ولی جهانی مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گیلان از ثبت ملی فیروزکوه و میراث منشورهای بازالتی در شهرستان سیاهکل خبر داد.
بازتاب آنلاین، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گیلان از ثبت ملی فیروزکوه و میراث منشورهای بازالتی در شهرستان سیاهکل خبر داد.
اما جهانی در اعلام این خبر افزود: 3000 سال پیش مردم سرزمین باستانی دیلمان معدن منشور بازالت را شناسایی کرده بودند.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گیلان گفت: این مجموعه در رشته کوه های البرز غربی در جنوب منطقه دیلمان، یکی از نقاط کوهستانی شهرستان سیاهکل و در ارتفاع 2275 متری از سطح دریا واقع شده است.
وی تصریح کرد: منشورهای بازالتی فیروزکوه در مجاورت بقعه امام زادگان کنعان، برهان و عمران و بلوط های باستانی فیروزکوه دیلمان قرار دارند.
جهانی تصریح کرد: در کاوشهای باستانشناسی در منطقه یاسن-دیلمان، نمونهای از سنگهای منشور بازالتی به کار رفته بر روی قبرها و دیوارهای قبرهای ۳۵۰۰ ساله گورستان یاسن یا کافرستان شناسایی شد و بسیاری به اشتباه چنین تصور میکنند. سنگ ها تشکیل شد و این چنین است. سنگ ها به طور طبیعی از معدن جدا شده اند و در زمان های مختلف مورد استفاده مردم قرار گرفته اند که نشان می دهد این معدن 3500 سال است که مورد استفاده قرار گرفته است. قبلا شناسایی شده و سنگ های آن به طور طبیعی تراشیده و مورد بهره برداری قرار گرفته اند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گیلان تصریح کرد: فیروزکوه از نظر ساختار زمین شناسی رسوبی معلق است. این آبرفت علاوه بر نقش فرسایش، به دلیل عملکرد گسل شویل در شمال و گسل زرین رجا در جنوب و به دلیل داشتن سطح صاف و هموار کف آبرفت نسبت به زمین های اطراف آن قرار گرفته است. یک حالت افسرده، در اوج این در تاج آن ما شاهد تشکیل یک دشت نسبتا صاف هستیم.
وی افزود: تنوع سازندهای زمین شناسی به ویژه وجود سازندهای آهکی و آتشفشانی (بازالت های بازالتی)، آب و هوای سرد و نیمه خشک کوهستانی در نتیجه شرایط جوی فیزیکی حاکم بر منطقه و همچنین رخنمون های کوهستانی تشکیلات مورد بحث، فرسایش صورت در منطقه باعث ایجاد منظره خشن شده است.
جهانی در پایان افزود: پرونده ثبت میراث طبیعی این اثر با همکاری انجمن میراث فرهنگی و طبیعی استان گیلان تشکیل و به وزارت میراث فرهنگی کشور ارسال و در نتیجه در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.