سفر به تهران قدیم; سابقه دامداری در فرحزاد چه بوده است؟
در مورد نام گاوداری در فرحزاد روایات مختلفی وجود دارد که منبع معتبری برای آن وجود ندارد. یکی می گویند باغداران منطقه ای را که برای ذخیره آب تعیین شده بود با گاو شخم می زدند و به همین دلیل نام گاوبند را برای هر منطقه برگزیدند.

روش های گوناگون توزیع آب در روستاهای اطراف تهران همواره مورد توجه محققان بوده و روایات مختلفی از سنت توزیع آب و آبیاری باغات در تهران باستان نقل شده است. تاریخچه اشتراک آب در فرحزاد کمی متفاوت است و مردم قدیم از آن به عنوان گوبندی یا بنه بندی استفاده می کردند. یکی یکی از سنتی ترین روش های آبیاری باغ فرحزاد به شمار می روند.

به گزارش همشهری آنلاین، باغ های سرسبز فرحزاد با آب چشمه ای جاری است که تا چند دهه پیش وجود داشته است. یکی یکی از روستاهای خوش آب و هوای تهران بود، فصل مشترک خاطرات قدیمی این منطقه است. در منابع مکتوب معدودی که از روزگار فرحزاد باقی مانده، آمده است که آب چشمه در بالادست به حوض بزرگ فرحزاد سرازیر شده و به گاوهای تعیین شده طبق توافق شفاهی کشاورزان محلی می رسیده است. زین العابدین لعلی یکی از اهالی قدیمی فرحزاد درباره رسم دامداری در این محله باستانی می گوید: کشاورزان محلی هفت نقطه را به عنوان محل ذخیره آبی که از حوض بزرگ فرحزاد سرازیر می شد تعیین کرده بودند. به این 7 نقطه گاو گفته می شد. قبلاً می گفتند هر گاو متعلق به یک نفر است. این افراد مانند گاوداری زین العابدین، گاوداری رمضانعلی، گاودار کل غلامرضایی، گاودار حاج سلیمان و… گاودار بودند و بر روند توزیع آب بین کشاورزان و باغداران فرحزاد نظارت داشتند.

گاوبند در ادبیات بومیان فرحزاد به معنی تقسیم کننده آب است و کار آنها شباهت زیادی به میراب های تهران باستان دارد. در مورد نام گاوداری در فرحزاد روایات مختلفی وجود دارد که البته منبع موثقی برای آن وجود ندارد. یکی می گویند باغداران منطقه ای را که برای ذخیره آب تعیین شده بود با گاو شخم می زدند و به همین دلیل نام گاوبند را برای هر منطقه برگزیدند. معلوم نیست گاوداری از ویژگی های جمعیت فرحزاد است یا در سایر روستاهای تهران رایج است.

با گذشت زمان کلمه گائوبندی با بنه بندی جایگزین شد اما امروزه دیگر از هفت بانه معروف فرحزاد خبری از نام و شخصیت نیست. لعلي درباره پايان دوران گاوداري در فرحزاد مي گويد: آب چشمه اصلي فرحزاد همچنان مانند خون در رگ هاي اين محله جاري است، اما ديگر از «بعد از بناي يادگار» خبري نيست بزرگراه و «تخریب باغات پایین دست فرحزاد، اهالی منطقه با درختان کهنسال خداحافظی کردند و نحوه آبرسانی به باغات به کلی تغییر کرد».

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما