ما بیشترین افزایش تولید بنزین را داشتیم. چرا بشکه ها در دولت سیزدهم افزایش پیدا نکرد؟

بیژن زنگنه به نطق برنامه ریزی شده در مجلس پاسخ داد.

به گزارش انرژی پرس، بیژن زنگنه در واکنش به سخنان مستمر مبنی بر «فسخ قرارداد گاز با ترکمنستان» و همچنین «کثیف ساختن پالایشگاه» پاسخی منتشر کرد.

این پاسخ می گوید: در جلسه علنی دوم دی در ماه 1403 یک نماینده مجلس با اطلاعات ناقص با ادعای بی اساس مبنی بر «فسخ قرارداد گاز با ترکمنستان» و «کثیف خواندن ساخت پالایشگاه» به مهندس بیژن زنگنه حمله کرد و سعی در کتمان حقیقت و کتمان کرد. آن را در سایه لذا برای تنویر افکار عمومی با استناد به مستندات موجود توضیحاتی ارائه می شود: به نظر «مهندس زنگنه مخالف ساخت پالایشگاه است و ساخت پالایشگاه را کثیف می خواند» که به نحوی انجام شد که انجام شد. در گذشته با هدف مزاج مزاحم همپوشانی داشت. حقیقتی پنهان وجود دارد که امروز قلب مردم ایران را متاثر می کند.

در سال های اخیر از او پرسیده شده که چرا مهندس زنگنه به جای توسعه پالایش نفت، بر روی توسعه میادین گازی سرمایه گذاری کرده است؟ این چنین نیست و توسط بخش خصوصی انجام نمی شود و اولویت ما توسعه میادین گازی است تا در سال های آینده مجبور به سوزاندن نفت کوره در نیروگاه ها برای تولید برق نباشیم. هوای پاک آلودگی برای نسل های آینده است.

متأسفانه به دلیل عدم توجه به نظر کارشناسی، این دغدغه پیگیری نشد و در سال های اخیر دولت ها مجبور به سوزاندن نفت کوره شده اند و نتیجه این سونامی «سایه آلودگی بر سر ایران عزیز» بوده است. برای روشن شدن این سوال همچنین خاطرنشان می شود که قانون به دولت اجازه سرمایه گذاری مستقیم در ساخت پالایشگاه ها را نمی دهد و قانون به بخش خصوصی اجازه می دهد تا سال ها در ساخت پالایشگاه ها سرمایه گذاری کند تا بتواند بخش خصوصی را ارتقا دهد برای سرمایه گذاری در این بخش 5 درصد تخفیف خوراک برای پالایشگاه ها در نظر گرفته شد که مجموع این تخفیف امروز به حدود 3 میلیارد دلار در سال می رسد و این یارانه هنگفت مستقل از یارانه های تضمینی و گران است. خرید فرآورده های نفتی تولید شده توسط پالایشگاه ها. از دولت بر اساس اسناد موجود و جزوات منتشر شده در وزارت نفت، طرح‌ها و تحلیل‌های جامعی برای توسعه تولید فرآورده‌های نفتی با محوریت بنزین در سال 1399 و نیمه اول سال 1400 تدوین شد.

از جمله سندی با عنوان «روند توسعه صنعت پالایش نفت خام و میعانات گازی کشور» صادر شده در آذرماه 1398 و سند دیگری با عنوان «تامین انرژی بخش حمل و نقل کشور تا افق 1420 با تأکید بر بهره وری بهینه سازی”. “مصرف سوخت” صادر شده است. در اکتبر 2019 منتشر شد (و به طور کلی به تصویب شورای عالی انرژی باقیمانده رسید)، به موازات تهیه این اسناد، در تاریخ 14 اردیبهشت ماه در ماه 1398 در ابلاغیه ای به شماره 66-2/20 مهندس زنگنه (به عنوان وزیر نفت) به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تاکید شده است که توانایی پالایش فرآورده های نفتی با کیفیت بالا به بنزین باید انجام شود. به دست آمده تا 1420 160 میلیون لیتر در روز قابل دستیابی است و این عدد کمترین حد تولید محسوب می شود.

در ادامه این ابلاغیه تاکید شده است که در راستای افزایش تولید فرآورده های پالایشی بر اساس قوانین و سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری از هرگونه سرمایه گذاری و ایجاد ظرفیت پالایشی استقبال می شود.

همچنین بر اساس قانون شورای اسلامی با عنوان «حمایت از تولید صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با سرمایه عمومی» (مصوب تیرماه 1397) که آیین نامه اجرایی آن مورخ 8 مهرماه جاری است. به پیشنهاد وزارت نفت به تصویب دولت /۱۳۹۷ رسید. اخذ مجوز ساخت پالایشگاه جدید و بهینه سازی کیفیت محصولات تولیدی با ظرفیت کل بیش از 1.9 میلیون بشکه در روز (1.5 میلیون بشکه ظرفیت جدید). توسعه و 400000 بشکه بهینه سازی کیفیت).

این مجوزها با مجوزهایی که قبل از آن تاریخ برای ساخت پالایشگاه صادر شده است متفاوت است. ضمناً شاکیان باید پاسخ دهند که علیرغم تمامی حمایت ها و تسهیلات اعطا شده در قانون «ترویج تولید صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی با سرمایه عمومی» و صدور مجوز به ظرفیت کل یک میلیون و 500 هزار روز 1397) در دولت دوازدهم برای ساخت پالایشگاه های جدید و تخصیص خوراک به آنها (که بخش مهمی از آن به شرکت ها/موسسات اختصاص یافت)، چرا بعد از این همه سال و سه سال دولت؟ سیزدهم، آیا ظرفیت پالایشی کشور هنوز یک بشکه افزایش نیافته است؟ پاسخ این سوال را صرف نظر از شعارها باید در واقعیت های اقتصادی بخش پالایش نفت و در فضای حاکم بر فعالیت های اقتصادی کشور به ویژه در کمبودهای شدید ناشی از تحریم های سرکوبگر جستجو کرد.

تاکید می‌شود بیشترین افزایش تولید بنزین در تاریخ کشور در دولت‌های یازدهم و دوازدهم به ثبت رسید که تولید بنزین کشور از ۵۲ میلیون لیتر در روز به ۱۱۰ میلیون لیتر در روز (حدود ۲ برابر ۲ برابر) رسید. در دولت های یازدهم و دوازدهم، پالایشگاه ستاره خلیج فارس به بهره برداری رسید، طرح های ارتقای کیفی بنزین در پالایشگاه های تبریز، اصفهان و بندرعباس تکمیل شد و طرح توسعه و تثبیت شرکت پالایش نفت آبادان عملیاتی شد و به نتیجه رسید. پیشرفت بیش از 60 درصدی که در دولت سیزدهم به بهره برداری رسید. اگر همه این اقدامات به معنای مخالفت با ساخت پالایشگاه است، خوب است دوستان نماینده شاکی کارنامه ساخت پالایشگاه خود را در دولت های هشتم، نهم و سیزدهم ارائه کنند.

در ادامه اظهارات این سخنران نامی در شورای اسلامی، توجه به این ادعا جلب شد که مهندس زنگنه قرارداد واردات گاز از ترکمنستان را لغو کرده است که طبق معمول کاملا کذب بوده است. در تاریخ مشخص شده ثبت شود؛ قرارداد خرید گاز از ترکمنستان هرگز از سوی ایران لغو یا فسخ نشد و این اقدام یک طرفه بود زیرا ترکمنستان قادر به صادرات 30 میلیون متر مکعب گاز در روز نبود (که هنوز امکان‌پذیر نیست).

شرکت گاز ترکمنستان بدهی حدود یک میلیارد دلاری شرکت ملی گاز به دولت آقای احمدی نژاد بابت واردات گاز از ترکمنستان که به دلیل تحریم های بین المللی انباشته شده بود را بهانه ای برای نادیده گرفتن قرارداد قرار داد.

اما گازی که در زمان دولت دکتر آزاد شد. روحانی با وجود مشکلات فراوان ناشی از تحریم ها از این کشور خارج شد اما به موقع پرداخت شد و حتی بخشی از بدهی های دولت قبل را پرداخت کرد. اما به دلیل ضعف ترکمنستان در صادرات گاز پایدار، این کشور از اول ژانویه 2017 (مصادف با 12 دسامبر 2015) و در اوج سردی هوا صادرات گاز به ایران را متوقف کرد.

اما با درایت شرکت ملی گاز ایران، اقداماتی انجام شد که با وجود این اقدام شرکت گاز ترکمنستان، حتی گاز یک مشترک قطع نشد. در مورد بورس گاز در دولت سیزدهم نیز باید به این نکته اشاره کرد که این دولت هیچگاه موفق به کسب این میزان نشد و این همه هیاهو مربوط به 3 تا 5 میلیون متر مکعب گاز بود که تنها حدود 10 درصد گاز توافق شده بود. قرارداد منعقد نشد و پس از مدت کوتاهی فسخ شد.

عدم تعادل انرژی فعلی نباید تنها در تولید نفت، گاز و برق حرارتی هدف قرار گیرد. زیرا تولید گاز کشور از میدان گازی پارس جنوبی به تنهایی از اواسط سال 1392 تا اواسط سال 1400 از میانگین تولید 280 میلیون مترمکعب در روز به رقم بی سابقه 700 میلیون مترمکعب در روز یعنی 2.5 برابر میزان تولید در روز افزایش یافت. تاریخ ایران بی سابقه است و هرگز تکرار نخواهد شد.

بخشی از نارضایتی ها به طور جدی در بی توجهی به طرح های بهینه سازی انرژی است که اجرای واقعی آن (و نه تنها با توصیه های اخلاقی) مبتنی بر مجوزهای قانونی و به ویژه ماده 12 قانون رفع موانع تولید است. رقابت مبلغ 31 میلیارد دلار کل پروژه های مصوب وزارت نفت در دوره وزیر مهندسی زنگنه در شورای اقتصاد بود که علاوه بر کارهای بزرگ در زمینه صرفه جویی در مصرف سوخت، از اهمیت بالایی برخوردار و غیر قابل انکار است. تاثیر بر محیط زیست و بهبود از آب و هوا

طرح هایی مانند توسعه مترو در تهران و 8 شهر بزرگ، جایگزینی 17000 اتوبوس دیزلی فرسوده شهری با اتوبوس های گازسوز، جایگزینی 140000 تاکسی فرسوده با تاکسی های فول گاز و ناوبری بالا، تعویض و نوسازی بافت فرسوده. خروج ناوگان حمل و نقل داخلی و حومه شهر، افزایش کارایی ماشین آلات موجود و جلوگیری از هدر رفت گاز طبیعی در ساختمان ها، توسعه حمل و نقل بار و مسافر در ریل، توسعه نیروی محرکه کم مصرف در خودروهای خانگی و تاسیسات و جایگزینی 5.8 میلیون بخاری هوشمند هرمتیک با راندمان بالا با بخاری های گازی معمولی در این دسته قرار می گیرد.

متأسفانه با تصویب تبصره 14 آیین نامه مالی سالیانه، وجوه مصوب برای بازپرداخت سرمایه گذاری در طرح های بهینه سازی (صرف قانون صرفه جویی از فرآورده های نفتی) عملاً به مصارف دیگری در این تبصره یعنی منابع مالی که تصویب اجرای طرح‌های بهینه‌سازی تضمین، نادیده گرفته شد و در نتیجه هیچ‌کدام از این طرح‌ها اجرا نشده است و تا زمانی که این روال ادامه داشته باشد، عدم تعادل بین مصرف انرژی و مصرف انرژی هرگز به طور قابل اعتماد برطرف نخواهد شد. و مردم هزینه آن را خواهند پرداخت.

همانند گاز و فرآورده های نفتی مایع در حال حاضر در نیروگاه ها، می توان برقی معادل 1.5 برابر انرژی فعلی تولید کرد که به دلیل عدم اجرای طرح های بهینه سازی هدر می رود. تمامی اسناد ذکر شده در این گزارش موجود و قابل انتشار است.

دفتر مهندس بیژن زنگنه دی ماه 1403

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما