به گزارش مانیبان به نقل از روابط عمومی اشکودا، متن کامل نامه دکتر جعفر کوشا رئیس اسکودا خطاب به دکتر بهزاد پورسید معاون حقوقی و شورای قضایی به شرح زیر است:
بسمه تعالی.
آقای دکتر بهزاد پورسعید
معاونت محترم حقوقی و قضایی.
سلام علیکم
با احترام، ضمن قدردانی از زحمات نماینده محترم در جهت حفظ و ارتقای جایگاه دستگاه قضایی، موضوع بسیار حساس و حیاتی که در ذیل در رابطه با حرفه وکالت و امور مربوط به آن اشاره می گردد، توجه و عنایت فوری شما را می طلبد.
طراحی سامانه های خدمات حقوقی مبتنی بر هوش مصنوعی برای شهروندان که اخیراً از سوی ریاست محترم مرکز فناوری اطلاعات قوه قضائیه مطرح شده است، نگرانی های عمیق و گسترده ای را در جامعه حقوقی و شرکت های مرتبط ایجاد کرده است.
علیرغم جذابیت های تکنولوژیکی، ورود به چنین حوزه حساسی بدون آگاهی کافی از محدودیت ها و خطرات هوش مصنوعی، به نفع حقوق مردم و سیستم قضایی نیست، حتی اقدام به انتشار چنین سیستمی نکرده اند پیشرفته ترین تکنولوژی ها در زمینه هوش مصنوعی در پاسخ به سوالات تخصصی همچنین در زمینه حقوق. آنها خاطرنشان می کنند که “پاسخ های هوش مصنوعی نمی تواند و نباید تنها سند برخورد قضایی شهروندان باشد و صراحتاً به کاربران هشدار می دهند که لازم است در هر موضوع حقوقی با وکلای رسمی مشورت کنند.”
این امر به وضوح این واقعیت مهم را نشان می دهد که در حالی که فناوری هوش مصنوعی دارای قابلیت های چشمگیری است، هنوز تجربه عملی کافی برای اطمینان از صحت، امنیت و حفظ حریم خصوصی داده های حساس و حیاتی شهروندان در موضوعات پیچیده حقوقی به دست نیاورده است و هر گونه تسریع در این زمینه نخواهد بود. تنها مشکل را حل نمی کند، بلکه ممکن است عواقب ناگواری برای حقوق عمومی داشته باشد.
از سوی دیگر، عدم مشورت و هماهنگی با نمایندگان قانونی کانون های وکلا در این گونه طرح ها، علاوه بر لطمه زدن به استقلال حرفه وکالت، می تواند مورد سوء استفاده تجار و کلاهبرداران قرار گیرد و اعتماد عمومی به عدالت را خدشه دار کند. سیستم
بر این اساس ضمن ابراز خرسندی از توجه قوه قضائیه به فناوری های روز، انتظار می رود به کارگیری این فناوری ها با رعایت اصول فنی و امنیتی خاص همان حوزه انجام شود. می دانید که این گونه سیستم ها ابتدا باید در محیط های تست و سندباکس تحت نظارت تمامی عوامل دخیل در ماهیت و محتوا تست و تست شوند و پس از گذراندن تمامی تست ها در محیط های عمومی عرضه شوند، بنابراین لازم است مراحل به تعویق بیفتد. از اجرا و استقرار این سامانه ها جهت برگزاری جلسات مشترک و هماهنگی با نمایندگان کانون های وکلای کشور.
از جنابعالی تقاضا می شود برای جلوگیری از اجرای شتابان این طرح نهایت درایت و حساسیت را به خرج داده و دستور تشکیل جلسات تخصصی با نمایندگان کانون های وکلا، کارشناسان حقوقی و متخصصان فناوری اطلاعات را بفرمایید. نگاه هوشمندانه و بلندمدت جناب عالی در این زمینه بی شک جایگاه نظام حقوقی و قضایی کشور را حفظ و تقویت خواهد کرد.
با احترام مجدد و آرزوی موفقیت روزافزون.
جعفر کوشا
رئیس اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران