به گزارش پی ام آپ، اردیبهشت ماه در سال 1401 بر اساس اطلاعیه وزارت صنعت، معدن و تجارت، سامانه یکپارچه تخصیص خودرو با هدف ایجاد شفافیت و امکان عرضه عادلانه تر برای تمامی خودروهای تولیدی، فعالیت خود را آغاز کرد و امکان ثبت نام برای متقاضیان فراهم شد. در سامانه و بر اساس بخشنامه های مختلف فروش خودرو که تمامی شرکت های خودروسازی ارائه شده در حال ثبت آن بودند.
از مشکلات مردم برای باز کردن سایت و ثبت نام که بگذریم، مهم ترین مشکل سیستم در مرحله اول خود را نشان داد، بنابراین پس از اعلام نتایج در یازدهم خرداد ماه گذشته اسامی چند نفر به عنوان اولین (اصلی) کاندیدای اولین فروش خودرو در قالب سامانه تخصیص یکپارچه خودرو اعلام شد، اما زمانی که خواستند خودرو یا موجودی حساب را واریز کنند، این کار را نکردند. ساختند. مدیریت سپرده گذاری؛ زیرا آنها خود را با پیام “شما یکی از کسانی هستید که برای رزرو قرعه کشی برای این سیستم یکپارچه تخصیص خودرو انتخاب شده اند” مواجه شدند.
نارضایتی مردم از این بلاتکلیفی باعث شد رئیس سازمان حمایت از پذیرش مشکل خبر دهد. وی ادامه داد: روند ثبت نام خودرو در سامانه مشکلاتی داشت که برطرف شد، البته 12 هزار رزرو قرعه کشی از سامانه یکپارچه نیز خودرو دریافت می کند و افراد منتخب قرعه کشی تا 5 خرداد فرصت دارند وجه پرداختی خودروسازان را انجام دهند. برای تکمیل ثبت نام خود.»
مرحله دوم فروش خودرو در سامانه یکپارچه از بیستم آغاز می شود اردیبهشت ماه ماه 1402 آغاز شد، ماه پر از ابهاماتی بود که متقاضیان را سردرگم کرد، به طوری که در لیست خودروهای عرضه شده در سامانه یکپارچه خودرو، نام برخی از خودروها قرار گرفت. کوییک مدل GX، مدل ساینا GX، شاهین اتوماتیک و اطلس در آن گنجانده شده بود اما سازنده قیمت دقیق این خودروها را اعلام نکرد و به نوعی مردم خودرویی را خریداری کردند که از قیمت آن اطلاعی نداشتند.
جالبتر اینکه وزارت امنیت در آن زمان در واکنشی تامل برانگیز اعلام کرد: «هدف سامانه یکپارچه نوبت دهی خودرو، ایجاد لیست انتظار مرکزی شفاف و نه فروش است، سپس فروش بر اساس فراخوان انجام می شود. خودروسازان بر اساس این لیست انتظار هستند بنابراین لازم است در هنگام تماس با خودروساز قیمت ها به صورت شفاف اعلام شود در این مرحله فقط صف تخصیص و فروش مشخص می شود و توسط خود خودروسازان انجام می شود. در مرحله بعد همه این موارد در اطلاعیه سیستم دم یکپارچه به وضوح بیان شده است.
اما اکنون به نظر می رسد علی آبادی وزیر جدید صمت نیز به همین نوبت اعتقادی ندارد و اعلام کرده است: «سیستم یکپارچه متعلق به ما (وزارت صمت) نیست و متعلق به شورای رقابت است؛ من هم دارم. در مورد رجیستری جدید نمی دانم، “شما باید از شورای رقابت بپرسید.”
در هر صورت سامانه یکپارچه عرضه خودرو یکی از ابتکارات تیم سابق وزارت صنعت، معدن و تجارت بود که در کنار مدیریت بازار ارز باعث شد تا قیمت خودروهای داخلی در بازار محدود شود. برخی موارد در نیمه اول سال جاری اندازه گیری شد.
در حال حاضر فروش خودرو در سامانه یکپارچه دو مرحله را طی کرده است، اما افزایش قیمت خودروهای مونتاژی باعث شده تا متقاضیان خرید این خودروها پرداختی را تکمیل نکنند و وزارت حراست چندین بار سامانه را باز کرده است. تا ظرفیت خالی شرکت های خودروسازی پر شود. شاید مردم پرداخت را تکمیل کنند و خودروهای مونتاژ شده در سیستم یکپارچه را خریداری کنند، اما مردم هنوز به خودروهای مونتاژی که قیمت بالایی دارند علاقه نشان نداده اند.
البته در این شرایط صحبت از آغاز مرحله سوم فروش خودرو در سامانه یکپارچه است و برخی وجود سامانه را بی معنا می دانند و می گویند عمر این سامانه به پایان رسیده است.
تمامی اتفاقات گذشته درباره سامانه یکپارچه فروش خودرو در حالی است که نه خبری از مدیر سامانه یکپارچه است و نه خبری از جزئیات فروش خودرو در سامانه یکپارچه.
همین موضوع باعث شده تا شورای رقابت گمانه زنی های مختلفی را درباره آغاز فروش خودرو در سامانه یکپارچه مطرح کند، هرچند شورای رقابت این گمانه زنی ها را تکذیب می کند، اما به نظر می رسد این وزارتخانه در قبال این سامانه سکوت کرده است. مسئولیت دارد و از جهاتی طرحی است که او مدعی بود برای تعویض خودرو انجام شده است و هیچ پاسخی در مورد سرنوشت آن نمی دهد.