به گفته ستاد تنظیم بازار، نرخ رسمی برای هر کیلو تخم مرغ در حال حاضر ۴۷ هزار و ۳۰۰ تومان می‌باشد.

در طی هفته اخیر، بسیاری از مغازه داران اعلام کرده‌اند که قیمت تخم مرغ به شدت افزایش یافته است و شاید تا چند روز آینده، تخم مرغ در بازار نباشد. در برخی مناطق، شانه‌ای ۳۰ عددی تخم مرغ با قیمتی حدود ۱۶۰ هزارتومان به فروش رسیده است، درحالی که قیمت مصوب برای هر شانه تا حداکثر ۱۱۰ هزار تومان تعیین شده بود.

نرخ تولیدکنندگان برای هر کیلو تخم مرغ ۳۶ هزار تومان در نظر گرفته شده، در حالی که نرخ مصوب مربوط به ستاد تنظیم بازار، ۴۷ هزار و ۳۰۰ تومان بوده است.

مرغ داران از ضرردهی فعالیت خود گلایه دارند و بر این باورند که به دلیل استفاده کمتر از مردم از محصولات پروتئینی مانند مرغ و تخم مرغ در نیمه نخست سال، قیمت این محصولات در میانه سال به طور متوسط کاهش یافته است.

علیرغم اعلام قیمت پایین فروش تخم مرغ و گلایه فعالان از زیان دهی، بازار تخم مرغ در نیمه اول سال جاری ثبات نداشت و این محصول همواره با قیمت های قابل توجهی گرانتر به مردم عرضه می شد. در این مدت هیچ مرجع نظارتی به موضوع گران فروشی تخم مرغ توجهی نکرد و مردم مجبور بودند این گرانی ها را تحمل کنند و بپردازند.

تغییر یکشبه قیمت‌ها در بازار مرغ و تخم مرغ

«مردم نان و تخم خود را بخورند»; سعید 47 ساله، کارمند آموزش و پرورش یکی از مردم این شهر است که برای خرید تخم مرغ لانه زنبوری 90 هزار تومانی، البته با قیمتی عجیب و گرانی یک شبه، به میدان تره بار محله خود (تهران پارس) رفته است. -محصول تقاضا و پروتئین بالا مقابله؛ هر لانه زنبوری تخم مرغ 157000 تومان!

این کارمند در گفتگو با اقتصاد 24 با تاکید بر اینکه چرا دولت دست از سر ما برنمی دارد و نمی گذارد آنطور که هستیم زندگی کنیم، ادامه داد: دولت حقوق کارمند من را افزایش داد که امروز بیش از 60 تا 70 هزار تومان است. در هر شانه تخم مرغ ها را به تولید کننده، تاجر و فروشنده داد. ما از این قیمت های ناتمام مواد غذایی خسته شده ایم. اگر دولت بخواهد برای کسری بودجه، تحریم ها یا هر ایده ای که دارد جبران کند، باید فورا اجرا شود. تیر دست از سر مردم بردارید!

سود واسطان پابرجاست

از اوایل ماه مرداد سال جاری، نرخ تخم مرغ به صورت شدید افزایش یافت. با این حال، هیچ یک از متولیان این صنعت این رشد قیمت را به عنوان گرانفروشی شدید نشان ندادند. آنها معتقد بودند که افزایش در مصرف تخم مرغ توسط مصرف کنندگان، فرصتی برای تولید کنندگان است تا با کاهش قیمت نرخ فروش خود را کنترل کنند. در نتیجه، نبود گرانفروشی اتفاقی بود که به دنبال آن، دولت متهم به مداخله در این بازار شود. با این حال، تفاوت بین نرخ تعیین شده و نرخ بازار آزاد بیش از ۳۰ هزار تومان در هر کیلو بود.

به گزارش اقتصاد 24، مرغداران معتقدند این تفاوت و گرانی در بازار به دلیل کمبود عرضه در بازار است. یعنی شکاف تنظیم بازار در این زمینه بسیار زیاد است و معلوم نیست چه کسانی تخم مرغ ها را از در کارخانه به بازار مصرف می رسانند. هر لانه زنبوری با 30 تخم هم اکنون حدود دو کیلوگرم وزن دارد و در فروشگاه ها تا 160 هزار تومان به فروش می رسد.

بدیهی است که در فرآیند تولید تا توزیع حلقه های مرتبطی وجود دارد و باید هزینه هایی مانند حمل و نقل و سود مغازه داران را در نظر گرفت. اما تفاوت 30000 تومانی هر کیلو تخم مرغ عدد قابل توجهی است. اگر حساب جاری را در نظر بگیریم و آن را با قیمت های واقعی فروخته شده درب کارخانه ها تسویه کنیم، این اختلاف قیمت بیش از 40 هزار تومان در هر کیلو است.

ایراد تنظیم نظام عرضه

یکی از بزرگترین هزینه های مرغداران و پرورش دهندگان گوشت و مرغ تخمگذار تامین نهاده های آنهاست. همواره بخش زیادی از نهاده‌ها وارد می‌شود و موضوعاتی مانند تخصیص ارز برای واردات، نرخ جهانی نهاده، سرعت ترخیص کالا و موارد مشابه نه تنها بر تولید، بلکه توزیع و قیمت نهایی محصولات در این حوزه تأثیرگذار است. مرغداران مشکلات مربوط به کمبود نقدینگی در گردش را یکی دیگر از چالش های خود می دانند و هزینه تولید هر کیلو تخم مرغ را حدود 53 هزار تومان برآورد می کنند. این به معنای قیمت بالاتر از نرخ مصوب دولت است.

با این تفاسیر به نظر می رسد قیمت تخم مرغ همچنان در حال افزایش است و هیچ نهادی به بهانه رساندن قیمت محصول به قیمت واقعی جلوی آن را نخواهد گرفت. تولید کننده باید محصول خود را با قیمت مناسب بفروشد، در این شکی نیست.

اما نکته اساسی در اینجا، بار گرانی مداوم بر دوش مصرف کننده است و هیچ سازمانی این روند را حمایت نمی کند. در این عرصه، سود واسطه ها، دلالان و افرادی که از نارضایتی های بازار استفاده می کنند، به عنوان حلقه های حاضر و ناقص چرخه توزیع اقلام مصرفی را نگه داشته اند. در شرایطی که تولیدکننده و مصرف کننده زیان می بینند، واسطه ها با درآمدهای منظم و بزرگ خود بهره برداری می کنند.

هنگام صحبت درمورد مشکلات و ایرادهای نظام توزیع، منظور مسائل و نمونه های مشابه است. این موضوع نه تنها در بازار مرغ و تخم مرغ، بلکه در بسیاری از بازارهای کالایی وجود دارد. تنها نتیجه فعلی این قسمت، گرانی و تورم مستمر در بازار کالاهای اساسی است.

اگر دولت ادامه دهد سکوت خود را در خصوص وضعیت مرغ و تخم مرغ، و به بهانه رسیدن نرخ های بازار به قیمت حقیقی، اقدام مناسبی در رو به رو شدن با تورم و رشد قیمت نخواهد بود. بدون شک، این کالاها به طور کامل از میان مصرف کنندگان حذف خواهند شد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *