نحوه معافیت سربازان همواره پرسشی است که مشمولین درگیر آن هستند. برخی شرایط وجود دارد که سربازان در صورت داشتن آنها می توانند برای معافیت اقدام نمایند.
به گزارش بازتاب آنلاین، چندی پیش سردار تقی مهری رئیس سازمان نظام وظیفه عمومی فراجا با تشریح مشوقهای قانونی برای سربازان وظیفه در سال ۱۴۰۳ ،از اعلام شرایطی در خصوص معافیت های سربازی، حقوق دریافتی سربازان، کسری خدمت در شرایط مختلف در سال جاری خبر داد.
معافیت یک فرزند مادر فاقد شوهر تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی
براساس ماده ۴۴ مکرر قانون وظیفه عمومی، یک فرزند مادر فاقد شوهر تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی معاف میشود.
برخلاف روال گذشته که مادر تحت پوشش کمیته یا بهزیستی که میبایست تنها دو فرزند پسر داشته باشد، اما دیگر تعداد پسران موردی ندارد و مادر اگر حتی بیشتر از دو تا پسر داشته باشد در صورتی که قبلا برادران دیگر از معافیت کفالت مادر استفاده نکرده باشند ،مشمول میتواند برای معافیت اقدام نماید.
چنانچه فرزندان واجد شرایط مادر بیش از یک فرزند باشند انتخاب مشمولی که باید معاف شود با مادر خواهد بود.
شرط اصلی در این معافیت فاقد همسربودن مادر به دلیل فوت شوهر یا طلاق از وی میباشد و مادرانی که همسرشان غایب مفقودالاثر شده یا در حبس میباشند در شمول این مقررات قرار نمیگیرند.
معافیت تنها پسر خانوادههایی که دارای سه فرزند دختر است
مشمول میبایست تنها پسر خانواده بوده و فاقد هرگونه برادر بیشتر یا کمتر از ۱۸ سال باشد.(مشمول اصلا نباید برادر داشته باشد)
وجود برادران غایب مفقودالاثر یا در حبس مانع بهره مندی مشمول از معافیت است.(و به او معافیت تعلق نمیگیرد)
تاهل(ازدواج کرده) یا مطلقه بودن(طلاق گرفته) خواهران مانع معافیت مشمول نمیباشد.(معافیت به او تعلق میگیرد)
معافیت ایثارگران
براساس ماده ۴۵ قانون خدمت وظیفه عمومی، مشمولانی که پدر یا مادر یا فرزند یا برادر یا خواهر آنان در راه به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی و استمرار آن شهید یا جانباز یا اسیر یا جاویدالاثر شده یا بشوند و مراتب مورد تأیید نهادهای ذی ربط باشد به شرح ذیل از انجام خدمت سربازی معاف میشوند.
معافیت تحصیلی خارج از کشور
براساس ماده ۳۱ قانون خدمت وظیفه عمومی، دانشآموزان مدارس و دانشجویان مراکز آموزش عالی وابسته به وزارت آموزش و پرورش و یا مورد تأیید آن وزارت و دانشجویان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی دولتی یا غیر دولتی داخلی و خارجی مورد تأیید وزارتخانههای علوم و بهداشت و طلاب حوزههای علمیه که در حین تحصیل به سن مشمولیت رسیده و یا میرسند، تا زمانی که به تحصیلات خود ادامه میدهند، از اعزام به خدمت دوره ضرورت معاف میباشند.
معافیت عفو رهبری (بخشودگی سنی)
این معافیت با توجه به مدرک تحصیلی و سن مشمول به ۵ گروه تقسیم میگردد:
زیر دیپلم، دیپلم، فوق دیپلم ( متولدین تا پایان ۱۳۵۴ )
لیسانس ( متولدین تا پایان ۱۳۵۴ )
فوق لیسانس ( متولدین تا پایان ۱۳۵۲ )
دکتری غیرپزشکی ( متولدین تا پایان ۱۳۵۰ )
دکتری پزشکی و دامپزشکی ( متولدین تا پایان ۱۳۴۴ )
تذکر: مشمولینی که بیش از ۵۰ سال از سن آنان سپری شده نیازی به درخواست معافیت ندارند وشناسنامه عکسدار آنان مشروط براینکه تغییرات سنی نداشته باشد به منزله روشن بودن وضعیت وظیفه عمومی آنان میباشد .