بانک مرکزی طی روزهای اخیر با هدف تسهیل در روند تامین ارز در دستورالعملی اعلام کرد: از سومین روز سال گذشته آذر عملیات در بازار معاملات ارز در چارچوب مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران آغاز و عملیات آن یک ماه پس از ابلاغ این بخشنامه قابل اجرا خواهد بود.
بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی، عملیات در بازار تجاری ارز از روز گذشته آغاز شد و یک ماه پس از ابلاغ اجرایی شد. بنابراین، با ایجاد بسترهای لازم برای معاملات ارزی و افتتاح رسمی اتاق مبادلات ارزی توافقی توسط بانک مرکزی و مرکز مبادلات ایران، تحقق سامانه رسمی پرداخت ارزی در کشور امکان پذیر است. بیشتر از همیشه قبل از
بانک مرکزی طی روزهای اخیر با هدف تسهیل در روند تامین ارز در دستورالعملی اعلام کرد: از روز شنبه سوم آذر عملیات در بازار معاملات ارز در چارچوب مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران آغاز و عملیات آن یک ماه پس از ابلاغ این بخشنامه قابل اجرا خواهد بود.
بر اساس این بخشنامه، کلیه صادرکنندگانی که از سامانه نیما برای تامین ارز خود استفاده نمی کنند، موظفند ارز خود را در سامانه معاملات بازار ارز مرکز مبادلات طلا و ارز ایران ارائه کنند.
در این بازار که طبق اعلام رئیس کل بانک مرکزی قیمت گذاری به صورت حراجی و نقدی انجام می شود، انتظار می رود با انتقال تدریجی و برنامه ریزی شده مبادلات ارزی کشور به مبادلات ارزی توافقی. مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران، استفاده از سایر ابزارهای معاملاتی بازار ارز نیز باید توسعه یابد.
به گفته علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران، سامانه طراحی شده در مرکز مبادلات ارزی ایران یک سامانه جامع معاملاتی است و شامل کلیه فرآیندها اعم از قبل از انجام معامله، تطبیق و پس از معامله است. در عین حال مجموعه ای از ارتباط با سایر سیستم ها از طریق وب سرویس طراحی شده است.
طبق اعلام بانک مرکزی که سابقه طولانی در طراحی و اجرای سیستم های بانکی دارد، نظام پولی توافقی مورد تایید است. این سامانه از نظر فناوری و انعطاف پذیری مناسب بوده و صرفاً یک سیستم اطلاعاتی نیست و معاملات در آن انجام می شود. بنابراین بین سامانه نیما و نظام پولی توافقی تفاوت اساسی وجود دارد.
سازوکار سامانه مبادله ای توافقی است به این صورت که در گام اول صادرکنندگان و واردکنندگانی که در نیما مشمول عرضه و تقاضا نیستند، همان چیزی که قبلاً به عنوان بازار خصوصی شناخته می شد، درخواست خود را به سازمان بورس ارائه می کنند. بانک و در مراحل زیر صادرکنندگان و واردکنندگان مستقیماً سفارش خود را در سامانه آپلود میکنند.
بدین ترتیب صادرکننده در گام اول سفارش خود را به بانک اعلام و عرضه می کند و بانک نیز وجود این میزان ارز را تایید می کند. بنابراین اگر صادرکننده ای ارز صادر کند، سامانه وجود این میزان ارز را تضمین می کند و واردکننده پس از ثبت سفارش خود، معادل ریالی آن را به حساب معاملاتی مرکز واریز می کند. بنابراین ریال مورد نیاز برای خرید این ارز نیز وجود دارد و در نتیجه ریسک طرف مقابل در این بازار عملا از بین می رود.
پیاده سازی سیستم پرداخت به ارز رسمی
چندی پیش علی حسین نبی زاده، معاون مرکز مبادلات ایران و مشاور رئیس کل بانک مرکزی در رابطه با اتاق صرافی تجاری و صرافی شخصی اظهار داشت: «صرافی شخصی» به صادرکنندگان اطلاق می شود. که شامل صادرکنندگان به اصطلاح بزرگ نمی شود. همه این افراد باید در بستری جمع شوند که بانک مرکزی بتواند آنها را رصد کند و همه واردکنندگان در این بازار حضور داشته باشند که در این شرایط می توان به معنای بازار واقعی نسبت داد. و بازار وی گفت: ارزی کشف می شود که در آن نرخ ارز کشف شود و این کشف نرخ ارز در مواقع لزوم می تواند کسری یا مازاد داشته باشد که با واکنش به موقع بانک مرکزی پوشش داده می شود.
در این بازار مشخص است که کدام صادرکننده ارز خود را به چه کسی عرضه کرده است و در این میان نقش بانک ها در تامین ارز به حداقل رسیده و تنها نقش دلال و دلال را ایفا می کنند.
از آنجایی که مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران به عنوان بازوی اجرایی بانک مرکزی عملیات بازار ارز و انجام معاملات را زیر نظر این بانک انجام می دهد، لازم است این مرکز ابزارها و بسترهای لازم برای پوشش را در اختیار داشته باشد. گروه های مختلف متقاضیان و عرضه. صادرکننده باید ارز را در کشور داشته باشد.
این اقدام گامی بسیار مهم در جهت تحقق نظام پرداخت ارزی رسمی در کشور است. در مورد نبود در نظام رسمی پرداخت مشخص نیست صادرکنندگان کوچک ارز خود را در ازای انجام تعهدات مبادله ای در اختیار چه گروه هایی قرار می دهند.
به عنوان مثال، مشخص نیست که آیا این ارز به شخصی که قصد سرمایه گذاری و خرید خانه در خارج از کشور را دارد، به شخصی که کالای قاچاق وارد کشور می کند یا به فردی که تولیدکننده است و برای واردات مواد اولیه برای خود به ارز نیاز دارد، ارائه می شود. تولید. . همچنین از طرف درخواست کننده سکه مشخص نیست سکه مورد نیاز خود را از چه کسی خریده است.
بنابراین برای پیادهسازی سامانه رسمی پرداخت ارزی در کشور، ابتدا به بستر و زیرساخت مناسب نیاز داریم که با راهاندازی مجمع معاملات ارزی توافقی و لازمالاجرا شدن آن، تأیید شود.