جواد فراستی کارشناس انرژی در گفتگو با مانیبان درباره انرژی تنراجی گفت: بحران کمبود عرضه نسبت به تقاضا وجود دارد. در سال های اخیر به دلیل افزایش تعداد مشترکین و وسایل سرمایشی و گرمایشی در منازل و خودروها و استهلاک تجهیزات برق، شاهد افزایش مستمر سالانه حداقل 5 درصدی تقاضا در بخش های برق، گاز و بنزین بوده ایم. در کشور البته بدیهی است که هر سال تقاضا افزایش خواهد یافت.

وی در ادامه پاسخ داد: اگر تولید در یک سال با تقاضا برابری می کرد و به تناسب رشد می کرد، این اتفاق نمی افتاد. افزایش عرضه اعم از تولید و واردات به اندازه افزایش تقاضا افزایش نیافته است و سال هاست که حتی رکود داریم. طبیعتاً موضوع بحران عدم تعادل انرژی به آن مربوط می شود یکی این دو سال اخیر نیست و حداقل به 20 سال قبل برمی گردد.

این کارشناس انرژی می گوید: متأسفانه تابستان هر سال دچار بحران برق می شدیم که دچار قطعی برق می شدیم و در زمستان افت فشار و گاهی قطع گاز. این مشکل ناهماهنگی در سال اول احتمالاً حدود 10 میلیون متر مکعب در روز بود، اما سال به سال به 30، 50، 100، 150، 200 اضافه می شود و متاسفانه اکنون به 250 میلیون مترمکعب رسیده است. آقای توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز و معاون وزیر نفت اعلام کردند که برای پایداری شبکه 260 میلیون مترمکعب کسری داریم که ظاهراً 300 میلیون می شود. مطمئنا اگر روزهای سردتر فرا برسد و بیشتر نقاط کشور در برف باشد به 300 میلیون کسری خواهیم رسید.

فراستی تصریح کرد: سقف تولید و عرضه گاز در کشور حدود 850 میلیون مترمکعب در روز است در حالی که در صورت ثابت ماندن تقاضا این تقاضا حدود 1.1 میلیون است بنابراین در حال حاضر حدود 250 میلیون مترمکعب کسری گاز داریم. ، این یک مسئله حیاتی است. جدی است.

وی با اشاره به کمپین دو درجه کمتری که دولت راه اندازی کرده است، گفت: اجرای این کمپین باعث کاهش مصرف می شود. از 860 میلیون مترمکعب، تقریباً 700 میلیون مترمکعب در صنایع خانگی، تجاری و غیر عمده مصرف می شود. آنچه گفته می شود دو درجه کمتر است، نگاه به قسمت های غیرمولد خانه مانند خانه و محل کار است. بیایید محاسبه کنیم که هر عنوان معادل 5 درصد پس انداز است. صرفه جویی 5 درصدی ضربدر 700 میلیون متر حدود 70 میلیون متر مکعب است که رقم کمی نیست اما حل کننده بحران نیست و در کوتاه مدت نمی توان راه حلی ارائه کرد و معجزه کرد. آن را بحران عدم تعادل

وی افزود: اگر بخواهیم کل بحران را حل کنیم باید در بخش داخلی حدود 40 درصد مصرف کاهش یابد تا بحران حل شود که غیرممکن است. اگر همه بخش‌های خانگی و تجاری وارد عمل شوند و مصرف را تا 5 درجه کاهش دهند، موثر خواهد بود. در منازل و اداراتی که گرما بسیار طاقت فرسا، تنفس سخت و انرژی هدر می رود باید کاهش 5 درجه ای اعمال شود که بتوانیم به دمای 18 تا 21 درجه عادت کنیم. بیاییم احساس مسئولیت کنیم و بر اساس حس نوع دوستی و بدون توجه به عقاید سیاسی مان، وقتی با قطعی گاز و برق مواجه می شویم و زندگیمان مختل می شود، دلمان برای خود و هموطنان بسوزد.

فراستی با اشاره به سخنان رئیس جمهور مبنی بر اینکه روزانه 20 میلیون لیتر سوخت تلف می شود، گفت: اینکه رئیس جمهور محترم شجاعانه این موضوع را مطرح کرده است قابل ستایش است. در سال 1396 که اعلام کردم روزانه حداقل 10 میلیون لیتر بنزین قاچاق داریم، وزیر وقت نفت تاکید کرد که قاچاق یک آمار نیست، بلکه یک واقعیت است. امیدوارم رسانه ها و دادستانی نگذارند این موضوع بگذرد. رئیس جمهور اشتباه نکرد و گذرا تایید کرد، روزانه 20 میلیون لیتر سوخت بین بنزین و گازوئیل قاچاق داریم، گفت کالای قاچاق مفقود شده است. این برای امروز مشکلی ندارد. در مورد بنزین هم که دولت تصمیم اشتباهی گرفت و سیستم کارت سوخت را از کارکرد اصلی خود رها کرد و کارت سوخت را به جایگاه ها آورد و قصد داشت سیستم کارت سوخت را به طور کامل حذف کند، کمک زیادی به قاچاقچیان کرد.

وی درباره راهکاری که دولت باید برای قاچاق بنزین اجرا کند، گفت: ابتدا باید نظارت از چاه تا چرخه بنزین در یک سامانه شفاف قرار گیرد. حذف کارت های سوخت از جایگاه الزامی است. این را شفاف و صادقانه به مردم اعلام کنیم. این پیشنهاد در پاییز 1396 به دولت ارائه شد و از سوی زنگنه وزیر وقت نفت رسانه ای شد اما اجرایی نشد. مردم عزیز قبول کنید که روزانه حداقل 10 میلیون لیتر بنزین قاچاق داریم. مزایای این رقم برای اقلیت است در حالی که برای 85 میلیون ایرانی 10 میلیون لیتر است.

وی با اشاره به اخباری مبنی بر افزایش قیمت بنزین افزود: موضوع را با صداقت و شفافیت با مردم در میان بگذارید. به نظر من الان دست به قیمت نزنید چون جامعه کشش این موضوع را ندارد. افزایش قیمت کمکی به کاهش مصرف نمی کند و فقط باعث نارضایتی مردم می شود. جامعه ای که سفره اش به دلیل این تورم کوچک شده و با وضعیت نابسامان و فقر و گرانی، از افزایش قیمت ها حرف نزنید و به مردم فرصت رفع آن را بدهید.

فراستی تصریح کرد: این طرح قرار بود یکی باشد دی که در ماه 2017 اجرا می شد، اما مسئولان زمان را نادیده گرفتند. صراحتا به مردم بگویید عزیزان نمی خواهیم بنزین را گران کنیم یا سهمیه بندی کنیم، فقط افرادی که کارت سوخت شخصی دارند بنزین بزنند، اگر کارت سوخت شخصی ندارند کارت بانکی معرفی کنند تا طرفداران تبدیل یک کارت بانکی روی کارت سوخت در جایگاه ها بدون کارت سوخت یک لیتر بنزین ندهید، در این شرایط مشخص است که هر نفر در روز چقدر بنزین مصرف می کند. لازمه این امر حذف کارت سوخت از جایگاه هاست که مقر اصلی کالاهای قاچاق است. با کارت سوخت در جایگاه، معلوم نیست سوخت به چه کسی فروخته شده است.


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما