با فرمان طالبان مبنی بر ممنوعیت کشت تریاک، قیمت تریاک از 116 دلار در هر کیلو به 203 دلار در سال 2022 افزایش یافت.
منصور براتی در نشست علمی با عنوان «بررسی کارنامه طالبان در مبارزه با مواد مخدر» و با اشاره به روی کار آمدن حکومت طالبان گفت: بیش از یک سال از بازگشت طالبان به قدرت می گذرد و در از آغاز بازگشت طالبان به قدرت، صحبت های زیادی در مورد بازگشت طالبان به قدرت مطرح شده است». قصد داریم با کشت و تولید مواد مخدر به صورت جدی مبارزه کنیم و در همان ماه های اول حکم صادر شد.
وی ادامه داد: اما سوالاتی از ابتدا مطرح شد، زیرا باید به هر اظهارنظری با شک و تردید نگاه کرد و سیاستگذاران در ایران باید به این فکر کنند که آیا طالبان این اقدام را عملی میکند و در صورت انجام آن چه تاثیری بر ایران خواهد داشت. آیا طالبان اساساً قادر به انجام این کار هستند یا خیر؟ این تغییر قدرت چه تأثیری بر روندها و الگوهای مصرف مواد مخدر خواهد داشت؟ آیا ادعای کاهش کشت و تولید تریاک با جایگزینی ماده دیگری همراه بوده است؟ آیا مواد صنعتی جایگزین سنتی می شود یا خیر؟
معاون پژوهشی موسسه کادراس می افزاید: از زمان بازگشت طالبان به قدرت، ایران چندین نقطه را پایه گذاری کرده و کنترل تولید و قاچاق مواد مخدر به عنوان یکی از شروط مطرح شده است.
براتی با اشاره به فرمانی که در زمان بازگشت طالبان به قدرت تحت عنوان ممنوعیت کشت خشخاش و ماری جوانا و تولید مواد مخدر در افغانستان صادر شد، تصریح کرد: بار دیگر در سال 96 با روی کار آمدن طالبان، ملاعمر نیز حکم صادر کرد. مصوبه ممنوعیت تولید مواد مخدر. در آن زمان انگیزه های طالبان نشان می دهد که 90 درصد کشت و تولید مواد مخدر در سال های 1999 و 2000 کاهش یافته است و این در جهان بی سابقه بوده است.