محققان مرکز تحقیقات علوم زمین آلمان (GFZ) مطالعه ای را منتشر کرده اند که عوامل موثر بر زلزله های دست ساز انسان را نشان می دهد. این مطالعه به آنها اجازه می دهد تا لرزه خیزی ناشی از فعالیت هایی مانند تزریق سیال یا خروج از مخازن زمین شناسی را تعیین کنند.

به گفته IA، این مطالعه تأثیر متقابل بین سختی گسل و ناهمگونی تنش را در ایجاد رویدادهای لرزه ای بررسی می کند و نقشه راه را برای درک بهتر و به طور بالقوه پیشگیری از چنین رویدادهایی ارائه می دهد.

به گزارش ایسنا، دکتر لی وانگ و گروهش در بخش ژئومکانیک و حفاری علمی مرکز تحقیقات علوم زمین با محققان دانشگاه اسلو برای انجام آزمایش‌های تزریق مایع همکاری کردند.

هدف آنها این بود که بفهمند ناهمواری گسل های از پیش موجود و ناهمگونی تنش چه نقشی در زمین لرزه های القایی دارند. این گروه با فشرده‌سازی نمونه‌های سنگ مجهز به حسگرهایی برای تشخیص انتشارات صوتی یا ریززلزله‌ها، شرایطی شبیه به شرایط موجود در مخازن زمین‌شناسی در طول تزریق سیال را شبیه‌سازی کردند.

این مطالعه نشان داد که گسل های سخت و نرم در سنگ ها در آزمایشات آزمایشگاهی رفتار متفاوتی دارند.

دکتر تأکید می‌کند: «ما محلی‌سازی پیشرونده فعالیت‌های ریز لرزه‌ای را نشان داده‌ایم که نشان‌دهنده انتقال فشار قبل از رویدادهای مقیاس بزرگ ناشی از تزریق مایع است.» وانگ

در مقایسه با گسل‌های نرم، لغزش تزریق شده با مایع روی گسل‌های سخت، خوشه‌های موضعی انتشارات صوتی، به‌ویژه در نزدیکی ناهنجاری‌های بسیار تحت فشار، ایجاد می‌کند. این پدیده منجر به لغزش محلی بیشتر و تعداد نسبتاً بالاتری از رخدادهای بزرگ لرزه ای می شود.

مشاهدات آزمایشگاهی و مفاهیم دنیای واقعی

برای درک ارتباط آزمایش‌ها با لرزه‌خیزی دنیای واقعی، محققان مجموعه‌ای از داده‌ها را از مطالعات لرزه‌خیزی القایی مختلف، از جمله آزمایش‌های تزریق سیال در محل، شکستگی هیدرولیکی، و انرژی زمین گرمایی و پروژه‌های بهداشتی در سراسر جهان گردآوری کردند.

دکتر. وانگ اشاره کرد که مشاهدات آزمایشگاهی او شباهت هایی با زمین لرزه های در مقیاس میدانی مرتبط با گسیختگی های کنترل شده با فشار دارد.

این مطالعه نشان می‌دهد که پایش بی‌درنگ تزریق سیال در مخازن زمین‌شناسی می‌تواند به شناسایی فرآیندها قبل از رویدادهای بزرگ و ارائه راهی برای اجتناب از آنها کمک کند.

هدف محققان کنترل و درک دقیق تر عواملی است که منجر به رخدادهای لرزه ای می شوند.

پروفسور مارکو بونهوف، رئیس بخش ژئومکانیک و حفاری علمی در مرکز تحقیقات علوم زمین، پتانسیل چنین مطالعاتی را برای کاهش خطرات زمین لرزه های ساخته دست بشر نشان می دهد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *