امیرعباس آذروند: آخرین گزارش رسمی فقر نشان میدهد که بین سالهای 2015 تا 2011، بیش از 48 درصد از مستأجران ایرانی به زیر خط فقر رسیدهاند. سایر آمارهای منتشر شده قبلی نشان می دهد که اگرچه فقر در سال 1990 19 درصد جمعیت کشور را تشکیل می داد، اما این میزان در سال 1401 به 33 درصد از جمعیت کشور رسید.
بیشتر بخوانید:
هشدار جدی یک اقتصاددان درباره افزایش مجدد تورم/پیمان مولوی: احتمال افزایش دلار وجود دارد
پیش بینی یک کارشناس از آینده نرخ ارز/باغزیان پاسخ داد: چرا دلار گران شده است؟
یکی از عوامل مهم در گسترش فقر در این سال ها افزایش هزینه ها و سطح واقعی درآمد خانوارها بود. به عنوان مثال می توان به روند تعیین حداقل دستمزد و حقوق کارگران در دو سال اخیر اشاره کرد. با وجود تورم بیش از 40 درصد، دولت اجازه افزایش دستمزد و حقوق را حتی در حد تورم نمی دهد. به همین دلیل گفته می شود که قدرت دستمزد واقعی 60 درصد کمتر از سال 2016 است. از سوی دیگر، قیمت ملک با نرخ بی سابقه ای افزایش یافت. در اسفند 96 بانک مرکزی میانگین هر مترمربع مسکن در تهران را 5 میلیون و 600 هزار تومان فرض کرده است که در شهریور امسال به 88 میلیون و 500 هزار تومان افزایش یافته است.
مسعود فراهانی کارشناس مسکن در گفتگو با بازتاب آنلاین گفت: در حوزه مسکن انواع مختلفی از فقر داریم. یکی از انواع آن «فقر مسکن» است که در مورد کیفیت واحدهای مسکونی از نظر دسترسی به حمام، توالت یا آب است. نوع دیگر محرومیت مسکونی نامیده می شود و شامل مشکلات گسترده ای مانند ماهیت محله یا وجود دوش در حمام می شود. فقر دیگری که در این بخش تدوین شده است، فقر ناشی از هزینه تامین مسکن است.
وی ادامه داد: فقر ناشی از هزینه های مسکن است به گونه ای که خانوار مورد نظر از نظر درآمدی فقیر محسوب نمی شود، اما اگر هزینه مسکن را پرداخت کند به زیر خط فقر می رسد . به این ترتیب حتی می توان گفت که با دو نوع خانواده فقیر روبرو هستیم. یکی آنهایی که به تنهایی فقیر هستند و دیگران کسانی هستند که فقیر نیستند اما گرانی مسکن آنها را فقیر کرده است.
در گزارش اخیر وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی، تعداد خانوارهایی که پس از پرداخت هزینه مسکن به زیر خط فقر میرسند، ۲۳۳ هزار نفر برآورد شده است.
فراهانی در این باره معتقد است: «البته اعداد و ارقام متفاوت است، اما به صراحت می توان گفت که بین 233 تا 400 هزار خانوار ایرانی که بیشتر در شهرها زندگی می کنند، به دلیل هزینه های مسکن از فقر رنج می برند».
این تحلیلگر مسکن هشدار داد: مهم این است که اکثریت قریب به اتفاق کسانی که به دلیل پرداخت هزینه های مسکن دچار فقر می شوند، مستاجر هستند و دلیل اینکه آنها در این وضعیت قرار می گیرند این است که حداقل درآمد خانوارها به شدت افزایش پیدا نکرده است ، شدت افزایش به هزینه های مسکن نیز بستگی دارد.
وی در پاسخ به این سوال که اکنون چقدر طول می کشد تا افراد صاحب خانه شوند، توضیح داد: ما بارها از شاخص انتظارات برای خرید مسکن استفاده کرده ایم، اما در محاسبه این شاخص باید به یک نکته توجه کنیم درآمد محاسبه می شود و سپس 30 درصد آن به عنوان پس انداز متوسط محاسبه می شود. سپس محاسبه می کنند که برای این صرفه جویی چقدر باید معادل خرید یک واحد مثلاً 75 متر باشد. اما اگر با واقعیت های موجود جامعه روبه رو شویم، می بینیم که چهار دهم فقیر کشور نه تنها چیزی پس انداز نمی کنند، بلکه به دلیل اینکه هزینه ها بیشتر از درآمد است، هر سال بدهکارتر و فقیرتر می شوند و در سال های اخیر درگیر می شوند. به معنای دقیق کلمه آنها هیچ شانسی برای داشتن چیزی ندارند. خانه ای وجود ندارد.
این تحلیلگر صنعت مسکن افزود: نکته دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد این است که هر چه از دهک چهارم به دهک های ثروتمندتر می رویم، اگرچه این دهک ها مستقیماً از نظر درآمدی فقیر محسوب نمی شوند، اما مستأجران دهک 5 یا 6 هستند. حتی اگر هزینه تامین مسکن خود حمایتی باشد، اگر به زیر خط فقر برسد، گرانتر است. به این ترتیب بخش مهمی از جامعه امروز ایران هر گونه امکان خانه دار شدن را از دست داده اند و به همین دلیل این واقعیت ها با محاسبه زمان انتظار برای خرید خانه پنهان می شود.
فراهانی در پاسخ به این سوال که کدام خانوارها از نظر شاخص های فقر و فقر مسکن سخت ترین شرایط را دارند، پاسخ داد: مستأجران شهرها به ویژه شهرهای بزرگ و کلانشهرها و به ویژه خانواده های سه و چهار نفره در سخت ترین شرایط قرار دارند. این در حالی است که وقتی یک خانواده بزرگتر از چهار نفر می شود، رفاه بهتر می شود. زیرا در خانوادههای پرمشغلهتر و پرمشغلهتر، کارگران بیشتر هستند و با افزایش درآمد، رفاه نیز افزایش مییابد.
وی در خصوص لزوم دخالت دولت در بازار مسکن به نفع مستاجران به صراحت گفت: دایره واژگان گاهی بار ایدئولوژیک است و از قضا امروزه از واژه مداخله به صورت ایدئولوژیک استفاده می شود و مشکل اصلی را بیان می کند نیاز به نقش دولت در ساخت مسکن است. امروزه دولت با صدور کلیه پروانه های ساختمانی و نظارت بر اجرای صحیح کلیه قوانین شهرسازی و مسکن، نقشی کلیدی در این بخش دارد. اما همین دولت حاضر نیست نقش خود را در کنترل و مدیریت قیمت اجاره بها ایفا کند.
فراهانی ادامه داد: تجارب کشورهای مختلف اروپای غربی و شمالی نشان میدهد که در بسیاری از کشورهای توسعهیافته و مرفه، ایفای نقش در تنظیم قیمت، ساخت و ساز و ارائه مسکن به عموم مردم امری ضروری و قابل قبول است. نرخ افزایش اجاره بها را دولت تعیین می کند. از منظر عقلانی، دولت یا باید زمینه را برای افزایش درآمد کل جامعه ایجاد کند یا مخارج خانوار را کنترل کند.
این کارشناس صنعت مسکن با انتقاد از نظام مالیاتی و تصمیم گیری آن، گفت: این دولت است که باید تصمیم بگیرد درآمد مالکان را کنترل کند و با اخذ مالیات نقش موثری داشته باشد و درآمد بیشتری را جذب کند دنیای امروز این یک موضوع شناخته شده است که مالیات باید از صاحب سرمایه گرفته شود نه از کارگر و مزدبگیر. اگر دولت ها به این ظرافت ها توجه نکنند به گسترش فقر کمک می کنند. ما می دانیم که کاهش فقر کار دشواری است، و بنابراین منطقی تر است که دولت ها از روندهایی که منجر به فقر می شود، جلوگیری کنند.
در عرض 6 سال نیمی از مستاجران به فقر افتادند!
اخیرا وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی با انتشار گزارشی به بررسی میزان فقر مسکن در کشور پرداخته است. بنابراین گفته میشود که بین سالهای 1395 تا 1401 تعداد خانوارهای مستاجر در فقر 48 درصد افزایش یافته است. در سال 1401 بیش از یک میلیون خانواده مستاجر که در فقر زندگی می کردند در مناطق شهری زندگی می کردند (82 درصد). علاوه بر این، 233000 خانوار شهری به دلیل کمبود هزینه تامین مسکن استیجاری خود زیر خط فقر قرار دارند.
در سال 1401، 37 درصد معادل 1.43 میلیون خانوار، از کل خانواده های اجاره نشین (4.46 میلیون خانوار) در فقر مطلق زندگی می کردند. اگرچه نرخ فقر مستاجر به 1400 نفر افزایش نیافته است، اما 82 درصد از کل خانوارهای مستاجر به دلیل درآمد ناکافی در فقر مطلق و 18 درصد دیگر به دلیل هزینه های بالای مسکن در فقر مطلق زندگی می کنند.
وزارت کار بر این باور است که برای مقابله با این چالش پیچیده، دولت ها باید تدابیری مانند کمک های مسکن رایگان، کنترل اجاره بها و بسته های حمایتی را با هدف تامین کالاهای ضروری برای مستأجران اتخاذ کنند.
۲۲۳۲۲۹