به گزارش مانیبان، دلار آمریکا سرانجام در بازار آزاد تهران به رقم نجومی و بی سابقه 80 هزار تومان رسید. این در حالی است که دولت چهاردهم زمانی کار خود را آغاز کرد که دلار حدود 59 هزار تومان بود. یعنی در 5 ماه گذشته قیمت دلار آزاد 21 هزار تومان افزایش یافته است!

البته ما منکر اتفاقاتی مانند تشدید تنش در منطقه و پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا نیستیم و از تاثیرات منفی آن بر قیمت دلار آگاه هستیم، اما وظیفه ویژه هر دولتی مدیریت است. این بحران ها و اثرات منفی آن را کاهش دهد.

سه روز پیش عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی، عوامل خارجی موثر بر تحریم ها را برشمرد و گفت: عملکرد دولت در مدیریت بازار ارز قابل قبول است چرا که قیمت دلار باید با آن مواجه شود. حدود 73 تومان باشد. آن روز دلار در بازار آزاد کانال 76 هزار تومان بود و صحبت های همتی این بود که دلار فقط کمی گرانتر از آنچه باید باشد. گفتن همین است و جهش غیرقابل کنترل قیمت دلار هم همینطور است و تنها در عرض 3 روز 4 هزار تومان به قیمت دلار اضافه شد و رقم بی سابقه و وحشتناک 80 هزار تومان رسید.

در واقع، علاوه بر دلایل زیرساختی و خارجی، یکی یکی از دلایل افزایش قیمت دلار در روزهای اخیر، اظهارات نسنجیده سکاندار اقتصادی کشور است. جای تاسف است که فردی مثل همتی که تجربه رسانه ای دارد و سال ها سمت های مهم اقتصادی را بر عهده داشته است، نمی داند که بازار حرف های یک مدیر اقتصادی و سیاسی را مد نظر قرار می دهد و در قالب کاهش، ثبات دارد. یا افزایش قیمت به عمل تبدیل می شود.

توسط آلن گرینسپن، یکی یکی از مشهورترین و قدرتمندترین روسای بانک مرکزی آمریکا می‌گوید: وقتی از فدرال رزرو خارج می‌شوم، جلسات فدرال رزرو و خبرنگاران منتظر بیرون از خانه هستند، حتی سعی می‌کنم به چهره‌ام نگاه کنم، زیرا هر تغییری در چهره‌ام قابل تفسیر و تولید است. اثرات اقتصادی خارجی

به هر حال، درست مانند توجیهات دولت های گذشته برای عدم مدیریت بازار ارز، قابل قبول است. این دولت نیز آن را قبول ندارد. مردم برای حل این مشکلات به رئیس جمهور رأی دادند و اگر قرار بود همه چیز به عوامل بیرونی نسبت داده شود، چرا دولت داخلی لازم بود؟

به علاوه، اگر تنش در روابط خارجی بر ارزش پول ملی تأثیر جدی بگذارد – که اتفاق می‌افتد – دولت موظف است تمام تلاش خود را برای آرام کردن روابط خارجی به کار گیرد. این موضوع را با نهادهای تصمیم گیرنده در میان بگذارید و آنها را از طرف ملت برای بهبود روابط خارجی دور هم جمع کنید. اساسا یکی از دلایلی که مردم پزشکیان آنها رای دادند که او با تمام وجود در مورد لزوم تعامل با جهان صحبت کرد و اکنون زمان آن است که او آنچه را که گفته در بالاترین سطوح کشور پیگیری کند.

سال هاست که می گویند اقتصاد ایران بیمار است و نیاز به جراحی دارد. اما بیشتر از اقتصاد، این سیاست خارجی است که نیاز به جراحی دارد. بین این دو بیمار حال دومی بدتر است و باید در اولویت قرار گیرد. از طرفی بیمار اول (اقتصاد) به شدت از کم خونی (منابع مالی) رنج می برد و اگر بیمار دوم (خارجی) درمان شود، خون کافی به اقتصاد سرازیر می شود و شاید نیازی به جراحی نباشد. و درمان عادی کار خواهد کرد.

به هر حال دولت مستقر موظف به حفظ ارزش پول ملی است، حالا می خواهد با اقدامات مستقیم اقتصادی یا با توسعه سیاست خارجی یا هر روش دیگری این موضوع را حل کند. مردم از دولت خود انتظار ثبات اقتصادی دارند و این توقع برحق را نمی توان با «کی بود و کی نبود» نادیده گرفت.

در همین رابطه محمد مالی (خبرنگار) در توییتی نوشت: اگر دولت جلسه اضطراری تشکیل ندهد، مجلس جلسه فوق العاده برگزار نکند، تلویزیون برنامه های عادی خود را قطع نکند، رئیس کل بانک مرکزی استعفا ندهد، وزیر اقتصاد نیست وقتی دلار از کانال 80 می گذرد آسیب می بیند. بازارهای سهام تعطیل نیستند، منطقی است، دلار کانال های بالایی را هم لمس می کند.


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما