجایی بخشی از جمعیت غزه و ترک زمین سوخته از طریق تغییر بافت شهری و زیستی غزه همپوشانی داشت. یعنی آمریکا هم در غارت غزه دست داشت. اما من فکر می کنم که نتانیاهو به اهداف خود نرسیده است و البته در روزهای آینده شاهد خواهیم بود که یکسری مشکلات در اسرائیل به دلیل درگیری های داخلی به وجود خواهد آمد که نشان می دهد اهداف او محقق نشده است.
بنابراین باید در سنجیدن عوامل و پارامترهایی که در اجرای آتش بس نقش دارند بسیار دقت کنیم. عوامل بیرونی مانند فشار بایدن و ترامپ در رسیدن به این نقطه نقش دارند، اما باید مراقب باشیم که نفت ریخته شده را فدای امامزاده نکنیم. اصل ماجرا این بود که اسرائیل در باتلاق غزه ماند، این یک واقعیت است، غزه را دو بار از شمال به جنوب شخم زد. اما کارگاه های تسلیحاتی مقاومت همچنان در غزه فعال هستند، همانطور که روزانه افراد زیادی در ارتش اسرائیل کشته می شوند. و طولانی شدن جنگ بر ارتش فشار آورده و کار را سخت کرده است. تحلیلگران قبلاً گفته اند که ورود به غزه آسان است، اما خروج از آن دشوار است.
تاجیک در مقاله زیر نوشت که آمریکا دست اسرائیل را باز گذاشت: طولانی شدن جنگ تا حدودی به این دلیل بود که آمریکا دست اسرائیل و نتانیاهو را باز گذاشت و با ارائه سلاح و چراغ سبز، حتی به قیمت تهدید قضات دادگاه کیفری بینالمللی، عامل مؤثری در ایجاد آن بود. این همه آسیب و نسل کشی درک اینکه نتانیاهو آنقدر آزاد نیست که مرتکب جنایت شود دشوار نیست، اما به هر حال این اتفاق افتاد. نتانیاهو می خواست یک میلیون نفر از دو تا سه میلیون نفر ساکن غزه را به کشورهای همسایه منتقل کند. خوشبختانه هم اردنی ها و هم مصری ها مقاومت کردند. یعنی مرز بسته بود و همکاری موثر نبود. در این مورد، آمریکا ابتدا از اسرائیل حمایت کرد و آقای بلینکن در دو سفر اول خود به منطقه سعی کرد اردن و مصر را راضی کند، اما آنها نپذیرفتند. اما عامل اصلی ایستادگی مردم غزه برای فلسطین بود و به نظر من این رفتار و مقاومت اسرائیلی ها را درمانده کرد. آنها نشان دادند که مقاومت فقط نظامی نیست، بلکه مؤلفه های آن به ویژه اعتقاد به مخالفت با ظلم و اشغال و پاسداری از میهن حرف اول را می زند.
متن کامل این یادداشت را اینجا بخوانید.
315 315