قباد مرادی، رئیس مرکز بیماری های واگیر وزارت بهداشت در گفت و گوی ویژه خبری به این سوال که ویروس HMPV چیست و چه افرادی را در معرض خطر قرار می دهد، گفت: ویروس HMPV ویروس جدیدی نیست عمدتا کودکان زیر پنج سال و افراد بالای 65 سال را تحت تاثیر قرار می دهد. ما یک سیستم نظارت بر ویروس در کشور و ابزارهایی برای نظارت و تشخیص ویروس داریم.
به گزارش مهر وی افزود: این ویروس مختص چین نیست و چین چنین ویروسی را گزارش نکرده است و ویروس HMPV در کشور ما بیماری جدیدی نیست. طبق یافته های ما، این ویروس در حال حاضر در گردش نیست.
کیهان آزادمنش، مدیر گروه تحقیقات ویروس شناسی انستیتو پاستور، با اشاره به شیوع ویروس HMPV در بین مردم، گفت: معمولا این ویروس باعث مشکلات دستگاه تنفسی فوقانی می شود، اما اگر فردی بیماری زمینه ای داشته باشد، یکی عفونت کوچک با شدت بیشتری در بدن او رخ می دهد. تفاوت های زیادی بین این ویروس و ویروس کووید-19 وجود دارد.
وی افزود: پس از کووید 19، بین سالهای 1399 تا 1401، همه بیماریهای تنفسی ما کاهش یافت و همچنین در سال 1401، 2 درصد از افرادی که تست کووید منفی دادند، به ویروس HMPV مبتلا شدند.
مهدی تقدسی، مدیر اطلاعات پزشکی و منابع علمی در ادامه به این سوال که ویروس HMPV چیست، این موضوع را مطرح کرد که سازمان بهداشت جهانی حدود چهار روز پیش در مورد این نوع ویروس در چین گفته بود که از سال 2001 چنین بوده است. hmpv قبلا وجود داشت و مردم در مورد آن می دانستند. بنابراین ویروس ظاهر نمی شود. همچنین این ویروس هیچ گونه اثر کشنده ای ندارد و هیچ اطلاعیه ای از سوی سازمان بهداشت و درمان وجود ندارد.
علائم ویروس Hmpv
رئیس مرکز بیماری های عفونی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره علائم ویروس HMPV گفت: علائم اکثر عفونت های تنفسی شبیه به هم تب، آبریزش بینی، سرفه و گاهی پنج درصد مجاری تنفسی تحتانی است. بیماری برخی از افراد را تحت تاثیر قرار می دهد، اما علائم اغلب شبیه سرماخوردگی یا آنفولانزا است.
مرادی اذعان داشت: این عفونت ها یک هفته زمان بهبودی دارند و درمان آن مانند سرماخوردگی است. همچنین آزمایشگاهی در بخش دولتی به نام دهوار وجود دارد که به درخواست پزشک آزمایش های تشخیص ویروس را انجام می دهد.
مدیر گروه تحقیقات ویروس شناسی انستیتو پاستور در پاسخ به این سوال گفت: با توجه به نمونه هایی که اخیرا از چند استان مشکوک برای ما ارسال شده است، بررسی های ما هیچ نتیجه ای برای شناسایی ویروس HMPV نداشته است.
آزادمنش تصریح کرد: اولین کیت های تشخیصی در سال 1395 در کشور تولید و برای درمان کرونا مورد استفاده قرار گرفت.
مراقب ویروس HMPV باشید
مرادی در پاسخ به این سوال که چگونه باید از خود در برابر این ویروس محافظت کنیم، گفت: بسیاری از عفونت های تنفسی علائم خفیف دارند و باید دوره نقاهت را طی کنند. اما در صورت مشاهده علائم جدی تری مانند تب بالا و بی قراری، باید با پزشک مشورت شود.
تقدسی، مدیر اطلاعات پزشکی و منابع علمی در ادامه در پاسخ به این سوال، گفت: افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند و ممکن است از نظر ژنتیکی به این نقص سیستم ایمنی مبتلا باشند، سعی کنند به مکان های شلوغ مراجعه نکنند و در صورت لزوم مراجعه کنند. اجبار، مطمئن شوید که این مورد است تا احتیاط های زمان را رعایت کنید.
وی ادامه داد: افرادی که تحت عمل جراحی مانند پیوند کبد قرار گرفته اند یا کودکان زیر پنج سال نیز نباید در مکان های عمومی حضور داشته باشند. توصیه ما این است که کسانی که علائم دارند به وضعیت سالمندان احترام بگذارند، زیرا افراد مسن بیشتر در معرض ابتلا به این ویروس هستند.
پیشگیری برای جلوگیری از آلوده شدن به ویروس HMPV
مرادی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان از این بیماری پیشگیری کرد، گفت: عفونت های تنفسی در فصل زمستان به راحتی گسترش می یابد و شرایط ایده آلی دارد، امروز در بسیاری از کشورها آنفولانزا وجود دارد و این کشورها نیز مبتلا به آنفولانزا هستند، عمان 45 درصد مثبت بود. .
وی افزود: در برخی کشورها آنفولانزای نوع B شایع است و در استرالیا 7 درصد عفونت های تنفسی ویروس HMPV است که شایع است. افراد بالای 65 سال، زنان باردار، پرسنل پزشکی و درمانی و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند باید واکسینه شوند و زمانی که واکسن در دسترس است، همه افراد باید واکسینه شوند. اگر فردی واکسینه شود و آنفولانزا بگیرد، بیماری بدتر نمی شود.
استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها
آزادمنش در پاسخ به این سوال که آیا آنتی بیوتیک ها بر روی انسان تاثیر بی رویه دارد یا خیر، پاسخ داد: استفاده از آنتی بیوتیک به دلیل افزایش مقاومت در برابر میکروب ها توصیه نمی شود. بیماری های ویروسی چندان عجیب نیستند و کافی است دوره را سپری کنید.
طب ایرانی ویروس HMPV را درمان نمی کند
تقدیسی درباره دمنوش ها و گیاهان دارویی گفت: برای هر درمانی باید تحقیقات انجام شود. در مورد سایر ویروس ها و ویروس های HMPV که درمان ثابتی برای آنها وجود ندارد، توصیه می شود از داروهای ایرانی استفاده نکنید.
مرادی درباره وضعیت کشور نسبت به سالهای گذشته گفت: ما تقریباً اخیراً یکسری سیستمهای پایش عفونتهای تنفسی داریم. آبان ما متوجه شده ایم که موارد آنفولانزای ما در حال افزایش است. این عفونت ها به طور مداوم کنترل می شوند. وزارت بهداشت تمام تلاش خود را برای تامین سلامت مردم به کار خواهد گرفت.
توصیه هایی در مورد ویروس HMPV
مرادی گفت: دو تا سه سال پس از ابتلا به کرونا، تعداد داروهای آنفولانزا کاهش یافته است. آنفولانزا امسال در همه کشورها افزایش یافته است.
آزادمنش گفت: بیماری های ویروسی قابل کنترل نیست اما نباید به آن ها هم زیاد توجه کرد.
تقدی تاکید کرد: در ایران مراکز وزارت بهداشت از نظر نظارت، پیگیری و درمان قدرتمند هستند و به همین دلیل به نظام سلامت ما اعتماد 100 درصدی دارند.