مالیات حقوق کارمندان در طول یک سال چقدر است؟

به نقل از شمانیوز

در سال گذشته، مالیات بر درآمد کارکنان حدود 12 درصد از کل درآمد مالیاتی بود. این در حالی است که سهم تجار و اتحادیه ها 20 تا 30 درصد از تولید ناخالص داخلی است، اما آنها فقط پنج درصد از درآمد مالیاتی دارند.

علیرغم تاکید وزیر دارایی بر این نکته که ایران دیگر بهشت ​​فرارهای مالیاتی نخواهد بود. آمار همچنان حجم بالای این موضوع را نشان می دهد. این در حالی است که یک کارمند عادی که ماهانه 10 میلیون تومان حقوق می گیرد سالانه پنج تا شش میلیون تومان مالیات می پردازد.

سخنگوي سازمان امور مالياتي از آمار و ارقامي مي گويد كه مي توان به جاي آن در نظر گرفت. حدود 90 درصد صاحبان اصناف و مشاغل سالانه کمتر از 10 میلیون تومان مالیات می پردازند. این در حالی است که یک کارمند عادی که ماهانه 10 میلیون تومان حقوق می گیرد سالانه پنج تا شش میلیون تومان مالیات می پردازد.

مهدی موحدی همچنین اعلام کرد که در سال گذشته مالیات بر درآمد حقوق بگیران حدود 12 درصد از کل درآمد مالیاتی بوده است. این در حالی است که سهم تجار و اتحادیه ها 20 تا 30 درصد از تولید ناخالص داخلی است، اما آنها فقط پنج درصد از درآمد مالیاتی دارند. داستان به همین جا ختم نمی شود. چند روز پیش از این سخنان، سخنگوی سازمان امور مالی از عدم پرداخت مالیات بیش از 30 درصد طلافروشان ابراز نگرانی کرده بود. وی در ادامه افزود: 70 درصد طلافروشان کمتر از 15 میلیون تومان مالیات می دهند!

البته سخنران در مورد راه حل نیز صحبت کرد; او می گوید برای برقراری عدالت مالیاتی باید فعالان اقتصادی به جای آن تعریف شوند. به گفته موحدی، 50 درصد از صاحبان اصناف و شرکت ها مالیات صفر اعلام کرده اند و این بدان معناست که این سازمان به مدت یک سال هیچ مالیاتی بابت عملکرد خود دریافت نکرده است.

سهم ثروتمندان از مالیات چقدر است؟

براساس دیگر اطلاعات مندرج در گزارش «شاخص‌های عدالت اجتماعی ایران» مرکز آمار ایران، سهم ثروتمندان از مالیات در سال 1400 تنها پنج درصد بوده است.

این گزارش همچنین می افزاید: در سال 1400، 38 درصد از درآمد مالیاتی دولت مربوط به مالیات شرکت ها، 38 درصد به مالیات کالا و خدمات، 19 درصد به مالیات بر درآمد و تنها 5 درصد مربوط به مالیات بر ثروت بوده است.

نتیجه افزایش وصول مالیات چیست؟

با توجه به اهمیت مالیات در اقتصاد کشورها، بد نیست نگاهی به آخرین گزارش بانک جهانی در این زمینه بیندازیم. بانک جهانی می گوید که اگر درآمد مالیاتی بالای 15 درصد باشد، عنصری کلیدی برای رشد اقتصادی و کاهش فقر در نظر گرفته می شود. با این تعریف مشخص می شود که کشورهای توسعه یافته درآمدهای بسیار بالاتری دارند. بر اساس داده های آماری این بانک، در سال 2021، میانگین وصول مالیات نسبت به تولید ناخالص داخلی در میان اعضای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه 34.1 درصد بوده است.

همچنین در رتبه بندی بانک جهانی، در سال جاری دانمارک با 46 درصد، فرانسه با 45.1 درصد و بلژیک با 42.9 درصد بالاترین نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده اند. در بین کشورهای جهان، کویت با 1.4 درصد کمترین نرخ مالیات بر تولید را دارد.

فعالان اقتصادی و کارمندان درباره مالیات چه می گویند؟

اگرچه تاکید بر مالیات برای رشد و توسعه اقتصادی یک کشور بارها شنیده می شود، اما فعالان اقتصادی به نکته مهمی در این باره اشاره می کنند. می گویند در کشورهای دیگر در دوره رونق مالیات اعمال شده و این امر موجب توسعه و رفاه جامعه می شود اما اقتصاد ایران در حال حاضر در دام رکود و تورم گرفتار شده و مالیات نتیجه عکس دارد. . آنها به صراحت اعلام می کنند که اگر در دوران رکود مالیات اخذ شود، نتیجه آن اخراج، بیکاری بیشتر و تعطیلی مشاغلی خواهد بود که کسب و کار آنها را تا به امروز زنده نگه داشته اند.

کارمندان نیز دلایل روشنی دارند. دستمزد او در سال جاری تنها 20 درصد افزایش یافته و حداقل به هشت میلیون تومان رسیده است. از سوی دیگر، تخصیص معیشت دولت تغییری نکرده است. قیمت یارانه هم مانند سال گذشته یعنی 300 و 400 هزار تومان است. با وجود تداوم تورم بالای 40 درصد، نگرانی این قشر از جامعه به دلیل کاهش قدرت خرید افزایش یافته است.

برنامه دولت چیست و چرا موفق نمی شود؟

با این حال، دولت رئیس جمهور می گوید که برای خود هدف گذار از اقتصاد نفتی را تعیین کرده است و بنابراین مالیات در راس دستور کار آن قرار دارد. اما نگاهی به آمارهای مربوط به فرار مالیاتی نشان می دهد که این هدف به این راحتی محقق نمی شود. آمارهای رسمی می گوید فرار مالیاتی بین 50 تا 100 میلیارد تومان در سال است.

برنامه دولت چیست؟ سال گذشته بود که احسان خاندوزی، وزیر دارایی گفت: «اجازه نمی‌دهیم ایران از نظر فرار مالیاتی بهشت ​​بازرگانان باشد». پس از آن سازمان امور مالی اعلام کرد که ساختار جدیدی برای مبارزه با فراریان مالیاتی برای دستیابی به این هدف ایجاد کرده است. ساختاری که بر هوش متمرکز است و به دنبال شناسایی افراد بدون سوابق مالیاتی و شرکت های جعلی است.

با این حال، هنوز عواملی در اقتصاد ایران وجود دارند که در فرار مالیاتی نقش دارند. از جمله عدم تنوع پایه های مالیاتی و ترکیب نامناسب درآمدهای مالیاتی، وجود معافیت های مالیاتی گسترده و متنوع، تعدد، پیچیدگی و ابهام در قوانین، مقررات و فرآیندهای مالیاتی، افزایش فساد و گسترش بخش غیررسمی اقتصاد، عدم اعتماد مردم به کارآمدی و کارآمدی دولت، فرهنگ ضعف مالیاتی، نبود سیستم جامع اطلاعات مالیاتی و مشکلات ساختار اقتصادی از جمله عواملی است که باعث می شود. به قوت خود باقی بماند.

به طور خلاصه، مسئولان اقتصادی نگران هوشمندسازی نظام مالیاتی هستند و فرار مالیاتی به ویژه در بخش خاکستری اقتصاد همچنان در حال گسترش است و به نظر می رسد همه فشارها بر بخش واقعی اقتصاد وارد می شود.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *