فرشاد مومنی، رئیس پژوهشکده مطالعات دینی و اقتصادی و استاد دانشگاه علامه طباطبایی در نشست پژوهشگاه مطالعات دینی و اقتصادی با موضوع «فقر مسکن و اقتصاد سیاسی حاشیه نشینی آن» این مطلب را بیان کرد. سرمایه گذاری در این ساختمان محدود می شد و «فقر مسکن» به عنوان «تهدید امنیت ملی» توصیف می شد.

گزارش کردن عصر ایران; بخش هایی از فرشاد مومنی، استاد دانشگاه و اقتصاددان را بخوانید.

سرمایه گذاری در مسکن باید محدود شود

سرمایه‌گذاری‌های عمرانی باید محدود باشد و از سرمایه‌گذاری در تولید فناورانه چه صنعتی و چه کشاورزی فراتر نرود، در غیر این صورت این کشور با وجود رشد اقتصادی بسیار بالا دچار بحران می‌شود و بی‌ثباتی‌ها و نوسانات بسیار زیاد می‌شود.

اگر سرمایه گذاری در ساختمان از حد معینی فراتر رود، اقتصاد توسعه نیافته با عدم تعادل، فروپاشی و بحران های زیادی مواجه خواهد شد. از منظر تحلیل سطح توسعه، با توجه به محدودیت منابع در کشورهای در حال توسعه، افزایش غیرمعمول سرمایه گذاری ساختمانی به معنای کاهش چشمگیر پایه تولید جامعه و همراه با کاهش تولید کالاهای ضروری کشور خواهد بود. مردم عادی، این به نیروی محرکه فقر، بی ثباتی و پس از آن تورم بالا و ناآرامی خواهد شد.

ما هر ساله یک میلیون واحد مسکونی را برای نیازهای مشاغل ارائه می دهیم

طی 11 سال از سال 1385 تا 1395، حدود 11 میلیون خانه در ایران ساخته شده است. اگر سالانه یک میلیون خانه در ایران افتتاح می شد، شاهد این سیاست بودیم. در گزارش مرکز تحقیقات این مطلب آمده است اسفند 1396 تا اسفند سال 1400 در حالی که در 11 سال گذشته 11 میلیون واحد مسکونی ساخته شده است، میانگین قیمت ملک در تهران بیش از 600 درصد افزایش یافته است.

یعنی اکثر این آپارتمان های ساخته شده در خدمت نیازهای تجار و ابزاری برای شلاق زدن به طبقه فقیر و متوسط ​​ایران است. این یک مشکل بسیار عجیب است. این گزارش حاکی از آن است که طی 11 سال 11 میلیون واحد مسکونی داشته ایم در حالی که میانگین سهم جهانی مسکن از بودجه خانوار حدود 25 درصد است. در تهران اما به حدود 50 درصد رسیده است و گزارش های جدید اکنون می گوید این رقم به حدود 60 درصد رسیده است.

کل نظام زندگی جمعی ما به نام بازارگرایی مورد حمله قرار گرفته است. با وجود ساخت 11 میلیون واحد مسکونی در این دوره 11 ساله، تعداد صاحبان مسکن در کشور تنها 2.5 میلیون نفر افزایش یافته و 8.5 میلیون واحد مسکونی درگیر سودجویی بوده اند که این رقم در مدت مشابه 3 میلیون و 260 هزار اجاره کننده زمین بوده است. اضافه شده اند. بسیاری از جنبه های متناقض این پرونده را بررسی کنید!

در همه برنامه ها منافع دلالان املاک در نظر گرفته شد

در گزارش مرکز تحقیقات راهبردی ریاست جمهوری آمده است: پس از جنگ با توجه به اینکه محل را در بخش مسکن برای سودآوری به سوداگران واگذار کردیم، هرچند نسبت اجاره‌نشینان و خانوارهای ساکن در آن‌ها افزایش یافت. نسبت خانه‌های اجاره‌ای تا پایان جنگ حدود 10 درصد بود و به 12 درصد رسید، از سال 1395 این نسبت از 35 درصد گذشت و از سال 1395 به این نسبت افزایش یافت.

بنابراین در توجیه منافع معامله‌گران در بازارهای سفته‌بازی املاک در ایران، متأسفانه نشانه‌هایی دیده می‌شود که سیستم آماری و اطلاعاتی کشور به گونه‌ای تعریف شده است که به جای کوتاه کردن دست دلالان، همین انگیزه برای عرضه مسکن به وجود آمده است.

خانه های خالی 250 میلیارد دلار ارزش دارند

گزارش وزارت مسکن در سال 2013 بیان کرد که ارزش خانه‌ها و ساختمان‌های خالی ما در دوره پس از جنگ 250 میلیارد دلار به قیمت آن زمان بود. در زمان انتشار این گزارش ارزش کل بورس ایران کمتر از 250 میلیارد دلار بود!

تعداد خانوارهای مستاجر در فقر 48 درصد افزایش یافته است.

اوایل دی وزارت کار در ماه 1403 گزارش بسیار افتخارآمیزی از فقر مسکن در کشور منتشر کرد. این گزارش حاکی از آن است که بین سال های 1395 تا 1401 تعداد خانوارهای مستاجر فقیر کشور 48 درصد افزایش داشته است. در سال 1401، فقر بیش از یک میلیون خانواده مستاجر را در مناطق شهری تحت تأثیر قرار داد که درآمد آنها زیر خط فقر بود. این بدان معناست که هزینه های فلج کننده اجاره آنها را به زیر خط فقر رسانده است. وی می گوید با توجه به اینکه تنها 8 درصد از خانوارهای مستاجر فقیر در روستاها زندگی می کنند، می توان به فقر مستاجر بیشتر به عنوان یک پدیده شهری نگاه کرد.

آمار قطع استانی واقعا تکان دهنده است. وی می گوید در استان های البرز و قم صد درصد مستاجران به دلیل درآمد ناکافی در فقر زندگی می کنند. آمارها بسیار تکان دهنده و قابل توجه است و نکته کلیدی این است که اقداماتی انجام شده است اما هیچکدام بحران را حل نکرده و بحران روز به روز حادتر می شود.

مسکن مهر فاجعه اجتماعی و اقتصادی برای کشور به بار آورد

این همه هزینه برای اقامت مهر انجام شد، اما باعث بلایای اقتصادی و اجتماعی برای کشور شد و بیشتر این اقدامات در خدمت منافع سرمایه داری بود نه فقرا. نیت اولیه خیر بود، می خواستند سهم زمین در قیمت مسکن را کاهش دهند، اما همان دولتی که این کار را انجام داد، همزمان با این طرح، باعث افزایش بی سابقه قیمت منابع انرژی شد، در نتیجه که فقرا می دیدند که اگر بخواهند از چند ده کیلومتر به کارشان در خارج از شهرستان ها می رسد، هزینه ها بیشتر از اجاره در تهران یا شهرهای بزرگ است. بی برنامگی و غیرعادی بودن این طرح ها را می توان از چند جنبه توضیح داد.

مناطق پیرامون شهری، در آستانه رکورد 25 میلیون نفری

داده های رسمی وزارت مسکن می گوید که مناطق حاشیه شهر در آستانه رسیدن به رکورد 25 میلیون نفر است. ببینید 25 میلیون نفر در این جامعه 85 میلیونی طرد شدن یعنی چه؟ رئیس سازمان زندان ها تنها در یک نمونه گفته است که ۷۵ درصد زندانیان ایرانی از حاشیه شهرها هستند. ما با این شیوه اداره کشور چه بلاتکلیفی درست می کنیم!

قیمت ملک 1731 درصد افزایش یافت

گزارش های رسمی می گویند اسفند 1396 تا مرداد در سال 1403 قیمت ملک 1731 درصد افزایش یافت. ابعاد سفته بازی و مجازات اقشار ضعیف و متوسط ​​اینهاست اما راه حلی که عزیزان انتخاب کرده اند ارائه آمار تغییرات قیمت ملک است. مرداد آنها ماه را متوقف کردند. صمیمانه و متواضعانه از سران کشورها و دولت ها و رئیس جمهور محترم تقاضا دارم قبل از تبدیل شدن به یک فاجعه اقتصادی و اجتماعی، موضوع را در دستور کار خود قرار داده و حل کنند.

فقر مسکن در حال تبدیل شدن به تهدیدی برای امنیت ملی است

بزرگترین چالش بازار املاک در ایران تبدیل زمین و مسکن به ابزار اصلی سفته بازی است. تا زمانی که انگیزه های سوداگرانه در بازار کنترل نشود، آرامش در این بازار وجود نخواهد داشت و مردم نمی توانند انتظار زندگی باکیفیت داشته باشند. نکته دوم این است که تا اینجا بحث کردیم که تصمیم برای تامین مسکن بیشتر بدون مهار انگیزه های سوداگرانه منجر به تلفات قابل توجهی در منابع انسانی و مادی می شود. این گزارش وزارت کار اکنون بیان می کند که فقر مسکن در حال تبدیل شدن به تهدیدی برای امنیت ملی است.

بنابراین باید اساساً از این منظر به موضوع نگاه کنیم. از آنجایی که بخش بزرگی از ذینفعان قانون‌گذار در وزارت مسکن کار می‌کنند، وضعیت کنونی، در صورت تداوم، بدون اراده سطح بالا برای اصلاح اساسی مسائل بخش مسکن، دائماً باعث افزایش فقر، ترویج نابرابری و مشروعیتی خواهد شد که توسط دولت تضعیف شده است. دولت امیدوارم عزیزان این هدایا را جدی بگیرند.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما