از جمله تصاویر منتشر شده توسط خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی و همچنین خبرگزاری معروف اصولگرایان از مراسم هفتمین سالگرد ارتحال آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی در حسینیه شماره 2 جماران، تصویری است. سید محمد خاتمی در کنار حسن روحانی این نشان می دهد که ما تردید داریم.
در نگاه اول قرار بود دو رئیس جمهور سابق ایران که در سال های 1376 تا 1384 و 1392 تا 1400 با مجموع 84 میلیون رای در 4 انتخابات به عنوان رئیس جمهور ایران انتخاب شدند، در مراسم درگذشت یکی دیگر از رئیس جمهورهای سابق منتخب در 1368. وی تا سال 1376 این سمت را بر عهده داشت که جای تعجب نیست، به ویژه اینکه هر سه از روحانیون و افراد مشهور دوران انقلاب بودند. چندین دلیل دیگر برای مکث در این تصویر وجود دارد:
«اسحق جهانگیری» پسران مرحوم هاشمی را همراهی کرد/ فرزند آیت الله منتظری هم آمد + عکس
واکنش فاطمه هاشمی به ادعای برج سازی فرزندان آیت الله هاشمی/فاضه پایش به کانادا نرسید/مردان دیگری هم به سد لتیان رفتند، آن هم با هلیکوپتر!
محسن هاشمی: به مادرم گفتم فائزه خارج از محدوده صحبت کرده و او در زندان است. گفت: حرف زدن جرم است؟!
اولاً به همین دلیل است که خبرگزاری رسمی دولت محافظهکار فعلی این عکس را منتشر کرده است، در حالی که رسانهها تا چندی پیش به دلیل اتفاقات انتخابات سال ۱۳۸۷ از انتشار تصویر رئیسجمهور سابق ایران منع شده بودند.
ثانیاً به این دلیل که هاشمی رفسنجانی تنها رئیس جمهور در دوران جمهوری اسلامی و از بدو تأسیس در سال 58 تا سال 1395 نبود تا زمانی که حضور دو رئیس جمهور پیشین دیگر مناسب، ضروری یا مرتبط بود، بلکه سخنران آن نیز بود. مجلس هر چند سخنگوی رئیس سابق مجلس آمد اما خبری از رئیس فعلی مجلس نبود مرحوم هاشمی در دوران خدمت در سپاه در سال آخر جنگ به فرماندهی آقای باقر قالیباف نیز جانشین فرمانده کل قوا بود. علاوه بر این او سال ها رئیس شورای داوری بوده و هست که بیشتر با این عنوان شناخته می شود اما در تصاویر آقای صادق لاریجانی. رئیس فعلی شورای داوری را نمی بینیم.
وی به غیر از این، ریاست مجلس خبرگان رهبری را نیز بر عهده داشت، اما از آیت الله احمد جنتی، رئیس فعلی مجلس خبرگان رهبری خبری نیست. نبود وی اگرچه به دلیل سن برای دوره بعدی نامزد نمی شود، اما همچنان به عنوان دبیر شورای نگهبان فعالیت می کند. همان شورایی که ده سال پیش هاشمی رفسنجانی را به دلیل کهولت سن از حضور در انتخابات ریاست جمهوری منع کرد.
وقفه سوم به این دلیل است که روسای جمهور سابق به دلیل چرخش دولت ها هرگز در یک تصویر دیده نمی شوند. تا زمانی که ابوالحسن بنی صدر، اولین رئیس جمهور ایران زنده بود، هرگز نمی شد همه روسای جمهور سابق و زنده را در یک چارچوب قرار داد، زیرا او از سال 1360 در پاریس زندگی می کرد و رهبر اپوزیسیون محسوب می شد. به جمهوری اسلامی، اما پس از مرگ وی در سال 1400، این اتفاق دوباره رخ نداد، زیرا محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور سال 1384 تا 1392، حاضر نبود در کنار سیدمحمد خاتمی و حسن روحانی در حالی که ریاست جمهوری را از اولی ها تحویل گرفته و آن را تحویل می دهد، کنار بیاید. به دومی
البته زمانی که یک مناسبت ملی در آمریکا برگزار می شود، روسای جمهور سابق و زنده از دو حزب رقیب دموکرات و جمهوری خواه ابایی ندارند، هرچند که این قانون از زمان دونالد ترامپ در آمریکا شکسته شده است. جالب است که احمدی نژاد استاندار دولت دوم هاشمی رفسنجانی و از اعضای مجمعی بود که هاشمی رئیس آن بود، یعنی چندین رابطه نزدیک با او داشت.
5 رئیس جمهور سابق آمریکا با هم: باراک اوباما، بیل کلینتون، جورج بوش جونیور، جورج بوش پدر و جیمی کارتر. (از این میان، بوش پدر مرده است – نشسته – و بقیه زنده هستند، حتی کارتر)
هاشمی رفسنجانی همچنین از سال 1360 تا 1388 و به مدت 28 سال امام جمعه اصلی (موقت) تهران بعد از حضرت آیت الله خامنه ای بود، اما از ائمه جمعه فعلی (موقت) خبری نیست. نبود. همان هایی که دائماً هر هفته مؤمنان را به تقوا توصیه می کنند و مخصوصاً زنان را در خارج از نماز جمعه به حفظ حجاب توصیه می کنند و وقتی دولتی که دوست دارند بر سر کار است مشکلات اقتصادی را توجیه می کنند و وقتی خاتمی و روحانی رئیس جمهور هستند شما هستید. تمرکز بر اقتصاد و معیشت
در میان مسئولان سابق، دوربین ها تصویر غلامحسین کرباشی شهردار تهران در دوران ریاست جمهوری و نماد اجرایی سازندگی را به تصویر کشیده اند که جدا از هم نشسته و با دیگران تعاملی ندارد.
خلاصه اینکه هاشمی رفسنجانی روزگاری نماد قدرت در ایران بود و هر جا می رفت مسئولان ریز و درشت صف می کشیدند و به نوبت با او ملاقات می کردند یا از او درخواست می کردند، اما دیروز در هفتمین سالگرد این چنین بود. از مرگ او خبر رسید که این اثر در دستان فعلی خود است. نبود هر که بود کارمند سابق دولت بود و این رسم روزگار این کشور است.
این غیبت ها با توجه به اینکه او در دوره انقلاب اسلامی در دانشگاهی که تاسیس کرده مورد تمسخر قرار می گیرد جای تعجب ندارد.
دو رئیس جمهور سابق (روحانی و خاتمی) بوده اند و رئیس جمهور فعلی چنین نیست، هرچند او عضوی از سازمانی است که چهره اصلی آن هاشمی رفسنجانی است یا یکی از اعضای مجمع (خورگان) که هاشمی رئیس آن است یا یکی از اعضای مجلسی که هاشمی رئیس آن است و در نماز جمعه ای که امام جمعه آن هاشمی بود شرکت می کرد، البته در مورد آقای رئیسی احتمال رفت و آمد و مشغله، بحران های منطقه ای یا سایر ملاحظات امنیتی نیز باید باشد. در نظر گرفته شده است.
او رئیس سابق مجلس (نوری رئیس) بود، اما نه رئیس فعلی مجلس که همان طور که گفته شد فرمانده او در سال های آخر جنگ هاشمی بود، اما از سلیمانی یاد کرد و این احترام را تا آخر بیان کرد. البته کرمانی هم آنجا بود و جای تعجب است که در این مورد دلیلی برای عذرخواهی از او وجود ندارد.
وقفه اصلی البته همان دلیل اولی دارد، یعنی ممنوعیت انتشار تصویر رئیس جمهور سابق ایران گاهی اعمال می شود و گاهی نمی شود و شاید در شرایط فعلی به دلیل نزدیکی به انتخابات شورای اسلامی و خبرگان رهبری در اسفند جلوتر باشید حسن روحانی برای دومی نامزد شد و دیروز به طعنه به شورای نگهبان هشدار داد که مانند انتخابات ریاست جمهوری گذشته در تعیین صلاحیت هایی که رقیب اصلی آرای باطل است اقدامی نکند! با این حال، برای به حداکثر رساندن مشارکت، تجدید نظر در تعیین صلاحیت ها کافی نیست.
۲۱۹۲۱۵