اصطلاح “حس گلوبوس” به کار میرود زمانی که فرد احساس مشکلاتی در حلق خود میکند که ممکن است به عنوان بغض یا عدم راحتی در این منطقه توصیف شود. با این حال، وقتی حالت گلویی بررسی میشود، هیچ مشکل جدی یا مانع فیزیکی مشاهده نمیشود.
“گلوبوس” یا “غم باد” نام یک بیماری نسبتاً شایع در منطقه جلوی گردن است که با پیروی از توصیههای خاص، قابلیت درمان سریع این بیماری وجود دارد.
گلوبوس یک احساس شدید است که به نظر می رسد یک توده یا جسم خارجی در گلوی فرد گیر کرده است، اما معاینه فیزیکی نشان می دهد که چیزی وجود ندارد. این مقاله به بررسی احساس آن، همراه با علل و درمان احتمالی آن می پردازد.
گلوبوس یا غمباد چیست و علت آن چیست؟
اصطلاح “حس گلوبوس” زمانی به کار میرود که فرد احساس بغض یا مشکلی در پشت گلوی خود داشته باشد. اما وقتی که گلوی فرد معاینه میشود، هیچ مشکل یا مانع فیزیکی مشاهده نمیشود.
گلوبوس گاهی به عنوان “گلوبوس حنجره” نیز نامیده میشود؛ که در اینجا “حنجره” به گلو اشاره دارد. در گذشته، این وضعیت به نام “گلوبوس هیستریک” نیز شناخته میشد؛ زیرا فکر میشد که حس گلوبوس ناشی از شرایط روانی است.
علت دقیق غم و اندوه باد یا گلوبوس اساساً ناشناخته است. برخی از کارشناسان معتقدند مشکلی در هماهنگی عضلات درگیر در بلع وجود دارد. بسیاری از ماهیچه ها در حین بلع به طور طبیعی منقبض نمی شوند و به ترتیب صحیح برای بلع شل نمی شوند.
علت گلوبوس
در فردی با احساس گلوبوس، هنگامی که سعی میکنند بزاق را قورت دهند، برخی از ماهیچههای بلع ممکن است به طور کامل آسوده نشوند و احساس بغضی در گلو رخ میدهد.
اما در واقعیت، هنگامی که غذا بلعیده میشود، این فرآیند ماهیچهها را به روش متفاوتی تحریک میکند و باعث استراحت ماهیچهها معمولی میشود.
تصور می شود که جریان اسید از معده به مری نیز ممکن است در برخی موارد این احساس را ایجاد کند. تئوری این است که اسید معده بر شل شدن عضلات اطراف گلو تأثیر می گذارد.
در بسیاری از افراد، استرس میتواند احساس گلوبوس را تحریک کند یا علائم را بدتر کند. داشتن خلط بیش از حد از بینی تا پشت گلو (معروف به چکه پس از بینی) می تواند علائم را بدتر کند.
علائم غم باد و کره زمین چیست؟
علامت اصلی احساس یک توده در گلو است که تمایل به آمدن و رفتن دارد و معمولاً در جلوی گردن احساس می شود و اغلب می تواند به سمت بالا یا پایین حرکت کند. این مشکل بر خوردن یا آشامیدن تأثیری ندارد و در برخی افراد ممکن است علائم آن حتی با خوردن یا آشامیدن تسکین یابد.
معمولا در گلو درد وجود ندارد. بسیاری از افراد مبتلا به گلوبوس اغلب علائم را هنگام قورت دادن بزاق خود احساس می کنند.
گلوبوس چقدر رایج است و چه کسانی به آن مبتلا می شوند؟
گلوبوس بسیار رایج است، اما در عین حال به اندازه کافی قابل اعتماد است و مشکل خاصی وجود ندارد. از هر صد نفر، چهار نفر از گلبول های گوش، حلق و بینی رنج می برند.
این مشکل مردان و زنان را به یک اندازه تحت تأثیر قرار می دهد. این در میان افراد میانسال رایج است، اما احساس گلوبوس می تواند هر فردی را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد.
آیا احساس غم و اندوه می تواند نشانه مشکل دیگری باشد؟
بسیاری از مردم نگران گلوبوس هستند که می تواند نشانه ای از مشکل دیگری به خصوص سرطان باشد. گلوبوس را باید از دیسفاژی (مشکل بلع) متمایز کرد. وقتی غذا می خوریم، غذا از دهان ما عبور می کند و ابتدا وارد معده، سپس روده کوچک و سپس روده بزرگ می شود.
در افراد مبتلا به دیسفاژی، تاخیر در عبور مواد مایع یا جامد از دهان به مری و معده وجود دارد. فرد مبتلا به دیسفاژی متوجه می شود که هنگام خوردن غذا، به ویژه غذاهای جامد، احساس می کند که غذا در گلویش گیر کرده است.
تشخیص تفاوت بین احساس گلوبوس و دیسفاژی می تواند بسیار دشوار باشد. همانطور که در بالا ذکر شد، یک سرنخ ممکن است این باشد که بر خلاف یک فرد مبتلا به دیسفاژی، فردی که احساس کروی دارد معمولاً هیچ مشکلی در خوردن یا نوشیدن ندارد.
همچنین، در حالی که علائم گلوبوس عاطفی تمایل دارند بیایند و از بین بروند، ممکن است پایدار باشند و به مرور زمان بدتر شوند.
چه کسی گلوبوس یا غمگینی می گیرد؟
گلوبوس یک مشکل رایج است. گزارش شده است که گلوبوس تقریباً 4 درصد از مشکلات گوش، حلق و بینی (ENT) را تشکیل می دهد.
این مشکل در مردان و زنان به یک اندازه وجود دارد. با این حال، احتمال بروز علائم در زنان بیشتر از مردان است.
افراد میانسال نیز بیشتر از افراد جوان گزارش می دهند.
علائم گلودرد و التهاب گلوبوس یا احساس توده در گلو چیست؟
گلوبوس یک بیماری خوش خیم است که هیچ علامتی ندارد مگر اینکه ناشی از یک بیماری زمینه ای جدی باشد. در چنین مواردی، دانستن علائم هشدار دهنده برای ویزیت پزشک مهم است.
در زیر برخی از علائم هشدار دهنده وجود دارد که در صورت داشتن گلودرد نیاز به درمان فوری دارند.
- گردن درد
- گلو درد
- کاهش وزن ناخودآگاه
- دیسفاژی
- ضعف عضلانی
- کاهش اشتها
- بدتر شدن تدریجی علائم
چندین دلیل بالقوه برای احساس گلوبوس وجود دارد:
در هر مورد، عوامل به تعیین درمان لازم کمک می کند. برخی از شایع ترین علل عبارتند از:
- شرایط التهابی حنجره
- بیماری رفلکس دستگاه گوارش
- عوامل روانی مانند استرس یا اضطراب
- تابع لگاریتمی غیر نرمال
- تومورهای نادر
- بیماری های تیروئید
- التهاب حلق
فارنکسیت باعث تحریک و التهاب در حلق می شود. برخی از این شرایط عبارتند از:
- ورم لوزه
- فارنژیت
- سینوزیت مزمن همراه با آبریزش بینی
این شرایط ممکن است باعث افزایش حساسیت در گلو، تورم و احساس باد شود.
بیماری رفلکس دستگاه گوارش
بیماری رفلاکس گوارشی (GERD) گاهی اوقات می تواند باعث ایجاد احساس نفخ در شما شود. تحقیقات نشان می دهد که حدود 23 تا 68 درصد از افراد مبتلا به گلوبوس می توانند آن را به علائم رفلاکس اسید یا GERD نسبت دهند.
اضطراب و استرس
بین حالات روانی بد و گلوبوس و احساس غم و اندوه ارتباط وجود دارد. برخی از مطالعات نشان داده اند که پریشانی روانی مانند استرس، افسردگی و اضطراب سلامتی با سطوح بالاتری از پریشانی عاطفی مرتبط است.
علاوه بر این، برخی از مطالعات نشان میدهند که رویدادهای استرسزای زندگی میتوانند باعث احساس نفخ یا بدتر شدن علائم شوند. مطالعات بیشتری برای تعیین رابطه دقیق بین عوامل روانی و احساس گلوبوس مورد نیاز است.
عملکرد غیر طبیعی اسفنکتر فوقانی مری
اختلال عملکرد اسفنکتر فوقانی مری (UES) زمانی رخ می دهد که دریچه ای که جریان هوا را از طریق نای کنترل می کند به طور طبیعی عمل نمی کند. UES ممکن است شامل برخی موقعیتهای احساس باد یا کروی باشد. اگر علت زمینه ای UES باشد، معمولاً می توان مشکل را با تزریقی که برای کمک به عملکرد UES طراحی شده است، درمان کرد.
تومورهای نادر
به ندرت، این احساس ممکن است ناشی از تومور در گلو باشد. نمونه ای از سرطان متاستاز سلول های سرطانی است.
بیماری تیرویید
فرد ممکن است اگر دارای اختلالات تیروئید باشد، نشانههایی از احساس گلوبوس یا غم باد را گزارش کند. همچنین، در برخی موارد، این مشکل میتواند در افراد با یک ناهنجاری فعال در تیروئید رخ دهد، به ویژه پس از انجام تیروئیدکتومی که در آن تیروئید به طور کامل یا تا حدی از بین برود.
هرچند ارتباط دقیق بین بیماری تیروئید و احساس گلوبوس هنوز مشخص نیست، اما به نظر میرسد که تیروئیدکتومی میتواند در برخی موارد به تسکین نشانهها کمک کند. این موضوع نیاز به ارزیابی و مشوره با پزشک دارد تا بهترین راه حل برای هر فرد تعیین شود.
گلوبوس یا سایر عوامل باد غم انگیز
برخی از مطالعات آنها را با مشکلات مفصلی یا عضلانی اضافی مرتبط دانسته اند. از آنجایی که این مطالعات اغلب مجزا بودند، تحقیقات بیشتری برای تعیین رابطه دقیق بین شرایط و احساسات غم و اندوه باد و زمین مورد نیاز است.
برخی از عوامل احتمالی دیگر عبارتند از:
- اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)
- ناتوانی در تولید بزاق کافی
- استئوفیت دهانه رحم یا خار استخوانی
- سندرم عقاب
- کشش حلق و حنجره
باد غم و درمان گوی
هیچ درمان واحدی نمی تواند همه موارد گلوبوس را درمان کند. اگر علت اصلی یک مشکل فیزیکی مانند GERD باشد، پس از درمان علت، احساس توده در گلو کاهش می یابد یا ناپدید می شود.
با این حال، همه روش ها برای هر فردی جواب نمی دهد و ممکن است حتی پس از درمان دائمی باشد.
پرداختن به عوامل روانشناختی می تواند به فرد مبتلا به گلوبوس کمک کند تا ناراحتی خود را کاهش دهد. انجام اقداماتی برای کاهش اضطراب یا استرس می تواند به طور قابل توجهی علائم فرد را بهبود بخشد.
اگر شرایط فیزیکی یا گرفتگی گلو وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است درمان شناختی-رفتاری یا روشهای دیگری را برای کاهش اضطراب توصیه کند.
چه زمانی می توان برای گلوبوس یا گامبد به پزشک مراجعه کرد؟
فردی که دارای حس گلوبوس است ممکن است هرگز نیازی به مراجعه به پزشک نداشته باشد زیرا این بیماری احتمالا خود به خود برطرف می شود.
با این حال، در موارد گلوبوس مزمن، ممکن است فرد بخواهد با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کند تا به تعیین علت این احساس کمک کند.
در این موارد، فرد میتواند علت زمینهای را درمان کند و از بروز بیشتر احساس گلوبوس و بادگیر جلوگیری کند.
برای افرادی که در نظر دارند به زودی به دنبال کمک پزشکی باشند، اگر احساس کنند راه های هوایی آنها محدود شده است، مهم است. در این موارد ممکن است قسمت کوچکی از جسم وجود داشته باشد و راه هوایی را مسدود کند.
تحقیقات بیشتری برای تعیین ارتباط بین یک توده در گلو و شرایطی که باعث آن می شود مورد نیاز است.
درمان های مختلفی برای افراد توصیه می شود. مثلا:
- فیزیوتراپی عضلات دور گردن: برای این نوع فیزیوتراپی می توانید با متخصص گفتار و زبان مشورت کنید.
مثلاً درمان آبریزش بینی از پشت - درمان رفلاکس اسید، از جمله آنتی بیوتیک ها و آنتی اسیدها
- سیگار نکش
- درمان استرس
برای کاهش علائم غم و اندوه چه کنیم؟
اگر با این مشکل مواجه هستید، حتماً نکات و راهحلهای ساده و موثری که در ادامه میخوانید میتوانند به شما کمک کنند:
1. مصرف آب بیشتر: علاوه بر چای، قهوه یا نوشابه، حتماً باید حداقل ۱.۵ لیتر آب در روز مصرف کنید. به آب میتوانید طعم دهید تا مصرف آب برایتان جذابتر شود. نوشیدن مداوم آب برای حفظ رطوبت گلو بسیار مفید است.
2. کاهش مصرف مشروبات خشککننده: از نوشیدن بیش از نیم فنجان قهوه، چای یا نوشابه در روز خودداری کنید. این نوشیدنیها ممکن است خشکی گلو را افزایش دهند و باعث از دست دادن مایعات بیشتر از بدن توسط ادرار شوند.
3. ترک عادات بد: عاداتی مانند فریاد کشیدن، بلند کردن صدا یا صاف کردن گلو را متوقف کنید. این رفتارها میتوانند تنش غیر ضروری در گلو ایجاد کرده و منجر به احساس غم باد یا گلوبوس شوند.
4. درمان ریفلاکس معده: اگر ریفلاکس معده تشخیص داده شده باشد، درمان مناسب برای کنترل برگشت معده را انجام دهید.
این تدابیر و راهحلها میتوانند به بهبود وضعیت حس گلوبوس کمک کنند.
تمرینات ویژه برای درمان بیماری غمباد یا گلوبوس
اگر هیچ مشکل پزشکی که بر گردن، شانه ها یا ستون فقرات شما تأثیر می گذارد، نداشته باشید، ممکن است مفید باشد. اگر چنین است، ابتدا باید با پزشک یا فیزیوتراپیست خود مشورت کنید:
ورزش اول) گردن و شانه
چانه خود را به سمت قفسه سینه بیندازید و قبل از اینکه به مرکز بیایید چند ثانیه صبر کنید.
سر خود را از پهلو به سمت شانه پایین بیاورید و قبل از بازگشت به مرکز، چند ثانیه نگه دارید. در طرف مقابل تکرار کنید.
شانه های خود را بلند کنید. چند ثانیه در این حالت بمانید، سپس استراحت کنید و اجازه دهید شانه هایتان شل شوند. این بار تکرار کنید.
دستان خود را طوری در مقابل خود بگیرید که گویی چیزی را از خود دور می کنید. دست های خود را تا حد امکان دراز کنید. به آرامی بازوهای خود را به طرفین خود رها کنید. این بار تکرار کنید.
شانه های خود را به جلو بکشید.
تیغه های شانه خود را به سمت پشت خود بکشید.
این کار را دوباره به آرامی تکرار کنید.
تمرین دوم) تنفس شکمی
راحت بنشینید و دستان خود را روی شکم خود قرار دهید.
مثل منفجر کردن یک بالون است. وقتی به بیرون فشار می آورید، شکم و بازوهای شما باید به سمت داخل حرکت کنند.
شانه ها و سینه شما باید آرام و ریلکس باشند. در پایان استنشاق، معده خود را شل کنید. به طور طبیعی منبسط می شود و به ریه ها اجازه می دهد تا دوباره باد شوند.
هنگامی که با این تکنیک احساس راحتی کردید، صدایی ملایم ایجاد کنید.
تمرین سوم) خمیازه کشیدن / آه کشیدن
خمیازه یک راه عالی برای شل کردن عضلات گلو است. همانطور که از نامش پیداست، خمیازه می کشید و نفس عمیقی می کشید.
تمرین چهارم از روش جویدن
این تکنیک برای شل کردن فک یا زبان فشرده استفاده می شود. تصور کنید گل ختمی را با حرکت دادن لب ها، زبان و فک خود در یک حرکت صاف و دایره ای می جوید. تصور کنید که آب نبات بزرگ و بزرگتر می شود، بنابراین حرکت در دهان شما نیز بزرگتر و بزرگتر می شود.
تمرین پنجم) حرکت زبان
زبان خود را به آرامی در اطراف دندانها حرکت دهید و لبهها بهطور محکم ببندید تا به رهایی از کشش حنجره کمک کنید. این کار را به یک طریق انجام دهید و سپس به مدت یک دقیقه را تعدادی بار در روز تکرار کنید.
منبع: نمناک