وزیر امور خارجه کشورمان در گفت و گو با فرید زکریا با اشاره به اینکه روابط خوبی با پاکستان و عراق داریم، گفت: به حاکمیت این دو کشور احترام می گذاریم.
به گزارش تسنیم؛ در حاشیه این دیدار در داووس، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در گفتگو با فرید زکریا، گفت: روابط خوبی با پاکستان و عراق داریم و با هر دو کشور در مورد لزوم مبارزه با تروریسم و تامین امنیت مرزهای مشترک صحبت کردیم. آنچه دیروز در اربیل عراق رخ داد، موضوعی است که به عوامل موساد مربوط می شود. عوامل موساد در ایران عملیات انجام دادند و آشکارا این را پذیرفتند.
امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه ایران به هرگونه اقدام رژیم اسرائیل با قدرت پاسخ خواهد داد، ادامه داد: ما با موشک دقیق به مقر موساد در اقلیم کردستان حمله کردیم، این به معنای هدف قرار دادن عراق نیست. اسرائیل دشمن مشترک ماست. اطلاعات ارائه شده توسط نیروهای امنیتی ما در مورد مقصد صحیح است. هدف اقدام ما عوامل و دلالان موساد بودند که در ناامن کردن ایران دست داشتند. مقامات امنیتی ما با مشاور امنیت ملی عراق صحبت می کنند.
وزیر امور خارجه با اشاره به توافقنامه امنیتی ایران با عراق، افزود: ما با عراق قرارداد امنیتی داریم، دولت و مقامات محلی کردستان متعهد به حفظ امنیت مرزهای خود هستند. اقدامات ما در این چارچوب و در چارچوب مبارزه با سوء استفاده از سوی اسرائیل صورت می گیرد.
امیرعبداللهیان با تاکید بر اینکه هیچ یک از اتباع پاکستانی در عملیات علیه گروه های تروریستی در پاکستان هدف حمله ایران قرار نگرفتند، افزود: گروهی به نام جیش العدل که از گروهک های ایرانی است به پاکستان پناهنده شده و با وی صحبت کرده ایم. مقامات پاکستانی در چندین نوبت از جمله در راسک عملیاتی را در ایران انجام داده اند. پاسخ ما به تروریست های ایرانی است. من پیش از این با وزیر امور خارجه پاکستان گفتگو کرده بودم. ما به حاکمیت پاکستان و عراق احترام می گذاریم، اما به آنها اجازه بازی با امنیت ما را نمی دهیم و با احزاب تروریستی در پاکستان و اقلیم کردستان عراق همدلی نداریم. اقدامات ما با هدف ارتقای امنیت ایران، پاکستان، عراق و منطقه است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران با اشاره به اینکه امروز شاهد توسعه بحران ها و تنش ها در منطقه غرب آسیا هستیم، گفت: ریشه بحران به 16 مهر بر نمی گردد.حماس یک گروه آزادیبخش فلسطینی است که عملیات علیه اشغالگری انجام داد. ما کشتن زنان و کودکان را در هیچ کجا قبول نداریم. منشاء بحران به 75 سال و اشغال فلسطین باز می گردد. از زمان آغاز نسل کشی اسرائیل در غزه، ما هشدار داده ایم که اگر جنگ در غزه و جنایات جنگی متوقف نشود، ابعاد جنگ تشدید خواهد شد.
وی ادامه داد: این به خاطر نقش ایران است نبود زیرا ایران شرایط منطقه را به درستی درک کرده بود. آمریکا دو اشتباه کرد در ابتدا با رژیم اسرائیل همراهی کرد. دوم، او درگیری را به دریای سرخ و یمن منتقل کرد. امنیت کشتیرانی دغدغه ایران است. یمن به آن اعتقاد دارد. امنیت دریای سرخ به تحولات غزه بستگی دارد و اگر جنایت در غزه متوقف نشود و جبهه های مختلف فعال باقی بمانند، همه ما ضرر می کنیم.
امیر عبداللهیان با اشاره به اینکه عملیات ایران علیه مواضع موساد و گروه های تروریستی ارتباطی با وضعیت غزه ندارد، خاطرنشان کرد: عملیات انجام شده در 24 ساعت گذشته در پایگاه موساد در اقلیم کردستان و جیش العدل در داخل کشور انجام شد. پاکستان هیچ ارتباطی با وضعیت غزه ندارد. ما حماس را یک گروه تروریستی نمی دانیم. حماس جنبش آزادیبخش فلسطین علیه اشغالگری فلسطین است. 75 سال اشغال فلسطین واقعیت است. فلسطینی ها انسان هستند و حقوق آنها باید تضمین شود. حتی آنچه در قطعنامه سازمان ملل به آن اشاره شده است توسط اسرائیل نادیده گرفته شد.
وقتی جنگ شروع می شود باید دو قاعده جدایی و تناسب را رعایت کرد. تلافی اسرائیل اصل جدایی را رعایت نکرد و 24000 فلسطینی را کشت. ثانیاً اصل تناسب رعایت نشد. آیا عملیات متقابل باید ده برابر بیشتر فلسطینی ها را بکشد؟ اسرائیل یک رژیم آپارتاید و اشغالگر است. راه حل نظامی نیست، بلکه تامین حقوق فلسطینیان است.
وزیر امور خارجه ایران در خصوص اهمیت امنیت دریایی برای کشورمان گفت: ما به امنیت دریایی اهمیت می دهیم، تجارت ما، صادرات نفت ما از طریق دریا است و امنیت دریایی دغدغه اصلی ماست و از آن سود می بریم. اخباری مبنی بر نزدیک شدن یمن و عربستان به توافق داریم و معتقدیم که عدم قطعیت کمکی به این توافق نخواهد کرد. آنچه اتفاق افتاد مربوط به نسل کشی غزه و حمایت یمن از فلسطین است. پایان دادن به نسل کشی در غزه ما را به توقف حملات دیگر نیز سوق می دهد. ما همیشه بخش مثبتی از تحولات منطقه هستیم. در سال های اخیر بهترین مستشاران ما در مبارزه با تروریست ها در منطقه به شهادت رسیده اند. امنیت منطقه، امنیت ایران است.
وی در پاسخ به سوالی درباره درگیری حزب الله لبنان با رژیم صهیونیستی گفت: در 100 روز گذشته با آقای نصرالله دیدار داشتم، 48 ساعت بعد از آتش بس در غزه از وی پرسیدم: اگر حملات اسرائیل باشد. بس کنید، آیا حملات حزب الله متوقف خواهد شد؟ او گفت بله. دنیا شاهد بود که در زمان آتش بس حتی یک گلوله از سوی حزب الله شلیک نشد. از سال 2006، پایتخت ها به دلیل توافق نانوشته مورد حمله قرار نگرفتند، اما اسرائیل وحشت را از غزه به بیروت منتقل کرد. یکی او اعضای حزب الله را به قتل رساند. پایان دادن به نسل کشی در غزه می تواند به درگیری ها در جنوب لبنان پایان دهد.
امروز ما شاهد نسل کشی و شدت جنگ هستیم که مردم فلسطین را گرسنه می کشد. این یعنی جنگ ادامه دارد. نتانیاهو باید بفهمد که جنگ راه حل نیست و اسرای اسرائیلی آزاد نخواهند شد. راه حل روشن است؛ پایان دادن به جنگ، توقف مهاجرت اجباری و تبادل اسرا. راه حل هایی برای دولت پس از جنگ در گفتگو با رهبری فلسطین وجود دارد. راه حل برگزاری همه پرسی بین فلسطینی های غزه و کرانه باختری است. مقاومت در برابر اشغالگران ادامه خواهد داشت. نتانیاهو معتقد است راه حل در جنگ نهفته است و به آمریکا متکی است. ما به راه حل سیاسی توجه کرده ایم و جنگ را راه حل نمی دانیم.
امیرعبداللهیان درباره مذاکرات رفع تحریم ها گفت: در دولت آقای رئیسی با طرف های اروپایی و به طور غیرمستقیم با آمریکا مذاکرات را آغاز کرده ایم. در نهایت این مذاکرات به ابتکار عمان آغاز شد. هدف از این گفتگوهای غیرمستقیم، روشن شدن دیدگاه است. ما همچنان از هر اقدامی که به همه طرفها کمک میکند به تعهدات خود برجام بازگردند، استقبال میکنیم. ما معتقدیم اگر طرف آمریکایی اراده لازم را داشته باشد می توان به توافق رسید.
وزیر امور خارجه کشورمان درباره اتهامات وارده به ایران مبنی بر ارسال پهپاد به روسیه در جنگ اوکراین گفت: در مورد اوکراین ما هیچ پهپاد و موشکی برای استفاده در جنگ به روسیه ندادیم. با وزیر امور خارجه اوکراین، از او خواستم که مدارک را در اختیار ما بگذارد و موافقت کردیم که تیمی از هر دو کشور در عمان ملاقات کنند. تیم اوکراینی مدرکی نداشت و گفت بعداً مدارک را ارائه می کنیم. هیچ سندی به ما ارائه نشد. پهپادهای ایرانی را به کشورهای مختلف تحویل داده ایم. اگر کشوری از الگوی ایرانی تقلید کند، مسئولیت ما نیست. اوکراین هنوز سندی ارائه نکرده است. ما جنگ در اوکراین و همچنین کشتار غیرنظامیان در غزه، عراق و سوریه را محکوم می کنیم. راه حل در جنگ نیست. ما از روسیه پرسیدیم که آیا از تسلیحات ایران به عنوان بخشی از همکاری دفاعی استفاده خواهد شد؟ پاسخ آنها این است که ما از سلاح ایرانی استفاده نکردیم. حتی من بیش از سه بار از آقای بورل خواستم که طرف اوکراینی را برای ارائه تشویق کند. چنین اتهامی بی اساس است.
امیرعبداللهیان در خصوص صادرات نفت ایران گفت: تحریم ها علیه ایران یک طرفه و غیرقانونی است. ما بر اساس قوانین بین المللی حق خود را برای صادرات نفت می دانیم. آمریکا ارباب دنیا نیست. ما از حقوق خود دفاع می کنیم و از صادرات نفت خود در چارچوب قوانین بین المللی دفاع می کنیم.
وی همچنین گفت: ما اسرائیل را به رسمیت نشناخته ایم. اینکه فلسطین 75 سال است که اشغال شده است، برای اسرائیل حقوقی محسوب نمی شود. اینکه کشورهای منطقه در چارچوب تعامل خود چه کنند، به خودشان بستگی دارد، اما شاهدیم که برخی از کشورهایی که با فشار ترامپ روابط خود را با اسرائیل عادی کردند، با مشکلات بزرگی مواجه شدند. ایران منزوی نیست ایران بخش مثبتی از تحولات منطقه است. امنیت منطقه برای ما مهم است. ما در دولت خود به سیاست افزایش همکاری با منطقه و همسایگان توجه کرده ایم.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره رابطه ایران و آمریکا گفت: به هر اقدامی از سوی آمریکا بر اساس احترام متقابل با اقدامات متقابل پاسخ خواهیم داد. مشکلی که اکنون وجود دارد این است که ما در سال 2015 به توافق رسیدیم. توافق هسته ای بر تعهدات برای همه تاکید داشت. این توافق به یک راه حل رسمی منجر شد، اما ایالات متحده آمریکا نپذیرفت. برای ما آمریکاست، ما بین ترامپ و بایدن تفاوتی قائل نیستیم. زمانی که توافق هسته ای به مراحل پایانی خود رسید، از زمان اوباما شروع به فروپاشی کرد و ترامپ بدترین تصمیم را گرفت. آمریکا عهدش را زیر پا گذاشت. ما با آمریکا توافق کردیم و اکنون نشانه هایی از سوء نیت را می بینیم. به نظر می رسد بد نیت در سیاست خارجی آمریکا ثابت است و تفاوتی بین دولت ها وجود ندارد. ما نمی گذاریم رفتار غیرسازنده آمریکا بی پاسخ بماند. این به نفع صلح و امنیت جهانی است که آمریکا رویکرد خود را از رویارویی به صلح تغییر دهد.