غار کَرَفتو در کوههای استان کردستان از متفاوتترین آثار باستانی کشور را درون خود دارد؛ معبدی برای یک اسطورۀ یونانی که از دورهای پرتنش به یادگار مانده و در عین حال پررونق از ارتباط بین تمدنهای ایرانی و یونانی است.
غارهای کرفتو در کوههای غرب ایران منظرهای باشکوه است که در طی هزاران سال به وسیله طبیعت و فعالیتهای انسانی شکل گرفته است. این غارها به دلیل وجود کتیبه یونانی باستان در ورودی غار و در اتاقهای طبقه سوم هستند. خانه هراکلس (هرکول) نامیده می شود
به گزارش فرادید، این سازه ها که در حدود 70 کیلومتری شهر سقز ایران قرار دارند، حدود 2000 متر از سطح دریا ارتفاع دارند.
این غارهای باشکوه در استان کردستان، جایی که ورود اسکندر مقدونی پایه و اساس امپراتوری سلوکی را در آنجا گذاشت، قرار دارد.
امپراتوری سلوکی یک ایالت یونانیمآب در غرب آسیا بود که از 312 تا 63 قبل از میلاد حکومت می کرد و توسط سلوکوس اول، ژنرال ارتش اسکندر مقدونی تأسیس شد.
امپراتوری سلوکیان و اسکندر مقدونی
پس از مرگ حاکم مقدونی در سال 323، امپراتوری وسیع او تقسیم شد. پس از تقسیم امپراتوری در آسیا، سلوکوس اول در 321 قبل از میلاد منطقه بین النهرین بابل را اولین بار کشف شد.
ژنرال سپس انطاکیه را تأسیس کرد و قلمرو آن را گسترش داد و بخش بزرگی از خاورمیانه را که بخشی از امپراتوری مقدونیه سابق بود، در بر گرفت.
اگرچه امپراتوری سلوکی به طور کلی نسبت به فرهنگ ها و مذاهب گوناگون مردمان بسیاری از قلمرو خود نسبتاً مدارا می کرد، اما زبان و آداب و رسوم یونانی رایج و مورد پسند بود.
این مجموعه غار شامل غارهای کوچکتر و بزرگتری است که در یک صخره آهکی عظیم شکل گرفته و به عقیده بسیاری اردوگاه یا پادگان جنگجویان سلوکی است.
بر اساس شواهد باستان شناسی، آنها برای قرن ها محل سکونت انسان بوده اند و در دوران باستان از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده اند، زیرا در جاده معروف ابریشم قرار داشتند که اروپا را به چین متصل می کرد.
موقعیت غارهای کرافتو
غارهای کرفتو در ایران، محل کتیبه یونانی باستان درباره هرکول است
کتیبه یونانی
در یکی از دیدنیترین یافتههای تاریخ این منطقه: کتیبهای یونانی توسط کاشفان اروپایی در اوایل قرن نوزدهم در یکی از غارها کشف شد.
کتیبه ای که به طرز شگفت انگیزی حفظ شده است چنین می گوید: “این خانه هرکول است.” هرکس وارد این غار شود در امان است.
این یافته مرموز و جذاب یکی از معدود نمونه های باستانی یونانی است که در ایران کشف و نگهداری می شود.
باستان شناسان معتقدند کسانی که روزگاری در این غارها زندگی می کردند به قهرمان الهی یونان باستان، هرکول، به عنوان محافظ خود احترام می گذاشتند و این نشان دهنده ارتباط مستقیم مردم این مکان دورافتاده با یونان و فرهنگ یونانی (به احتمال زیاد از طریق امپراتوری سلوکی) است.
این غارهای شگفتانگیز تجربهای بینظیر را برای بازدیدکنندگان خوششانس منطقه به ارمغان میآورند، زیرا علاوه بر زیبایی، مناظری تماشایی از این منطقه کوهستانی غرب آسیا را نیز به نمایش میگذارند.
اعتقاد بر این است که غارهای کرفتو چندین میلیون سال پیش توسط نیروهای زمین شناسی و هیدرولوژیکی شکل گرفته اند.
دانشمندان بر این باورند که این سنگها زمانی زیر آب بوده و طی میلیونها سال شکل گرفته و رشتهکوههای غرب ایران را تشکیل دادهاند.
این غارها به طور طبیعی شکل میگرفتند، اما مردم باستان گذرگاههای کوچکی را که گروه غارها را به هم متصل میکرد، تراشیدند و آنها را به یک آبادی کوچک تبدیل کردند.
در غارها، باستان شناسان سرامیک ها و اشیایی از دوره های مختلف تاریخی منطقه پیدا کرده اند.
غارهای باشکوه کرفتو یک جاذبه گردشگری محبوب و منحصر به فرد در منطقه است و سالانه هزاران نفر از آن بازدید می کنند.