گزارش کردن مبنای تفکر و فرهنگ تبلیغیشکوه معماری سنتی و مذهبی را باید در مسجد خیابان شهید رجایی در چهارراه آزادگان تهران تحسین کرد. مسجدی با سه مناره معروف به سه بازو و گنبد فیروزهای برجسته.
همشهری نوشت: مسجد ولی الله اعظم (ع) در سال ۱۳۳۸ به همت ملکه توران امیرسلیمانی ساخته شد. او سومین همسر رضاشاه بود و چون فرزندش در سنین جوانی فوت کرده بود، او را ملکه سوگوار می نامیدند. وی دختر عیسی مجدالسلطنه امیر سلیمانی فرزند مجدالدوله پادشاه معروف عصر قاجار بود.
زمانی که رضاخان وزیر جنگ شد و برای کسب قدرت در کشور و حیثیت اجتماعی تلاش کرد، تصمیم گرفت به خانواده قاجار بپیوندد. برای تحقق این امر فهرستی متشکل از 180 دختر از شخصیت های مشهور قاجار کشور تهیه شد. این فهرست به طور مشخص بیان می کرد که مجدالدوله، یکی او یک نوه تحصیل کرده دارد که شایسته همسری وزیر جنگ است. ماجرای ازدواج اجباری توران امیر اسماعیلی با شاه پهلوی اینگونه رقم خورد. طبق روایات او راضی به این ازدواج نشد و پس از تولد فرزندش طلاق گرفت و دادگاه را ترک کرد.
او بعداً با سید ذبیحالله ملکپور، تاجر معروف ازدواج کرد و به همراه همسرش در بسیاری از امور خیریه در جنوب تهران مشارکت داشت. بنای «مسجد مادر» که پس از انقلاب به مسجد ولی الله اعظم شهرت یافت، از آثار وی است.
ترکیب زیبایی و استقامت
بنای مسجد ظاهری منحصر به فرد دارد و از سه شعبه تشکیل شده است. این معماری باعث شده تا مهندسان آن را مسجد ضد زلزله بنامند. این مسجد یکی یکی از زیباترین اماکن مذهبی تهران محسوب می شود.
ظاهر متفاوت و شیشه کاری دیوار مسجد زیبایی خاصی به آن بخشیده است. پشت مسجد حوزه علمیه امیرالمومنین علیه السلام است و به همین دلیل طلبه های جوان زیادی به این مسجد رفت و آمد می کنند.
بنیاد مسجد متذکر می شود که «اگر مؤسسه متولی نداشته باشد، تعیین متولی بر عهده مجتهد جامع الشریعت است که مرجع تقلید وقت است». در سال ۱۳۸۰ محمدرضا کرباسی با کسب اجازه کتبی از حضرت آیت الله فاضل لنکرانی، مرجع تقلیدالعلم وقت، حجت الاسلام والمسلمین حجت الاسلام والمسلمین آیت الله فاضل لنکرانی، به عنوان متولی مسجد انتخاب شد.
پیش بینی های انجام شده در زمان ساخت مسجد بسیار چشمگیر است. از جمله در نظر گرفتن راه اندازی سالن اجتماعات و پذیرایی به صورت مجزا از مسجد، آشپزخانه و خوابگاه بانوان از ابتدا در طراحی مسجد گنجانده شد.