13 ماه است که احمد جراد با این امید ضعیف زندگی می کند که روزی بتواند به خانه خود در بیت لاهیا، روستایی در شمال نوار غزه بازگردد. اما روز چهارشنبه، زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق ایالات متحده، بازگشت پیروزمندانه خود به کاخ سفید را پس از رقابت نزدیک با کامالا هریس، معاون رئیس جمهور اعلام کرد، جارد به الجزیره گفت که آرزوی او بازگشت به زادگاهش است، جایی که در حال حاضر در آنجا اقامت دارد، اکنون اسرائیل. برآورده می شود و نابود می شود.
به گزارش جماران؛ این مرد 43 ساله دقیقا یک سال پیش – در نوامبر 2023 – خانه خود را ترک کرد و به منطقه ای در غرب خان یونس در جنوب نوار غزه گریخت. جنگ غزه از یک ماه پیش آغاز شد. از آن زمان تاکنون، بیش از 43000 فلسطینی کشته و هزاران نفر دیگر مفقود شده اند، در حالی که تقریباً تمام 2.3 میلیون نفر در منطقه آواره شده اند. مقامات اسرائیلی معتقدند که جنگ برای نابودی حماس ضروری است، حماس که توسط اکثر کشورهای غربی به عنوان “گروه تروریستی” طبقه بندی می شود. اما فلسطینی ها، سازمان ملل متحد و مدافعان حقوق بشر اشاره می کنند که بیشتر قربانیان جنگ زنان و کودکان هستند.
جراد گفت که مطمئن است وحشیگری اسرائیل زمانی بدتر می شود که ترامپ که در اولین دوره ریاست جمهوری خود از رابطه نزدیک با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل برخوردار بود، دوباره به عنوان رهبر قدرتمندترین ابرقدرت جهان سوگند یاد کند. وی به الجزیره گفت: ترامپ و نتانیاهو یک اتحاد شیطانی علیه فلسطینی ها هستند و وضعیت ما نه تنها در مورد مسائل مهم بلکه در مورد نگرانی های روزمره بسیار بدتر خواهد بود.
نتانیاهو در مواجهه با فشارهای داخلی و بین المللی در داخل و خارج برای پایان دادن به جنگی که به لبنان سرایت کرده و می تواند به یک درگیری تمام عیار بین اسرائیل و ایران تبدیل شود، روز چهارشنبه پیروزی ترامپ را به ترامپ تبریک گفت. نتانیاهو انتخاب ترامپ را “بزرگترین بازگشت تاریخ” توصیف کرد و پیروزی او را “شروعی جدید برای آمریکا” و “تعهد مجدد به اتحاد بزرگ بین اسرائیل و آمریکا” توصیف کرد.
در اولین دوره چهار ساله ترامپ به عنوان رئیس جمهور از سال 2016 تا 2020، سفارت آمریکا در اسرائیل از تل آویو به اورشلیم منتقل شد – گام مهمی از دیدگاه دولت اسرائیل. کمک به فلسطینی ها متوقف شد – به ویژه به آنروا، آژانس کمک رسانی سازمان ملل به پناهندگان فلسطینی، که اسرائیل تنها چند روز قبل از انتخابات آمریکا آن را به عنوان گروه تروریستی معرفی کرده بود.
دولت ترامپ، علیرغم محکومیت بینالمللی، ساخت شهرکهای غیرقانونی توسط اسرائیل در کرانه باختری را نادیده گرفت و در «توافق ابراهیم» میانجیگری کرد که طی آن چندین کشور عربی روابط خود را با اسرائیل عادی کردند. از زمان آغاز جنگ غزه در اکتبر گذشته، جو بایدن، رئیس جمهور دموکرات، همواره از اسرائیل حمایت کرده و به ارسال کمک های نظامی ادامه داده و بر حق اسرائیل برای دفاع از خود تاکید کرده است.
اما روابط بین نتانیاهو و بایدن به دلیل تشدید تنشهای منطقهای و فروپاشی یکی از توافقهای آتشبس که آمریکاییها به مذاکره در آن کمک کردند، تا حدودی تیره شده است. نتانیاهو اکنون می گوید که ریاست جمهوری ترامپ می تواند فصل جدیدی در روابط اسرائیل و آمریکا باشد.
جارد، مانند بسیاری از فلسطینیها، بهویژه آنهایی که در غزه گیر افتادهاند، میترسد که این امر برای آنها هزینه داشته باشد. او با ناامیدی گفت: «این یک روز غم انگیز برای فلسطینی ها است. ترامپ از دست آزاد نتانیاهو در مورد امکان بازگرداندن شهرکها به نوار غزه و حتی اخراج تعداد زیادی از فلسطینیها از آن حمایت خواهد کرد. امیدوار بودیم به شمال برگردیم و اکنون تمام امیدهایمان بر باد رفته است.»
زکیه هلال، پزشک 70 ساله، برای غلبه بر ویرانی های جنگ غزه به طنز متوسل شده است. او به همراه همسر، فرزندان و نوه هایش به رادیو گوش می داد تا از اخبار انتخابات آمریکا مطلع شود. وقتی خبر پیروزی ترامپ را شنید با عصبانیت با اشاره به نتانیاهو و ترامپ گفت: وضعیت ما به اندازه کافی بد است. نبود? ترامپ باید می آمد تا آن را تمام کند.
هلال که اصالتاً اهل رفح در جنوب نوار غزه بود، در ماه مه به جنوبیترین بخش این منطقه نقل مکان کرد، جایی که بیشتر مردم در زمان آغاز عملیات زمینی اسرائیل در 6 مه به آنجا پناه برده بودند. از آن زمان، گذرگاه مرزی رفح به مصر، دروازه اصلی که معمولاً کمک های بشردوستانه از آن عبور می کند، بسته شده است. دسترسی به کمک های بشردوستانه از طریق گذرگاه های مرزی کوچکتر به پایین ترین سطح خود از زمان آغاز جنگ کاهش یافته است.
هلال به الجزیره گفت: “ما قطعاً با دوران بسیار دشواری روبرو هستیم.” در حالی که دولت های آمریکا در حمایت از اسرائیل تفاوتی ندارند، برخی از آنها مانند ترامپ افراطی تر و بدتر از دیگران هستند.
ترامپ در سخنرانی پیروزی خود در فلوریدا گفت که «جنگها را متوقف خواهد کرد»، چیزی که بسیاری از آمریکاییهای عرب، دولت بایدن را به خاطر کوتاهی در انجام آن مقصر میدانند. به گزارش تایمز اسرائیل، ترامپ از احتمال درگیری طولانی مدت در غزه ابراز نگرانی کرده است. در ماه ژوئیه، او در جلسه ای به نتانیاهو گفت که این اختلاف باید با مراسم تحلیف او در ژانویه 2025 حل شود.
ترامپ با اشاره به این گفتوگوی خصوصی گفت: «به بیبی گفتم ما جنگهای بیپایان را نمیخواهیم، بهویژه جنگهایی که آمریکا را به درون خود بکشاند». این طوری برنامه ریزی می کند یکی «پایان» مشخص نیست و فلسطینیهایی که روز چهارشنبه با الجزیره صحبت کردند نگرانکننده است.
جهاد ملاکا، محقق روابط بینالملل در سازمان تحقیقاتی مرکز برنامهریزی فلسطین مستقر در غزه، انتظار ندارد که دولت جدید ترامپ در مورد حمایت از اسرائیل تفاوت چشمگیری با دولت بایدن داشته باشد. ملاکا در گفتگو با الجزیره از غزه گفت: دولت بایدن در طول جنگ هیچ کاری برای فلسطینی ها انجام نداد و هیچ یک از تصمیمات اتخاذ شده در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ را تغییر نداد. ترامپ از ابزار سخت استفاده می کند و بایدن و دموکرات ها از ابزارهای نرم استفاده می کنند، اما سیاست همان است. بایدن هیچ تصمیمی به نفع فلسطینی ها نگرفت و نتوانست به آتش بس دست یابد. او به هیچ وجه واقعیت تصمیمات اتخاذ شده توسط ترامپ قبلی را تغییر نداد. مواضع دو دولت در قبال اسرائیل یکسان است و منافع آن را بالاتر از همه ملاحظات دیگر قرار می دهند.
وی همچنین به الجزیره گفت که معتقد نیست ترامپ اخراج اجباری فلسطینی ها از غزه از کل نوار غزه را نمی پذیرد و امیدوار است رئیس جمهور جدید پایان جنگ را سریعتر و البته دردناک تر در ذهن داشته باشد. با توجه به قدرت ترامپ در فشار و نفوذ بر نتانیاهو، او ممکن است بتواند افق را برای حل جزئی مسئله فلسطین بگشاید و نتانیاهو را تحت فشار قرار دهد، در حالی که بایدن حتی برای مدت کوتاهی نتوانست این کار را انجام دهد.
احمد فیاض، 45 ساله، محقق مستقل در امور اسرائیل که به دیرالبلاح در مرکز غزه پناه برده است، کمتر خوشبین است. او معتقد است که نفوذ ترامپ برای فلسطینی ها به طور کلی و فلسطینی های غزه به طور خاص کاملاً مضر خواهد بود. انتخاب ترامپ تنها به این معنی است که نتانیاهو به برنامه های خود برای حمله به غزه و اخراج مردم آن ادامه خواهد داد، اما با فشار کمتر و سهولت بیشتر. با توجه به تضعیف جبهه فلسطین و فقدان هر گونه اتحاد و همبستگی اعراب، کل آرمان فلسطین با بدترین تهدید مواجه است.