قیمت کنسرو تن ماهی از ابتدا بهمن امسال 14 درصد افزایش خواهد یافت. به گفته رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران، قیمت ها از ابتدا بالا بود مهر 1402 تاکنون ثابت بوده اما به دلیل مشکلات تامین مواد اولیه و تخصیص ارز، از آستانه تحمل تولیدکنندگان فراتر رفته است.
به گزارش تجارت نیوز، خبر افزایش 14 درصدی قیمت کنسرو ماهی باعث تلاطم بازار این محصول شده است که مدت هاست بازار نسبتا آرامی را پشت سر گذاشته است. در یک طرف این اتفاق، تولیدکنندگانی هستند که مدتهاست با چالشهای فراوانی مواجه بودهاند و چارهای جز افزایش قیمت ندارند و در سوی دیگر مصرفکنندگانی هستند که از افزایش قیمت این محصول متضرر شدهاند. از دست دادن قدرت خرید
تا چند سال پیش کنسرو تن ماهی جایگزین گوشت قرمز و مرغ محسوب می شد، اما حالا این محصول گوی سبقت را از بازار مرغ گرفته و احتمالا با این روند با قیمت گوشت قرمز رقابت خواهد کرد.
حال باید دید چه عواملی در افزایش قیمت این محصول نقش دارند و آیا احتمال افزایش قیمت سایر انواع کنسرو وجود دارد؟
قیمت کنسرو تن ماهی ۱۶ ماه است که ثابت است
مسعود بختیاری، رئیس سندیکای صنعت کنسرو ایران در گفت و گو با خبرنگار تجارت نیوز، درباره عوامل موثر بر افزایش 14 درصدی قیمت کنسرو ماهی تن گفت: در 16 ماه گذشته قیمت مصرف کننده این محصول ثابت مانده است. این در حالی است که هیچ محصولی در این مدت بدون تغییر قیمت نمانده است. از سال 1402 تا 1403، هزینه های نیروی کار 35٪ و هزینه های سربار 40-50٪ افزایش یافت.
وی ادامه داد: در این مدت قیمت برخی کالاهای ضروری افزایش چشمگیری داشته است. به عنوان مثال، قیمت درپوش 26 درصد، قوطی ها 34 درصد و روغن 20 درصد افزایش یافته است. مالیات بر ارزش افزوده نیز یک درصد افزایش یافت.
وی افزود: تمامی این فاکتورها از ابتدای سال 1403 اعمال شده است اما قیمت کنسرو تن ماهی از مهر ماه 1402 افزایش نداشته است. تولیدکنندگان تلاش کردند قیمت را افزایش ندهند اما اکنون از آستانه تحمل تولیدکنندگان فراتر رفته و این افزایش قیمت با 10 ماه تاخیر اتفاق می افتد.
پیش بینی می شود قیمت کنسرو تن ماهی 20 درصد افزایش یابد
رئیس سندیکای صنعت کنسرو ایران درباره همکاری دستگاه های اجرایی و بخش خصوصی برای ثابت نگه داشتن قیمت ها توضیح داد: دستگاه های اجرایی مانند سازمان شیلات ایران، وزارت جهاد کشاورزی، بانک مرکزی و سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان. و بخش خصوصی تلاش کرد تا واردات ماهی تن را متوقف کند و قیمت را ثابت نگه دارد. در شرایط فعلی یا باید کارخانه های کنسرو ماهی تعطیل شوند یا قیمت ها منطقی شود.
وی افزود: اگر حقوق و حقوق تولیدکنندگان به طور کامل رعایت می شد، قیمت کنسرو ماهی باید بیش از 20 درصد افزایش می یافت، اما برای حمایت از مردم تنها 14 درصد به قیمت کنسرو اضافه می شود.
بیش از 60 درصد به ارز تخصیصی تن اضافه شده است
بختیاری درباره بحث واردات و ارز گفت: برخی اقلام برای تولید کنسرو تن ماهی وارداتی است. به عنوان مثال مقداری از ماهی های مصرفی وارداتی است. انتظار می رفت میزان ماهیان بومی در فاز اول فصل صید فعلی قابل توجه باشد اما این اتفاق نیفتاده است.
وی ادامه داد: در شش ماه گذشته ماهی تن وارداتی با ارز تالار دوم 42 هزار تومان وارد شد که پس از آن به 56 هزار تومان افزایش یافت و اکنون به 67 هزار تومان رسیده است درصد کارمزد اضافه می شود بنابراین بیش از 60 درصد ارز تخصیصی تن اضافه شد.
وی افزود: همچنین کندی روند ثبت سفارش و تخصیص و استقرار ارز نیز این مشکلات را تشدید کرده است.
دولت باید نسبت حقوق و دستمزد به مخارج را ارتقا دهد
این فعال بخش خصوصی درباره افزایش قیمت کنسرو تن ماهی و تاثیر آن بر قدرت خرید مردم گفت: به هر حال قدرت خرید مردم کاهش یافته است و دولت باید به سمت تعدیل حقوق و دستمزدها متناسب با نرخ تورم حرکت کند تا جامعه کارگری بتواند از این موضوع برخوردار شود. رفاه
وی ادامه داد: فعالان این حوزه به دنبال تاب آوری صنعت هستند. برای اینکه این صنعت تاب آوری داشته باشد باید قیمت ها تا حدی افزایش یابد.
روابط بین الملل باید بهبود یابد/ قیمت ها را نمی توان ثابت نگه داشت. در غیر این صورت صنعت باید بسته شود
بختیاری در پاسخ به این سوال که چگونه می توان از آسیب پذیری صنعت کنسرو ماهی در کوتاه مدت و بلندمدت جلوگیری کرد؟ وی تصریح کرد: یک نکته کلی وجود دارد که اگر این کار انجام شود، آسیب پذیری همه صنایع و به تبع آن صنایع غذایی و کنسروسازی کاهش می یابد و کشور باید بر بهبود تعاملات بین المللی تمرکز کند.
وی ادامه داد: FATF ابزار مهمی در این زمینه است. اگر این اتفاق بیفتد در بسیاری از زمینه ها گشایش ایجاد می شود. در حال حاضر روابط بین الملل ایران با مشکل مواجه است و این مشکل باید حل شود. بنابراین مجلس و همه دستگاههای حاکمیتی باید از این موضوع حمایت کنند تا روابط بینالملل بهبود یابد و مشکلات اقتصادی تا حدودی حل شود.
بر اساس این گزارش، تولیدکنندگان و فعالان این حوزه تمام تلاش خود را برای ثابت نگه داشتن قیمت ها انجام داده اند. اما بسته به شرایط کشور، تامین مواد اولیه، توزیع ارز و… نمی توان این قیمت ها را ثابت نگه داشت. در غیر این صورت صنعت باید بسته شود. بنابراین دولت باید سعی کند مشکلات را ریشه ای حل کند تا هم تولیدکننده و هم مصرف کننده متحمل ضرر نشوند.