دبیر کنگره موبایل ایران گفت: سازوکار ثبت نام آیفون هایی که قبل از ممنوعیت واردات وارد کشور شده اند هنوز مشخص نیست.
محمدرضا علیان با بیان اینکه تا کنون بازرگانان امکان ثبت سفارش را نداشتند، افزود: با این حال برخی از فروشگاه های اینترنتی اقدام به پیش فروش آیفون کرده اند اما آنچه تخلف محسوب می شود محصولات یا مسافری است که فروشگاه ها با نام تجاری به فروش می رسانند. یا خالی فروخته می شود همچنین امکان سفارش از طریق مسیر سبز برای افراد دارای اجاره وجود دارد. بنابراین، همه این موارد به معنای وجود تخلف است و تا این لحظه هیچکس نمیتواند به صورت رسمی آیفون را بخرد یا بفروشد.
از ابتدای پاییز 1401 واردات آیفون 14 به بالا در قالب های تجاری و مسافری به کشور ممنوع شد. اما زود آبان یک ماه پس از دو سال ممنوعیت واردات آیفون مدل 14 به بالا، در جلسه هیات دولت مصوبه رفع ممنوعیت آیفون صادر شد که بر اساس آن سه نهاد از جمله وزارت حریم خصوصی، معاونت ارتباطات و دفتر حقوقی ریاست جمهوری ، تدوین آیین نامه واردات را به عهده گرفتند. واردات آیفون ابتدا به روش مسافری انجام شد و پس از مدتی اعلام شد که ثبت سفارش تجاری آیفون نیز آغاز شده است.
این در حالی است که گزارش ها حاکی از آن است که تاجران تاکنون موفق به ثبت سفارش نشده اند.
از سوی دیگر در دو سالی که واردات آیفون 14 به بالا ممنوع بود، واردات همچنان به صورت قاچاق انجام می شد و گاه برخی افراد ترجیح می دادند از آخرین فناوری های موجود با پول کمتر و با قیمت کمتر استفاده کنند. همان زمان زمان با استفاده از یک تلفن همراه ارزان با سیم کارت خود را فعال کنید و از یک تلفن همراه ارزان با آیفون به اینترنت متصل شوید.
به گفته مقامات، پیش از اعلام تصمیم برای لغو ممنوعیت واردات، تقریباً یک میلیون دستگاه تلفن همراه آیفون 14، 15 و 16 وارد کشور شده بود. سرانجام روز گذشته رئیس امور اطلاع رسانی شورای اطلاع رسانی دولت اعلام کرد که با مصوبه جدید هیات دولت، امکان ثبت گوشی های فعالی که در زمان ممنوعیت واردات به صورت غیرقانونی وارد کشور شده اند، فراهم می شود.
دبیر کنگره موبایل ایران با بیان اینکه ساز و کار ثبت نام آیفون هایی که قبل از ممنوعیت واردات وارد کشور شده اند هنوز مشخص نیست، اظهار داشت: ثبت نام در سامانه گمرک انجام شده است اما با توجه به اینکه آیفون های قبلی مجبور به ثبت نام در کرایه مسافر، مشخص نیست که این روش با پاسپورت انجام شود. یا با کد ملی
بیشتر بخوانید: اجاره گذرنامه 5 میلیونی برای ثبت آیفون قاچاق
وی افزود: منطقاً این رویه نباید با گذرنامه انجام شود، زیرا کالا قبلاً وارد شده است و ربطی به سفر فرد ندارد و احتمالاً به عنوان شبه مسافر ثبت می شود. اصولا گوشی های همراهی که به عنوان مسافر وارد می شوند، بر اساس گذرنامه ای که فرد با آن سفر کرده است، ثبت می شود، اما ثبت حدود یک میلیون دستگاه تلفن همراه آیفون که در زمان ممنوعیت واردات به کشور وارد شده اند، باید با روش دیگری در همان ثبت نام شود. این سامانه باید به گونه ای انجام شود که مسافران تلفن همراه خود را ثبت کنند، با این تفاوت که از آنجایی که صاحبان کالا در سفر نیستند، نمی توانند از شماره گذرنامه استفاده کنند. بنابراین باید از شماره ملی یا روش دیگری استفاده شود.
علیان در پاسخ به اینکه آیا واردات تجاری آیفون در حال حاضر انجام می شود یا خیر؟ وی گفت: کد تعرفه برای واردات بازرگانی باز شده اما تاکنون تجار موفق به ثبت سفارش نشده اند. اساساً اعلام شد که واردکنندگان می توانند گوشی های بالای 600 دلار معادل 30 درصد از سابقه خود را از جمله آیفون وارد کنند. برای اینکه تاجر بتواند سفارشی را ثبت کند، سیستم باید آن 30 درصد را تعیین کند. اما احتمالاً مشکل فنی یا سیستمی وجود دارد که باعث می شود تاجر نتواند سفارش را ثبت کند.
به گفته وی، تجار در حال حاضر کد تعرفه را در سامان می بینند، اما زمانی که می خواهند درخواست ثبت سفارش کنند، با خطا مواجه می شوند.
دبیر کنگره موبایل ایران ادامه داد: با وجود اینکه هنوز گوشی های موبایل با برند آیفون سفارش داده نشده است، بنابراین آیفون به روش تجاری وارد کشور نشده است، اما برخی فروشگاه های اینترنتی اقدام به پیش فروش آیفون کرده اند که این تخلف است. این فروشگاه ها معمولا می گویند ظرف دو تا هفت روز کالا را تحویل می دهند، اما یا مسافری که کالا را به نام تجاری می فروشد تخلف می کند یا فروشگاه ها خالی می فروشند. همچنین این احتمال وجود دارد که افرادی که دارای اجاره هستند بتوانند از طریق مسیر سبز سفارش دهند. همه این موقعیت ها به معنای نقض است. بنابراین تا این لحظه هیچکس نمی تواند به صورت رسمی آیفون بخرد یا بفروشد.
همچنین به گفته وی، تمامی آیفونهایی که در فروشگاهها به فروش میرسند، با رویه مسافری وارد کشور شدهاند. اما خرید و فروش کالای مسافری نیز تخلف محسوب می شود.