«تا الان اقبال نبود و دولت ها اراده ای برای حذف یارانه برای کسانی که درآمد بیشتری دارند ندارند. برخی تصور می کنند حذف یارانه باعث نارضایتی این قشر می شود در حالی که این گونه نیست و با توجه به شرایط کشور، لحظه به لحظه مالکیت دهک های بالای جامعه مدام در حال افزایش است. قطعا دولت باید به اقشار متوسط و پایین جامعه توجه ویژه داشته باشد.
دو نماینده مجلس با تاکید بر لزوم بررسی یارانه بگیران به بررسی نحوه حذف یارانه پردرآمدها پرداختند. بر این اساس فرض بر این است که سال آینده یارانه دهک های پردرآمد براساس لایحه 1404 حذف و درآمد حاصله به دهک های پایین تعلق گیرد.
بی نظمی در دریافت یارانه ها مشکل امروز و دیروز نیست. برخی از افراد کم درآمد یارانه دریافت نمی کنند، در حالی که برخی از افراد پردرآمد همچنان در دایره یارانه گیرندگان هستند. بر این اساس به نظر می رسد شناسایی دقیقی در حوزه پرداخت یارانه ها صورت نگرفته است. مشکلی که حکایت از وجود مشکلات فنی در شناسایی درآمد و ثروت مردم دارد. اما در لایحه بودجه سال 1404 مصوبه حذف یارانه دهک های بالای جامعه وجود دارد و قرار است درآمد حاصل از آن به دهک های پایین جامعه تعلق گیرد.
در نتیجه اگرچه رئیس شورای اطلاع رسانی دولت حذف یارانه نقدی دهک های 1 و 9 را تکذیب کرد. اما فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت از بررسی مشمولان یارانه خبر داد و در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت که ساختار و سیستم تعریف شده در اعشار یارانه ها پس از یک دهه باید تغییر کند.
چرا که شاخص های اقتصادی و اجتماعی تغییر کرده و نمی توان از شاخص های یک دهه اخیر برای سنجش توان مالی افراد جامعه استفاده کرد. به همین دلیل وزارت تعاون مجبور شده است با تعریف این شاخص ها افراد دارای توان مالی بالا را شناسایی کند تا از روند دریافت یارانه خارج شوند.
احمد فاطمی عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1404 با اشاره به اینکه چرا یارانه پردرآمدها حذف نشد، گفت: از ابتدا ساختار و بستر لازم برای تعیین عشر فراهم شد. نبود و چارچوب و سیستمی برای پرداخت یارانه ها ارائه نمی کنیم. از سوی دیگر، ما در حال حاضر به اندازه کافی ابزار داریم نبود و ما سیستم حکومت الکترونیکی نداشتیم. اما در حال حاضر با سامانه آنلاین و سامانه حکمرانی الکترونیکی می توان راستی آزمایی و ارزیابی دقیق و دقیق تری داشت.
وی ادامه داد: پس شاید افرادی که در پایین ترین دهک ها بودند، اما به عنوان افراد متمول و پردرآمد شناسایی شده بودند و مشمول یارانه نمی شدند. از سوی دیگر متاسفانه بسیاری از افرادی که ثروتمند بودند همچنان یارانه می گیرند. سازمان باید هدفمندی یارانه ها را بررسی و نظارت کند. مجلس بر این امر اصرار دارد و معتقد است که نباید به دهک های بالا یا ثروتمندان یارانه بدهیم.
یارانه دهک های بالاتر باید حذف شود. بر این اساس مجلس حذف یارانه دهک های بالای جامعه برای درآمدزایی دولت را تصویب کرد که این یارانه برای حمایت از اقشار پایین جامعه و مشمولان یارانه ای کمیته امداد و بهزیستی اختصاص می یابد. بهروز محبی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز اظهار داشت: پایگاه رفاهی ایرانیان مرجع شناسایی عشریه است و بر اساس میزان خرید، پولی که شمارش می شود، عشریه و توان مردم سنجیده می شود. “
بیشتر بخوانید: جزئیات جدید واریز یارانه 10.000.000 تومانی افراد
اما در برخی موارد فروش خودرو برای دادن وام و بدهی باعث تغییراتی در عشر مردم شده است که البته هر از چند گاهی با توجه به ظرفیت افراد عشر به روز می شود. اما ما ایرادات زیادی داریم و مراجع زیادی داریم و عده ای اعلام می کنند که وضع مالی خوبی ندارند، اما بالاترین عشر را وارد کرده اند; بنابراین دولت باید این موضوع ویژه را بررسی کند و عناصر را هوشمند کند و مردم تغییرات را گزارش کنند تا بانک اطلاعاتی به دقت بررسی شود و براساس توانمندی واقعی مردم تصمیم گیری شود.
وی تاکید کرد: در طرح بودجه سال 1404 مقرر شد 400 میلیارد تومبه ناشی از حذف یارانه دهک های بالای جامعه توسط دولت بین 400 هزار خانوار فقیر و نابسامان توزیع شود. وضعیت . در این زمینه با خانواده های توانمندی مواجه هستیم که متوجه نمی شوند یارانه چه زمانی به حسابشان واریز می شود. بنابراین این انتظار وجود دارد که کسانی که دارای توانمندی نسبی هستند یارانه نگیرند و یارانه آنها طبق قانون قطع شود و یارانه به دهک های بالای جامعه تعلق گیرد.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه روشی برای شناسایی افراد با درآمد بالا وجود دارد، اظهار داشت: پایگاه بهزیستی ایران با توجه به کد ملی و کارت هایی که دارند اطلاعات نسبی ویژه ای از درآمد افراد دارد.
اما تا الان اقبال نبود و دولت ها اراده ای برای حذف یارانه برای کسانی که درآمد بیشتری دارند ندارند. برخی تصور می کنند حذف یارانه باعث نارضایتی این قشر می شود در حالی که این گونه نیست و با توجه به شرایط کشور، لحظه به لحظه مالکیت دهک های بالای جامعه مدام در حال افزایش است. قطعا دولت باید به اقشار متوسط و پایین جامعه توجه ویژه داشته باشد.