دبیرستان دخترانه فروغ رشت در سال 1383 به عنوان قدیمی ترین مدرسه تاریخی کشور به ثبت رسید اما سال ها متروکه و متروکه بود. فارغ التحصیلان فروغ به مناسبت 120 سالگی این مدرسه تجمع کرده اند و خواستار توجه مسئولان به این مدرسه هستند.
بازتاب آنلاین ستاره قورباغه با از دست دادن استفاده در آموزش و پرورش به سراشیبی رفت. مدرسه قدیمی و قدیمی قدیمی ترین مدرسه دخترانه کشور در رشت بیش از آنکه دچار بی مهری شود از وعده های مکرر خسته شده است. قدیمی ترین ساختمان مدرسه ای که به سبک مدرن ساخته شده در رشت است.
ایسنا نوشت: مدرسه دخترانه فروغ رشت هم از نظر ساختمان و هم از نظر دانش آموزان استثناست. مدرسه فروغ رشت در سال 1284 (و به روایتی در سال 1274) توسط یک انجمن خیریه آمریکایی در منطقه افخرایی رشت به طور ویژه برای آموزش دختران ساخته شد. این نیز در شرایطی که شکلگیری سبکی جدید در کشور آغاز شده بود و کلاسهای درس عمدتاً در ساختمانهای اجارهای قرار داشتند.
مدرسه فروغ رشت دومین مدرسه مدرن پس از مدرسه ای است که توسط طوبی آزموده در تهران تأسیس شد. مدرسه آزمایش شده اندکی پس از تأسیس به آتش کشیده شد و مدارس دیگری مانند «ژاندارک» بعدها تأسیس شد. اما فروغ 50 سال زودتر از ژاندرک در شهری دور از پایتخت ساخته شد. در سال 1284 برای اولین بار بانویی به نام شولر به رشت آمد و مدرسه دخترانه افتتاح کرد.
این مدرسه که در ابتدا به آموزش اقتصاد در منزل، خیاطی و مراقبت از کودکان دختران می پرداخت، توانست در سال 1312 مجوز دبیرستان را دریافت کند. در شهریور در سال 1319 با حکم دولت وقت کلیه مدارس خارجی تعطیل شد و زیر نظر وزارت فرهنگ به کار خود ادامه داد. پس از آن نام مکتب آمریکایی به رهبری «کوکب سهرابی» به «فرو» تغییر یافت. یک سال بعد خانم «مهکامه محصص لاهیجانی» شاعر گیلانی و از دوستان پروین اعتصامی مدیریت مدرسه را بر عهده گرفت.
بنای تاریخی مدرسه که پس از انقلاب 57 تغییر نام داد، هنوز برای دانش آموزانش همان «فروغ» است. «فروغ» دانش آموختگانی چون «روشنک نهاد دوست» و «عزت فروزان» را تربیت کرد که بعدها دومین و سومین مدرسه مدرن دخترانه «سعادت نسوان» و «تریبت نسوان» را در گیلان تأسیس کردند.
در دهه 80 ساختمان تاریخی مدرسه فروغ در خطر تخریب قرار گرفت و قرار بود تخریب و بازسازی شود، اما با تلاش به موقع نسترن کوچکی نژاد – مدیر وقت فروغ – و برخی فعالان فرهنگی، مدرسه فروغ در حال ساخت بود. به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده و ساختمان جدیدی در انتهای حیاط ساخته شده است. از آن تاریخ تاکنون عمارت فروغ کاربری آموزشی خود را از دست داده است و مدیران آموزش و پرورش به عنوان مالک و مدیران کل میراث فرهنگی گیلان به عنوان متولیان بناهای تاریخی بارها قول احیاء و تغییر کاربری این بنا را داده اند. ایجاد موزه آموزشی، موزه موسیقی و در نهایت خانه سنتی!
اما در میان هیاهوی این وعده ها، دانش آموزان قدیمی ترین مدرسه رشت با تاسیس یک سازمان مردم نهاد سعی در جلب توجه مسئولان به جایگاه ممتاز این بنای تاریخی دارند. فارغ التحصیلانی که شخصیت علمی و مهارت های اجتماعی شان توسط فروغ شکل گرفته بود، اکنون گرد هم آمده اند تا پیکر رنجور فروغ را احیا کنند.
در نشست دانش آموختگان فروغ که به مناسبت صد و بیستمین سالگرد تأسیس مدرسه برگزار شد یکی دانش آموزان فروغی با حضور در شهرداری و صدور بیانیه ای از آموزش و پرورش خواستند نسبت به مرمت و احیای ساختمان متروک فروغ اهتمام ورزیده و این بنای باشکوه را برای آموزش و پرورش بازگردانند. شبنم وفایی نشاط، آتوسا پدرام، هلن حق دوست، لیلی جمشیدی، نسترن کوچی نژاد، هایده برادران جمیلی، دکتر. مریم انشایی و پوریا همتی نقش مهمی در تأسیس این NGO و برگزاری نشست اخیر داشتند.
پوریا همتی که پیش از این تجربه راه اندازی سازمان مردم نهاد و احیای مدرسه تاریخی بهشتی (دبیرستان پسرانه شاهپور) را داشت، در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: گردهمایی دانش آموختگان فروغ به مناسبت صد و بیستمین سالگرد این اثر تاریخی برگزار شد. مدرسه، نقش مهم این ساختمان آموزشی را در رشد علمی و آموزشی دختران این شهرستان به اطلاع مسئولین برساند.
این فعال فرهنگی افزود: فروغ شاگردانی تربیت کرده که بسیاری از آنها تحصیلات عالی دارند و تنها دکتر دکتر خدمات ارزنده ای به جامعه ایران و جهان کرده اند. آذراندمی کاشف واکسن التور وبا یکی او یکی از این نام هاست.
همتی در خصوص نشست دانش آموختگان فروغ خاطرنشان کرد: وقتی فرزندان نسل جدید با والدین خود که اکنون سطح علمی را گذرانده اند به این مراسم آمدند، تأثیر مثبتی بر نسل جدید داشت و هدف ما این بود که نگذاریم. انباشت دانش و تلاش برای کسب مدارج علمی برای خدمت به جامعه جای خود را به سایر روابط غیر علمی می دهد.
وی یادآور شد: در این مراسم از اساتید فروغ که از دانش آموختگان فروغ بودند تجلیل شد. دانش آموزان فروغی در این مراسم از متولیان امر خواستند بار دیگر به این مادر کهنسال و دلسوز توجه کنند و اجازه ندهند این بنای تاریخی فروغ در شرایطی که کشور با کمبود آموزش روبه رو است، متروکه و بلااستفاده بماند. از این ساختمان دوباره به عنوان مدرسه دخترانه استفاده می شود.
شادی مسرور چهار، از دیگر برگزارکنندگان این مراسم در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: یکصد و بیستمین سالگرد تاسیس فروغ فرصتی بود تا کانون فارغ التحصیلان آن میزبان فارغ التحصیلان و فعالان حوزه های مختلف فرهنگی و اجتماعی این حوزه باشد.
این فرهنگ افزود: این مراسم با هدف نشان دادن اهمیت خاستگاه آموزش در بافت علمی و فرهنگی این کشور برگزار شد. در این جلسه دختران شادی که دیروز شاگرد فروغ بودند، زنانی تحصیل کرده و با اعتماد به نفس شده اند و می خواهند دوباره فروغ را شاد کنند. برخی از دانش آموزان دیروز و امروز به شهرت ملی و بین المللی دست یافته اند و برخی دیگر زیر نقاب خاک ظاهر شده اند.
مسرورچهار تاکید کرد: همزمان با فرارسیدن صد و بیستمین سالگرد فروغ، علاوه بر تجلیل از بانیان و اساتید، ندای حفظ و نگهداری از این بنای ارزشمند که دیگر جانی برای آن نیست، ضروری است.
وی با اشاره به دعوت از معتمدان در این مراسم گفت: متأسفانه متولیان امر در این مراسم حضور نداشتند که تحقق اهداف این انجمن یعنی احیای فروغ با کاربری آموزشی مشخص است. ، مستلزم مساعدت و توجه ویژه همه مراجع ذیربط به ویژه دست اندرکاران آموزش و پرورش است.
ستاره «فاروغ» دو دهه است که سکوت کرده است. بیخ گوش فروغ از لحظه ای که تصمیم به بازسازی مدرسه با همت دخترانی که در این مدرسه تحصیل کرده بودند، در خطر نابودی کامل قرار گرفت و مدرسه در تاریخ 19 اسفند 1386 به شماره 24379 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
چند سال بعد، فروغ با مجموعهای از گزارشهای منتشر شده در رسانهها، بهویژه زمانی که خبرساز شد، خبرساز شد اردیبهشت ماه در سال 1400 فیلم مستند فروغ، بن بست ساخته فرشته توکلی برنده جشنواره فیلم مستند میراث فرهنگی یادگار شد. اما حاصل این تلاش ها تنها بازدید و عکس های یادگاری مدیران گیلانی و مسئولان طراز اول کشور در بنای تاریخی فروغ بود که هنوز وعده مرمت و تغییر کاربری آن به نتیجه نرسیده است و امیدواریم مورد حمایت از فارغ التحصیلان فروغ به ثمر خواهد نشست.