کارشناس مسئول آموزش همگانی پژوهشکده تغذیه و صنایع غذایی کشور بر اهمیت توجه ویژه به سلامت زنان و دختران تاکید کرد و گفت: سوء تغذیه و استفاده از سوخت های آشپزی ناایمن بار منفی بیشتری را بر سلامت زنان و دختران وارد می‌کند.

به گزارش ایسنا، به نقل از پی ام آپ، دکتر مینا کاویانی گفت: یکی از مهم ترین عوامل موثر بر سلامت زنان در هر دوره تغذیه است، به عنوان مثال دختران در دوران نوجوانی و بلوغ با پدیده قاعدگی و ترشح خون از بدن مواجه می شوند، توجه به دریافت آهن کافی به خصوص از منابع غذایی حاوی آهن با منشاء حیوانی مانند گوشت قرمز.» استفاده از مکمل های آهن در صورت لزوم با نظر پزشک بسیار مهم است.

وی خاطرنشان کرد: برای رشد به ویژه قد مصرف مقادیر کافی مواد مغذی از جمله پروتئین مرغوب، کربوهیدرات های غلات کامل، روغن های حاوی اسیدهای چرب ضروری، مواد معدنی مانند کلسیم، روی، آهن و انواع چربی ها ضروری است. -ویتامین های محلول (A، D، E، K) و ویتامین های محلول در آب (ویتامین های گروه B و ویتامین C): این مواد مغذی را می توان با یک برنامه غذایی صحیح تامین کرد.

وی با بیان اینکه دختران جوان به دلیل بلوغ و تغییرات هورمونی اغلب دچار آکنه روی پوست خود می شوند و ممکن است نگرانی هایی در مورد زیبایی خود داشته باشند، گفت: آب و شادابی پوست کمک می کند. آنها همچنین با داشتن فیبر غذایی از اضافه وزن و چاقی جلوگیری می کنند.

کاویانی با اشاره به اینکه بارداری یکی از دوره هایی است که بدن زن تحت فشارهای فیزیولوژیکی قرار می گیرد، گفت: در این دوران نیازهای تغذیه ای زنان در حدی است که مواد مغذی مورد نیاز نوزاد و همچنین حفظ سلامت مادر را تامین کند. باید اطمینان حاصل شود که جنین این دوره را با خیال راحت طی می کند. البته این به معنای دو برابر شدن غذای مصرفی مادر از ابتدای بارداری نیست.

به حداقل رساندن مصرف قندهای ساده و مواد غذایی حاوی آنها، پرهیز از مصرف زیاد نمک و غذاها و تنقلات حاوی نمک، مصرف منابع فیبر غذایی مانند غلات کامل، سبزیجات و میوه ها که به رفع مشکلاتی مانند یبوست، نوشیدن آب کافی و تحقیقات ملی تغذیه و صنایع غذایی مایعات سالم مانند آب میوه تازه طبیعی از جمله موادی بود که کارشناس آموزش عمومی موسسه بر لزوم استفاده از آنها تاکید کرد.

وی با اشاره به اینکه اسید فولیک یکی از مهم ترین ویتامین های گروه B است که در ساخت و تکمیل لوله عصبی جنین نقش دارد، گفت: می توان به سبزیجات برگ سبز از منابع اصلی اسید فولیک اشاره کرد. . سبزیجات و کلم بروکلی که باید در رژیم غذایی مادر گنجانده شود.

این متخصص تغذیه ادامه داد: «ید» یکی از مهم ترین مواد معدنی لازم برای رشد مغز جنین است. زنان باردار باید ماهی و غذاهای دریایی را در رژیم غذایی خود بگنجانند تا ید کافی دریافت کنند، از مصرف بیش از حد نمک خودداری کنند و فقط از نمک یددار تصفیه شده استفاده کنند.

وی ادامه داد: بهتر است خانم ها قبل از بارداری به وزن مناسب برسند تا با مشکلاتی مانند دیابت بارداری مواجه نشوند.

کاویانی با بیان اینکه دوره شیردهی با شیر مادر است، افزود: ترکیب هر شیر مادر برای نیازهای تغذیه ای نوزادش مناسب است، به عنوان مثال شیر مادر نوزاد نارس نسبت به شیر مادر ترم پروتئین بیشتری دارد. زیرا باید کمبود رشد خارج از رحم را جبران کند.

شیر مادر حاوی مواد ایمنی زا است که برای تقویت سیستم ایمنی نوزاد به ویژه در روزهای اول تولد بسیار مهم است. بنابراین، برقراری ارتباط بین مادر و نوزاد در اولین ساعت تولد و نوشیدن آغوز برای نوزاد بسیار مهم است. علاوه بر این، شیر مادر به تنظیم فلور میکروبی در سیستم گوارش نوزاد کمک می کند.

کاویانی با بیان اینکه نوزاد در 6 ماه اول زندگی فقط با شیر مادر تغذیه می شود، ادامه داد: تغذیه مادر با ترکیب شیر او ارتباط مستقیم دارد، بنابراین برنامه تغذیه مادر باید پاسخگوی نیاز مادر باشد. نیازها، انرژی و مواد، مواد مغذی لازم برای تولید شیر را تامین می کنند (مصرف آب و مایعات مادر نیز بسیار مهم است).

از آنجایی که تولید شیر مستلزم صرف انرژی در بدن مادر است، مقداری از چربی ذخیره شده در بدن مادر در دوران شیردهی برای تولید شیر استفاده می شود و در نتیجه به تناسب اندام مادر بعد ازتولد، شیردهی کمک می کند.

او با بیان اینکه پایان دوره باروری زنان معمولا در میانسالی اتفاق می افتد، گفت: این امر در نتیجه تغییرات هورمون های جنسی مانند استروژن رخ می دهد و باعث تغییر در ترکیب بدن زن می شود. یکی از این تغییرات کاهش تراکم استخوان‌ها است که زمینه‌ساز بروز بیماری پوکی استخوان یا استئوپروز است؛ به همین جهت توجه به دریافت منابع غذایی کلسیم (شیر و فرآورده‌های کم‌چرب آن و مغزدانه‌ها)، قرارگیری در برابر نور خورشید، مصرف مواد غذایی غنی‌شده با ویتامینD و مکمل آن) و انجام فعالیت بدنی توصیه می‌شود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، وی ادامه داد: برخی از غذاهای گیاهی مانند سویا و فرآورده های آن حاوی ترکیباتی شبیه به هورمون های جنسی زنانه به نام فیتواستروژن هستند. اگرچه اثرات آنها به طور کامل اثبات نشده است، اما به نظر می رسد که مصرف متعادل این غذاها ممکن است برخی از علائم یائسگی را کاهش دهد.

کارشناس مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه تاثیر دیگر کاهش استروژن، افزایش چربی‌های بد خون یا LDL-c و کاهش چربی‌های مفید خون یا HDL-c است که یک زن را در معرض ابتلا به بیماری‌های قلبی وعروقی و سرطان قرار می‌دهد، اضافه کرد: برای حفظ سلامت و کاهش خطر بروز بیماری‌ها توصیه می‌شود زنان در برنامه غذایی روزانه خود از غلات کامل سبوس‌دار، میوه‌ها و سبزی‌های تازه، منابع پروتئینی کم‌چرب یا بدون چربی، شیر و فرآورده‌های کم‌چرب آن یا نوشیدنی‌های سویا استفاده کرده و همواره با داشتن فعالیت بدنی، وزن خود را در محدوده سلامت حفظ کنند.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *