فاخره بهبهانی: سوشی یکی یکی از معروف ترین فینگر فودهای سنتی ژاپنی است که برخی از ایرانیان با تقلید از سبک غذاهای ژاپنی به طرفداران پر و پا قرص این غذا تبدیل شده اند. سوشی ساخته شده از برنج پخته شده ژاپنی با طعم سرکه، ماهی خام، سبزیجات و غیره تهیه می شود و در لایه ای از جلبک دریایی پیچیده شده و سرد سرو می شود. ماهی تن، ماهی قزل آلا، دم زرد، اسنپر و مارماهی محبوب ترین انواع ماهی برای تهیه سوشی هستند. این غذا با سس سویای نمکی یا زنجبیل ورقه شده میل می شود. اما آیا این غذا به دلیل خام بودن ماهی می تواند برای سلامتی مشکل ایجاد کند؟
دکتر محمد احمدی کارشناس بهداشت مواد غذایی، عضو هیات علمی دانشگاه و رئیس شورای نظام دامپزشکی مازندران در گفت و گو با بازتاب آنلاین گفت: ترکیبات سوشی همه مغذی هستند، ماهی سرشار از پروتئین، امگا 3 است. ، ویتامین ها و مواد معدنی. جلبک دریایی که محتویات سوشی در آن پیچیده می شود، جلبک دریایی به نام نوری است که سرشار از ریزمغذی ها است، خواصی مشابه سویا دارد و خاصیت ضد التهابی و ضد سرطانی دارد. برنج همچنین حاوی کربوهیدرات و مهمتر از همه ویتامین های گروه B است. زنجبیل استفاده شده دارای خواص ضد سرطانی، ضد فشار خون، ضد میکروبی و ضد التهابی است.
جالب است بدانید در سوشی از ماده ای به نام خمیر واسابی استفاده می شود که از ترب سبز ژاپنی تهیه می شود و به دلیل کمبود آن در ایران عموما از ترب معمولی، پودر خردل و رنگ سبز مشابه واسابی استفاده می شود. خواص تغذیه ای خوب
خطر در کمین است
اما ماهی مورد استفاده در سوشی که اغلب به صورت خام استفاده می شود، دارای پروتئین بالا، فسادپذیری بالایی است و توانایی تکثیر و تکثیر انواع میکروب ها و انگل های بیماری زا را دارد که ترویج و مصرف آن بسیار خطرناک است. خطرات مرتبط با اجتناب ناپذیر بودن آن میکروب ها و انگل های بیماری زا که اغلب از طریق مصرف غذاهای دریایی خام به انسان منتقل می شوند شامل سالمونلا، لیستریا و غیره و همچنین انگل ها و ویروس های آنیساکیس مانند نوروالک هستند که باعث مشکلات گوارشی مانند سوزش سر دل، تهوع، استفراغ و سایر موارد عمومی می شوند. علائمی مانند سردرد، تب، گرفتگی عضلانی و … حتی منجر به مرگ در افراد با سیستم ایمنی ضعیف مانند زنان باردار، کودکان، افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای می شود بازرسی ها
ترکیبات و اقدامات برای کاهش خطر سوشی
از آنجایی که سوشی یک غذای خام است و ترکیبات آن به ویژه ماهی خام مستعد ابتلا به بیماری های مختلف است، مواد تشکیل دهنده، سطوح تماس و تهیه کننده آن باید با رعایت بهداشت کامل تهیه شود. اگر ماهی حداقل به مدت ده روز به صورت منجمد در دمای انجماد نگهداری شود، خطر ابتلا به انگل تقریبا صفر است، زیرا انگل ها و فرزندان آنها در این دما کشته می شوند. اما امکان تکثیر باکتری ها صفر نیست و ویروس ها نیز از بین نمی روند. البته ترشی موجود در زنجبیل و مواد فنلی موجود در واسابی و جلبک دریایی رشد باکتری ها را تا حدودی کاهش می دهد. برنج را نباید در مکانی قرار داد که گرد و غبار و ترافیک زیاد باشد.
خطر رشد میکروب هایی به نام باسیلوس سرئوس در برنج پخته شده وجود دارد که باعث مشکلات گوارشی می شود. بنابراین انتخاب ماده اولیه سالم و همچنین محل تهیه و تولید و همچنین رعایت بهداشت فردی می تواند بسیار کمک کننده باشد و تهیه این غذا در هیچ مکانی توصیه نمی شود.
تشخیص سلامت سوشی غیرممکن است
سوشی آماده را می توان یک تا دو روز در یخچال، در ظرف دربسته و تا یک ماه در فریزر نگهداری کرد. با این حال، نگهداری سوشی در فریزر توصیه نمی شود زیرا این محیط طعم آن را تغییر می دهد. نگهداری سوشی در دمای اتاق و بیش از یک ساعت در رستوران ممنوع است. از آنجایی که عوامل بیماری زا اجازه ندارند ویژگی های حسی مانند طعم، بو، مزه، شکل و رنگ سوشی را تغییر دهند، تشخیص وضعیت سلامت سوشی بدون تایید آزمایشگاهی عملا غیرممکن است.
۴۷۲۳۲