اگرچه در روایات آمده است که داشتن خانه بزرگ از طلسمات مردم است، اما بزرگان دین، قبض مردم عادی را از کسانی که به بیت المال می‌رسند جدا می‌کنند و از آنان می‌خواهند که قناعت کنند و مردم کمتر خوشبخت باشند.

یکی یکی از معروف ترین ماجراهای تاریخ اسلام، خرید ملک گران قیمت است یکی وی از ضابطین قضائی در زمان حضرت علی (علیه السلام) و پاسخ ایشان بود. شریح بن حارث قاضی منصوب خلیفه دوم در کوفه بود و حضرت علی علیه السلام می خواست او را عزل کند اما کوفیان گفتند ما با تو بیعت کردیم به شرطی که قرارهای قبلی را تغییر ندهی. که البته داستانی طولانی و قابل بحث است. او اینجا نیست. بلکه این نامه در تاریخ ثبت شده است تا از مسئولین نظام مطلع باشند که یادشان می آید وقتی به نام دین در مناصب حکومتی می نشینند باید به فرایض دینی هم پایبند باشند وگرنه آنها نیز سرزنش و نکوهش را هدف قرار خواهند داد. حضرت علی (علیه السلام).

نقل شده است که قاضی شریح بن حارث خانه ای به هشتاد دینار خرید. خبر این قضیه به او رسید، امام (علیه السلام) شریح را صدا زد و به او فرمود: «شنیدم خانه ای به هشتاد دینار خریده است.» و تو برای آن سند و سندی نوشته شده و شاهدان. برای آن به دست آمده است.

شریح گفت: آری چنین بود یا امیرالمؤمنین!

مرحوم انوشیروان ارجمند در فیلم رستاخیز نقش قاضی شرعیه را بازی کرد

امام علی علیه السلام نگاهی خشم آلود به او انداخت و سپس فرمود: «یا شریح!» بدان که به زودی کسی که نه به کردار تو توجه می کند و نه شهود تو را به چالش می کشد، آشکارا از این خانه نزد تو می آید و تو را تحویل می دهد. تنها به قبر تو

همه اینها البته اگر خانه را از حلال مال خوب و پاک خریده باشد و اگر از مال حرام یا مشکوک باشد مصیبت بزرگتر است، لذا امام علی (علیه السلام) در ادامه این سخنان به نکته ای اشاره کردند. و گفت: ای شریح. ! مطمئن باش که این خانه را با پولی غیر از خودت نخری یا با پولی غیر حلال بپردازی که هم دنیا و هم آخرت را از دست داده ای.پس ببین شوریح این خانه را بی پول نخریده ای. یا هزینه را بدون اجازه شما پرداخت کرده اید! پس خانه دنیا و آخرت را از دست دادی.)

جمله “تو خانه این دنیا را از دست دادی.” می تواند اشاره به این باشد که مال حرام آثار نامطلوبی دارد و باعث بدبختی انسان می شود، چنانکه در کلام قصار حضرت آمده است: «سنگ غصبی در خانه، گرو خرابی آن است». (سنگ غصبی در ساختن خانه، گروگان خرابی آن است) یا به این معناست که اگر خانه ای با این مال حرام خریده باشید، ممکن است به زودی از نعمت بیفتید و زیان های دنیا بر دامان شما سنگینی کند. در آخرت…

حواستان باشد که اگر هنگام خرید خانه نزد من می آمدید، سندی مانند این (که در ادامه توضیح داده شده است) می نوشتم که حاضر نیستید این خانه را حتی به یک درهم بخرید و گواهی نامه به شرح زیر می‌خواند:
این خانه ای است که او خریده است، خدمتکار متواضع مرده ای که (کسی که قطعاً خواهد مرد) خانه اش را ترک کرد تا به وطن آخرت برود…
این خانه دارای چهار مرز و گوشه است:
اولین حد منجر به اتفاقات ناگوار (از کار افتادن، بیماری، به دام افتادن، سرقت) می شود.
محدودیت دوم ناشی از نگرانی است (مرگ عزیزان، از دست دادن میل و سرمایه).
سومین حد، میل مخرب است
و مرز چهارم شیطان گمراه کننده است و در این خانه از مرز چهارم باز می شود.

این شخص چنین خانه ای را به بهای «ترک شأن قناعت و فرود آمدن به ذلت و نفرت» خرید.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *