به گزارش مانیبان به نقل از تسنیم، مسیح کشاورز دبیر انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان برنج ایران اظهار داشت: عدم حمایت دولت از بخش خصوصی برای ادامه اجرای طرح خرید و توزیع برنج ایرانی توسط بخش خصوصی، ارزشمند است. دستاوردهای این طرح که منجر به مدیریت بهینه بازار برنج می شود. آنچه انجام شده را نابود کنید.
وی افزود: سال گذشته بخش خصوصی با حمایت دولت وارد بازار برنج ایران شد و حجم بالای محصول به دلیل نبود تقاضا در انبارهای کشاورزان و تولیدکنندگان برنج انباشته شد و با قیمت مناسب در بازار خرید و عرضه شد.
کشاورز مدعی شد در سال 1401 قیمت برنج ایرانی 300 درصد افزایش یافت و با 150 هزار تومان از مرز عبور کرد که آسیب جدی دید.
وی گفت: در چنین شرایطی اعضای انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان برنج ایران به پیشنهاد دولت پاسخ مثبت دادند و با حذف واسطه ها محصول برنج را مستقیماً از تولیدکننده خریداری و به بازار عرضه کردند.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان برنج ایران تصریح کرد: اگرچه پیش بینی می شد قیمت برنج ایرانی در سال 1402 با توجه به نرخ تورم از 200 هزار تومان عبور کند، اما ورود بخش خصوصی مانع از ادامه این مسیر و افزایش قیمت شد. برنج ایرانی با کیفیت به ازای هر کیلو 80 هزار تومان کاهش یافت.
وی با تاکید بر اینکه بخش خصوصی با پذیرش ریسک بالای اجرای پروژه ای که سابقه نداشت و آینده آن نامشخص بود، سرمایه خود را به خطر انداخت، تصریح کرد: اعضای انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان برنج ایران با نگاه ملی و حمایت از تولید در خطر است و این طرح را اجرا کرد که خوشبختانه با موفقیت اجرا شد.
وی با تاکید بر اینکه در پایان سال گذشته و قبل از شروع فصل جدید کشت برنج از ادامه این طرح جلوگیری شد و بازار به طور ناخواسته در معرض دید تجار قرار گرفت، افزود: اگر این اتفاق تنها با مقدار کمی محصول باقی مانده از این محصول رخ می داد. سال گذشته مشکلی نبود اما افزایش قیمتی که به بازار برنج ایران وارد شده مرجع قیمت محصول سال جدید می شود و بیم آن می رود که قیمت برنج ایرانی دوباره افزایش یابد.
وی ادامه داد: در صورت افزایش غیرمنطقی قیمت برنج در بازار، قطعاً رکود در بازار این محصول بازگشته و تقاضا برای خرید برنج افزایش می یابد.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان برنج ایران خاطرنشان کرد: سال گذشته با حمایت از طرح خرید برنج ایرانی با صدور مجوز واردات، بازار برنج متعادل شد و نتیجه آن مدیریت بهینه برنج در سال جاری بود. دولت از یک سو حمایت از طرح خرید برنج ایرانی را متوقف کرد و از سوی دیگر واردات برنج را متوقف کرد.
وی تصریح کرد: نتیجه تصمیمات اشتباه در بازار منعکس خواهد شد و باید بدانند که با افزایش قیمت ها و بازگشت رکود ممکن است از سرگیری طرح خرید برنج توسط بخش خصوصی موفقیت آمیز نباشد و دولت نباید انتظار این نوع تعامل را داشته باشید. بخش خصوصی باید بار دیگر از اجرای این پروژه استقبال کند.
با تاکید بر اهمیت حفظ تعادل در بازار برنج، قبل از شروع ممنوعیت فصلی باید 800 هزار تن برنج وارد شود و گفت: در شرایطی که میزان قابل توجهی برنج در کشور تولید نمی شود و باید منتظر ماند تا تولید سال جدید کمبود محصولات داخلی و خارجی تعادل بین عرضه و تقاضا را تغییر داده است و دولت برای جبران این مشکل عجولانه ذخایر برنج کشور را به بازار عرضه می کند که اشتباه دیگری است. که مشکلات بازار برنج را تشدید می کند.
وی درباره تامین ارز برای واردات برنج نیز گفت: واردکنندگان برنج با سرمایه شخصی برنج را وارد می کنند و پس از عرضه محصول به بازار، پس از تایید وزارت جهاد کشاورزی توسط بانک مرکزی برای تخصیص ارز صف می کشند، اما برای 7 ماه است که واردکنندگان ارز دریافت نکردهاند و به دلیل محدودیت سرمایه نمیتوانند دوباره وارد عمل شوند.