آرمان زارعی: در سال های اخیر مشکل عدم تعادل انرژی در ایران برجسته شده است یکی این موضوع به یکی از چالش های اصلی دولت ها تبدیل شده است و مردم به ناچار با کمبود و قطع برق، گاز و سایر منابع انرژی در تابستان و زمستان مواجه می شوند.
اکنون با شروع فصل زمستان 1403 کارشناسان اعلام کردند سرمای امسال زودتر از سال های گذشته به ایران می رسد و مشکل عدم تعادل انرژی بیش از هر زمان دیگری مشهود است. در همین راستا، مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر اخیراً به مشکلات سوخت نیروگاه ها به دلیل سرمای بی سابقه در کشور پرداخته و گفته است که افزایش مصرف گاز در بخش تجاری و خصوصی به دلیل شرایط جوی و جاده ای باعث می شود شرکت ملی گاز نتواند سوخت کافی را به نیروگاه ها برساند.
به همین دلیل شخص رئیس جمهور و اعضای کابینه دولت چهاردهم برای صرفه جویی در انرژی و عبور از بحران ناهماهنگی تماس تصویری برقرار کردند. اسکن دو درجه پایین بپیوندید و دمای خانه های آنها را حداقل دو درجه کاهش دهید.
اما سوال اصلی این است که آیا مشارکت مردم در این کمپین می تواند ناهماهنگی را جبران کند؟ علت و علت این نارضایتی چیست؟ و دولت در کنار این کمپین چه اقدامات دیگری باید انجام دهد؟
در همین رابطه آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران در گفت و گوی اختصاصی با بازتاب آنلاین دلیل تشدید تشدید تنش ها را عنوان کرد. نارضایتی به نظر وی، این مورد به دلیل رفتار نادرست مقامات دولتی است. وی بیان می کند که این مشکل به دلیل عدم تکمیل ذخایر سوخت گازوئیل در دولت سیزدهم به وجود آمد. وی همچنین تاکید می کند که ریشه این نارضایتی به زمان دولت احمدی نژاد برمی گردد و اگر دولت نهم و دهم منابع مالی را به سمت شرکت هایی هدایت می کردند که با اقدامات پوپولیستی و پرداخت یارانه ها از خود حمایت می کردند، این کار را انجام می دادیم. مصرف انرژی توانسته است مصرف انرژی تمامی واحدهای مسکونی، اداری و تجاری کشور را در مدت 5 سال (از سال 1387 تا 1392) 30 تا 35 درصد کاهش دهد. پس انداز کنید، هزینه های صرف شده را به خزانه برگردانید.
مشروح گفتگوی بازتاب آنلاین با آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران را بخوانید.
* آقای نجفی! در روزهای اخیر مشکل عدم تعادل انرژی به شدت مورد بحث قرار گرفته است. حتی رئیس جمهور و بسیاری از مقامات ویدئویی منتشر کرده اند که از مردم خواسته اند برای غلبه بر بحران عدم تعادل انرژی به کمپین “دو درجه کمتر” بپیوندند. به نظر شما چه عواملی باعث شده است که عدم تعادل انرژی در این سال ها به یک بحران جدی تبدیل شود؟
روزانه با کمبود 300 میلیون متر مکعب گاز مواجه هستیم. این کمبود منجر به تعطیلی برخی از صنایع و عدم گازرسانی به نیروگاه ها شده و نیروگاه ها قادر به تولید برق نیستند و این مشکل منجر به کمبود برق می شود. ما نیز در سال های اخیر با کمبود گاز مواجه بوده ایم، هرچند به این شدت و با این عواقب. نبود و در آن زمان کمبود برق احساس نمی شد. سوال اساسی این است: چه شد که اکنون با کمبود برق مواجه هستیم؟ این مشکل ناشی از پر نشدن ذخایر سوخت دیزل است. در فصل گرما در نیروگاه های حرارتی کمبود گاز وجود دارد اما معمولا از گازوئیل استفاده می کنند. زمانی که نیروگاه ها تحت مدیریت دولت سیزدهم بود و دولت می خواست اسب زین شده را به دولت چهاردهم واگذار کند، عمدا از استفاده از گازوئیل پرهیز شد و به جای آن از گازوئیل استفاده شد.
علاوه بر این، آنها ذخایر سوخت را دوباره پر نکردند و گازوئیل صادر کردند. نتیجه این تصمیمات این است که ذخایر گازوئیل نیروگاه ها هم اکنون خالی است و امسال با کمبود گاز و برق مواجه هستیم، به عبارت دیگر کمبود فعلی برق ما به دلیل بی کفایتی مدیرانی است که تامین نکردند. مخازن گازوئیل نیروگاه های حرارتی به موقع پر شده است.
*به نظر شما این کسری با مشارکت مردم در کمپین «دو درجه کمتر» تا چه اندازه جبران می شود؟
در مورد صحبت های آقای رئیس جمهور مبنی بر کاهش 2 درجه ای دمای خانه، برآوردها نشان می دهد که این کاهش دما می تواند 60 میلیون مترمکعب مصرف گاز را کاهش دهد که معادل یک پنجم کسری گاز ما است. بنابراین همچنان با کسری 240 میلیون مترمکعبی مواجه هستیم.
* آیا دولت ها در سال های اخیر اقدامات موثری برای رفع این نارضایتی انجام داده اند؟
دولت باید در دو سه سال اخیر که تصمیم به تعویض سیستم های گرمایشی گازی کشور گرفته شد اقدام می کرد. از سال 1350 که خطوط لوله گاز در ایران توسعه یافت، گازرسانی به منازل موجود آغاز شد. قبل از ورود گاز، این خانه ها با بخاری نفتی گرم می شدند و پس از آن بخاری های نفتی جای خود را به بخاری های گازی دادند. بخاری های گازی نصب شده 50 سال پیش عمدتاً بخاری های F و G بودند. سه سال است که روی این موضوع کار می کنیم و ۱۵ سال است که این طرح در دولت در حال بررسی است. به عبارت دیگر از 24 ام آذر در سال 88 پیشنهاد جایگزینی بخاری های کلاس F و G با بخاری های کلاس A به معاون اول وقت رئیس جمهور ارائه شد اما در این 15 سال اقدام موثری در این زمینه صورت نگرفت.
* اگر بخاری های کلاس F و G با بخاری های کلاس A جایگزین شوند، این تغییر چقدر به حل بحران عدم تعادل کمک می کند؟
اتاق بازرگانی سه سال است که تلاش می کند کمبود گاز در صنعت را از این طریق جبران کند. نتیجه این تلاش ها در بهمن 1401 مصوب شد که بر اساس آن 4 میلیون و 100 هزار بخاری قدیمی از مدار خارج و به جای آن با اعتبارات دولتی بخاری های کلاس A نصب شود. این در حالی است که دو سال از تصویب این قانون می گذرد و هیچ دیگ بخاری تعویض نشده است. در صورت تعویض بخاری ها در فصل سرما 466 متر مکعب گاز در هر بخاری صرفه جویی می شود. طبق همین مصوبه در این دو سال دو میلیون بخاری باید تعویض می شد. حالا اگر آن دو میلیون را در 466 متر مکعب ضرب کنیم باید تا الان در این مقدار گاز صرفه جویی می کردیم و این کمترین کاری است که می توانیم انجام دهیم.
* رئیس جمهور به جز دعوت از مردم برای تبلیغات چه اقدامات دیگری باید انجام دهد؟
رئیس جمهور دستور قاطع و ویژه جایگزینی سیستم های گرمایشی در منازل را صادر کند. اگر بخاری گازی قدیمی در خانه دارید چگونه دمای خانه را دو درجه کاهش دهیم؟ آیا می توان به سادگی دمای خانه را کاهش داد؟ آیا بخاری ها هوشمند هستند و سنسور دارند؟ به نظر می رسد رئیس جمهور معتقد است که سیستم های گرمایشی در شهرها و روستاها شامل بخاری های فضایی و واحدهای فن کویل است که امکان تنظیم دما را فراهم می کند. مشکل اصلی ما در اینجا نهفته است. بی توجهی شرکت گاز و وزارت نفت فاجعه بار است. این دولت نیز هیچ اقدام جدی در این زمینه انجام نمی دهد.
* به نظر شما علت و آغاز عدم تعادل انرژی به عملکرد کدام دولت مرتبط است؟
ریشه این نارضایتی به دولت های نهم و دهم برمی گردد. مقام معظم رهبری در سال 1387 به درستی تاکید کردند که رفتار مصرف کننده باید اصلاح شود. اما دولت آقای احمدی نژاد او با تصمیمی اشتباه 2.4 میلیارد دلار منابع قوی را به یارانه 45 هزار تومانی تبدیل کرد. او به جای اینکه این مبلغ را به سمت شرکت هایی که می توانستند روی بهینه سازی مصرف انرژی کار کنند، یارانه توزیع کرد. اگر این پول درست مدیریت می شد، می توانستیم ظرف 5 سال (از سال 1387 تا 1392) مصرف انرژی تمام واحدهای مسکونی، اداری و تجاری کشور را 30 تا 35 درصد کاهش دهیم و به کشور برگردانیم با رویکرد پوپولیستی به صورت نامنظم یارانه 45500 تومانی را به مردم توزیع کرد. نتیجه این تصمیم عدم بهینه سازی مصرف انرژی و هدر رفت سالانه 28 میلیارد دلار از ثروت کشور بود. به جای اینکه ساختارهای مصرف خود را کنترل کنیم و با تغییر رفتار مصرف کننده از ناهماهنگی امروز جلوگیری کنیم، ناهماهنگی ما به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
۲۲۳۲۲۴