افغانستان همچنان از پیامدهای قاچاق آثار باستانی رنج می برد. شبکه تلویزیونی فرانس 24 اعلام کرد که دانشگاه شیکاگو زنگ خطر را در این مورد به صدا درآورده است زیرا این پدیده در سال های اخیر به روند نگران کننده تری تبدیل شده است.
به گزارش یورونیوز، محققان مرکز حفاظت از میراث فرهنگی دانشگاه شیکاگو در گزارشی اعلام کردند: ما شکل جدیدی از غارت را بین سال های 2018 تا 2021، قبل از روی کار آمدن طالبان و حتی در زمان آن شناسایی کرده ایم. امروزه 162 محوطه باستانی با بولدوزر کاوش شده است.
برای رسیدن به چنین مشاهداتی، آنها هزاران تصویر ماهواره ای را بررسی کردند. پروفسور گیل استاین توضیح میدهد: «بین سالهای 2020 و 2022، ما یک سیستم هوش مصنوعی توسعه دادیم که به رایانهها اجازه میدهد مکانهای باستانی را در تصاویر ماهوارهای شناسایی کنند.» سپس مقالات شناساییشده توسط تحلیلگران ما بررسی شدند. با استفاده از این روش، ما توانستیم 29000 مکان باستانی را در سراسر افغانستان کشف کنیم.
کاوش در مناطق باستانی
محققان دریافتند که از سال 2018، 162 مورد از این مکان ها با بولدوزر تخریب شده و سپس به طور سیستماتیک حفاری شده اند. گیل استاین توضیح میدهد: «ما در واقع میتوانیم ماشینهای خاکبرداری را در محل مشاهده کنیم. ابتدا منطقه ای با بولدوزر تسطیح می شود و در تصاویر بعدی گودال های مدور زیادی را می بینیم که توسط غارتگران در مناطق تخریب شده حفر شده اند.
این مکان ها عمدتاً در ولایت بلخ در نزدیکی مزار شریف در شمال قرار دارند. این منطقه برای میراث فرهنگی افغانستان از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا در قلب منطقه تاریخی جاده ابریشم باستانی قرار دارد. یکی یکی از ثروتمندترین و آبادترین مناطق امپراتوری ایران و در بحبوحه فتوحات اسکندر مقدونی بود.
به گفته محققان دانشگاه شیکاگو، این غارت از زمان به قدرت رسیدن طالبان در اوت 2021 ادامه داشته است. طالبان در دوره اول حکومت خود با انفجار و تخریب مجسمه های معروف بامیان اسفند (ماهیان) در سال 1379 آنقدر تمام دنیا را شوکه کردند که سازمان ملل این عمل را تروریسم فرهنگی توصیف کرد. با این حال، پس از بازگشت به قدرت و در دوران سلطنت دوم خود، وعده مبارزه با سرقت گنجینه های باستانی را دادند.
طالبان در گفتگو با بیبیسی گفتند که به قول خود برای حفظ میراث فرهنگی عمل کردهاند و تأیید کردند که یک واحد 800 نفری برای نظارت بر اماکن تاریخی ایجاد شده است. آنها همچنین گزارش محققان آمریکایی را رد کردند. عتیق الله عزیزی، معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان به بی بی سی گفت: ما تیم های متعددی را برای بررسی این سایت ها فرستاده ایم و می توانم به شما اطمینان دهم که هیچ اتفاقی نیفتاده است.
با این حال، همین مقام افزود که در سپتامبر سال گذشته سه مسیحی به اتهام قاچاق عتیقه به ارزش 27 میلیون دلار دستگیر شدند.
نقش قدرتمندان محلی
گیلشتاین میگوید در صحت این سرقتها تردیدی وجود ندارد، اما اعتراف میکند که یافتن عاملان آن دشوار است و اضافه میکند که این فعالیتها طبق تعریف بسیار محرمانه هستند.
دانشگاه شیکاگو در گزارش خود خاطرنشان می کند که در حالی که کارشناسان یا رسانه ها تمایل دارند طالبان یا دولت اسلامی افغانستان را مقصر بدانند، بررسی دقیق تر زمان، مکان، ماهیت و تداوم غارت بولدوزر نشان می دهد که این اقدامات ممکن است علت این غارت باشد. گروه دیگری شواهد موجود حاکی از آن است که این غارت کار «اهالی ثروتمند و متنفذ محلی» در ولایت بلخ و شمال و مرکز کشور است.
هر چه هست، مشخص است که آثار باستانی کشور واقعاً در حال سرقت و گم شدن است. این گنجینه ها از طریق ایران، پاکستان یا کشورهای حاشیه خلیج فارس به دست دلالان آثار هنری می رسد یا به مراکز حراج اروپا و آمریکای شمالی می رسد و توسط مجموعه داران خریداری می شود.
گیل استاین میگوید: «هزاران کیلوگرم کالای قاچاق توسط مأموران گمرک بریتانیا در فرودگاه هیترو لندن کشف و ضبط شده است، اما این تنها نوک کوه یخ آثار باستانی غیرقانونی است که هر ساله وارد بریتانیا میشود.
به گفته این استاد آمریکایی، در حالی که درست است که این غارت های عظیم، افغان ها را از گذشته خود محروم می کند، اما این رویداد بر کل جمعیت کره زمین تأثیر می گذارد. او می گوید: “این یک منبع غیر قابل تعویض و تجدید ناپذیر است که هم به افغانستان و هم به سایر نقاط جهان تعلق دارد.” میراث جهانی توسط دزدان و قاچاقچیان نابود خواهد شد و برای همیشه ناپدید خواهد شد.»