فرشته صائمی; «رفع تحریم ها» یکی از مهمترین وظایف دولت جوان است پزشکیان وی راه حل مشکلات اقتصادی و معیشتی را رفع تحریم ها می داند و بر این اساس دیپلماسی دولت در ماه های اخیر مسیری متفاوت از سه سال گذشته در پیش گرفته است.

از سوی دیگر برخی اظهارات چهره هایی مانند کمال خرازی، دبیر شورای راهبردی وزارت امور خارجه حاکی از آن است که رویکرد مذاکره، رویکردی است که در اختیار مقامات مختلف است، اما بدون قید و شرط.

محمد عطریانفر یکی از تحلیلگران سیاسی اصلاح طلب است که در گفتگو با خبرگزاری بازتاب آنلاین می گوید جای مذاکره وجود دارد اما…

وی تاکید می کند که هر سربازی باید مسیر مذاکره را شکل دهد تا از منافع خود محافظت کند. عطریانفر همچنین می گوید: مزایای برجام به دلیل تاخیر در اجرا و البته تعلیق اجرا کم شده است.

در ادامه گفتگو با خبرگزاری بازتاب آنلاین محمد عطریانفر عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی شما می خوانید:

*****

* آقای عطریانفر! سیاست خارجی دولت جدید با توجه به تاکید دولت چهاردهم بر مذاکره و البته برخی از چهره های سیاسی مانند آقای کمال خرازی مسیری متفاوت از سه سال گذشته را طی می کند. آیا فکر می کنید زمینه برای مذاکره با غرب وجود دارد؟ هدف راه حل آیا تحریم وجود دارد؟

گزاره «مقابله» و «تفاهم» دو روی متفاوت یک سکه هستند. ما یک راه مقدماتی برای رسیدن به بیانیه مقاومت یا مقابله یا بیانیه تفاهم و رضایت داریم و نام این فرآیند مقدماتی مذاکره است. بنابراین اصل مذاکره برای ما مطرح نیست. روشی دارد.

زیرا اگر مذاکرات اصیل باشد، محصول دیگری جز مذاکره ندارد به این معنا که با حوزه های قدرت پیرامون مذاکره می کنیم، چه برای رسیدن به توافق، چه تقابل و مقاومت، هر چه باشد. یکی از این دو نظریه باید راه جمع آوری یعنی مذاکره را در پیش گرفت. به همین دلیل باید به مخالفان اصل مذاکره بپردازیم، یعنی مذاکره به خودی خود بد یا خوب نیست، بلکه مقوله ای است که ما را به انجام رسالت و مسئولیت های خود سوق می دهد.

هر نظامی باید مسیر مذاکره را برای حفظ منافع خود شکل دهد

علاوه بر اینکه هر نظام یا گروهی باید مسیر مذاکره را در چارچوب حفظ منافع خود شکل دهد، ایران موظف است چارچوب لازم را برای منافع ملی ایجاد کند.

تصور می کنم مقاومت نامطلوبی شکل گرفته است که اصل مذاکره برای پیشبرد منافع ایران را زیر سوال می برد. اولین تاثیر و پیامد این نگاه منفی این است که فکر می کنیم در مذاکرات شرکت می کنیم. پس چرا وقتی این مشکل وجود دارد باید مذاکره کنیم؟

کارگزاران سیاست خارجی باید از نظر فنی به اندازه کافی شایستگی داشته باشند تا بتوانند منافع ملی را از طریق مذاکره تامین کنند. البته ما در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی تجربیات موفقی در این زمینه داشته ایم، موضوع هسته ای که توسط آقای دکتر مطرح شد. کارگزاری ظریف مدیریت شد، سازماندهی شد، او این روند را به خوبی مدیریت کرد و ما به دستاوردهای بسیار مهمی دست یافتیم، دستاوردهایی که بعد از روی کار آمدن ترامپ در دور اول به دست آمد، اذعان داشت که منافع آمریکا در این مذاکرات رعایت نشد.

این نشان می داد که ایران در این مذاکرات به موفقیت لازم دست یافته است. و به همین دلیل زمانی که مذاکره کنندگان توانمندی داشته باشیم می توانیم منافع خود را به خوبی مطرح کنیم.

مزایای برجام به دلیل تاخیر و تاخیر در اجرا کاهش یافته است و…

*به نظر شما برای احیای برجام باید مذاکره کرد یا توافق جدیدی حاصل خواهد شد؟

با توجه به اینکه اجرای برجام به تعویق افتاده و عملاً متوقف شده است، منافع و تأثیراتی که در گذشته می توانست برای کشور داشته باشد کاهش یافته است. در برابر القاعده، ما باید موقعیت تحریمی ایران را در ظرفیت جهانی و در مقیاس جهانی حل کنیم. اگر این روند را طی نکنیم در داخل کشور عواقب زیانباری خواهیم داشت.

از نظر اقتصادی، ارتباطی، توسعه علمی، نوآوری و پیشرفت باید ارتباطات را گسترش دهیم. صرف نظر از اینکه فکرمان را فقط به دستاوردها و برکات اقتصادی معطوف کنیم، باید روی این نکته تمرکز کنیم که باید از پوسته تحریم ها خارج شویم. بنابراین، هرکس که منادی مذاکره با خارج باشد، اگر میانجیگران فعال و مذاکره کنندگان حرفه ای را در این روند بسیج کند، قطعاً کشور به منافع ذاتی و قانع کننده خود خواهد رسید.

* پیگیری مواردی مانند FATF و تحریم ها تا چه اندازه به طور همزمان ضروری است؟ اکثریت صاحب نظران این دو را برای یکدیگر لازم و ضروری می دانند.

این موضوعات یک سیستم بسته و یکپارچه است. رابطه ما با جهان مربوط به یک بعد و معادله یک مجهول نیست. روابط ایران با جهان پیرامون، شبیه روابط اجزای یک موجود زنده است که همه اعضا در آن جهت می‌یابند و باید با هم در جهت یک مأموریت واحد یعنی تحقق حیات تلاش کنند.

در عرصه مذاکرات در دنیای پیرامون و در روابط بین‌الملل، همه عوامل یک گروه بسته را نشان می‌دهند که باید با هم مدیریت شوند و منافع ملت را حفظ کنند.

رویکرد رادیکال دست خود را به روی عناصر معتدل و منطقی می بندد

* نفوذ تندروها در بحث FATF مطرح می شود. با توجه به حضور تندروها در نهادهای تصمیم گیری، این سوال مطرح می شود که تاثیر آنها در شکست FATF چقدر جدی است؟

افراط گرایی در کشور همیشه محکوم به شکست است. باید عقلانیت سیاسی را تقویت کنیم و از مسئولان ارشد نظام بخواهیم که به سیاست های مهارشده پایبند باشند و اجازه ندهند افکار و فعالیت های افراطی در این کشور بر سیاست های معتدل سایه افکنده و آنها را از حوزه نفوذ خارج کند. بنابراین رویکرد رادیکال در ابتدا مؤثر نبوده و دست عناصر معتدل و منطقی را مستثنی می کند.

۲۷۲۱۱

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما