سرنوشت "طرح ژنرال ها" در غزه به کجا ختم شد؟

پیش از این در نخستین روزهای پس از آغاز حمله اسرائیل به نوار غزه، گمانه زنی های مختلفی در مورد طرح و برنامه های تل آویو برای آینده این منطقه مطرح شد.

به گزارش فردا؛ در ابتدا گفته می شد که اسرائیل سعی دارد مردم نوار غزه را از این منطقه بیرون کند و مثلاً به صحرای سینا مصر یا برخی کشورهای عربی بفرستد و آنها را در مسیر مهاجرت اجباری قرار دهد. این گمانه زنی با تمایل افراط گرایان در دولت نتانیاهو، که اصرار دارند نوار غزه باید به اراضی اشغالی اسرائیل ضمیمه شود، تقویت شده است.

برخی تحلیل‌ها همچنین از استقرار دائمی ارتش اسرائیل در محور فیلادلفیا، منطقه‌ای که مرز زمینی بین نوار غزه و مصر را نیز نشان می‌دهد، گزارش داده‌اند. در این چارچوب، اسرائیل عملاً هدف تشدید محاصره نظامی خود علیه منطقه مذکور را تا حد امکان دنبال کرده است.

این معادله به ویژه با حضور سربازان اسرائیلی در محور نتساریم، که نوار غزه را به دو قسمت تقسیم می کند، تقویت می شود. با این حال، ابتکار اسرائیل در مورد سرنوشت نوار غزه چندین بار در ماه های اخیر مطرح شده است که به نظر می رسد اسرائیل به شدت آن را دنبال می کند. این ابتکار به عنوان “طرح کلی” شناخته می شود.

این طرح توسط چندین ژنرال ارتش اسرائیل ارائه شد و در نظر دارد بخش شمالی نوار غزه به طور نظامی از کل منطقه مسدود شود. اساساً به همین دلیل است که می بینیم اسرائیل به طور جدی از اهرم های گرسنگی و آوارگی اجباری علیه بیش از 400000 ساکن شمال نوار غزه استفاده می کند و در عین حال بر شدت بمباران های خود علیه آنها افزوده می شود.

اکنون بیمارستان های مهم شمال نوار غزه مانند بیمارستان اندونزی یا بیمارستان کمال عدوان در محاصره هستند و ارتش اسرائیل در شمال نوار غزه و بخش هایی مانند بیت لاهیا، جبالیه و غیره مردم را می کشد. هانون به خشن ترین شکل ممکن. استدلال افسران ارتش اسرائیل حامی طرح ژنرال ها این است که نوار غزه مانند کرانه باختری بخشی از اراضی تحت اشغال اسرائیل است و باید از ابزار نظامی و نیروی قهری برای الحاق آنها استفاده شود. با این حال، این طرح حداقل به سه دلیل عمده با چالش های جدی مواجه شد.

1. طرح ژنرال ها و ارتکاب جنایات علیه بشریت

یکی یکی از موانع اصلی رژیم اسرائیل در اجرای طرح ژنرال ها این است که این طرح کاملاً با اصول و چارچوب های برجسته و مهمی که جنایات علیه بشریت بر اساس آن تعریف شده است، مطابقت دارد.

بمباران شدید مناطق مسکونی و کشتار غیرنظامیان، همراه با گرسنگی و جابجایی اجباری، نمونه های عینی جنایت علیه بشریت است.

حتی یکی از اسناد و مدارک صدور حکم بازداشت بین‌المللی اخیر علیه بنیامین نتانیاهو و یواف گالانت (وزیر جنگ سابق اسرائیل) از سوی دادگاه لاهه مشخص می‌شود که این امر نیز مبتنی بر اصرار رژیم اسرائیل بر اجرای دستورات ژنرال است. برنامه ریزی کنید.

به بیان ساده، طرح ژنرال ها با اساسی ترین اصول حقوق بین الملل و حقوق بشر در تضاد است و نه اسرائیل و نه حامیان بین المللی آن در موقعیتی نیستند که بتوانند به جلو حرکت کنند و به راحتی آن را اجرا کنند. حمایت افراط گرایان در دولت نتانیاهو از این طرح تا حد زیادی یادآور حمایت غیرقابل انکار آنها از اقداماتی مانند الحاق اردن به اراضی اشغالی اسرائیل یا حذف نام فلسطین از نقشه های جغرافیایی این منطقه قبل از شروع جنگ است. جنگ غزه بنابراین هم افکار عمومی جهان و هم دولت ها و نهادهای حقوقی جهان مخالف این طرح هستند و اسرائیل برای اجرای آن راه آسانی پیش رو ندارد.

2. مقاومت شدید حماس در شمال غزه

یکی یکی از نکات ملموس در بحبوحه تحولات اخیر در شمال نوار غزه این است که با وجود تمام تدابیر اسرائیل، این منطقه همچنان با نفوذ شدید جنبش حماس و دیگر گروه های مقاومت فلسطینی مواجه است. چندی پیش نیویورک تایمز در گزارشی به نقل از مقامات اسرائیلی گزارش داد که این رژیم از هر منطقه در نوار غزه به ویژه در شمال آن عقب نشینی خواهد کرد و بلافاصله شاهد تسلط نیروهای حماس بر آن بود. در عین حال، اسرائیل و آژانس های اطلاعاتی غربی همچنان تاکید دارند که تل آویو نتوانسته است کنترل شبکه تونل های زیرزمینی حماس را در دست بگیرد.

همه این مشکلات منجر به افزایش چشمگیر تعداد سربازان اسرائیلی کشته شده در شمال نوار غزه در ماه های اخیر شده است. خود جنبش حماس اعلام کرده است که توانسته است تیپ های خود را در شمال نوار غزه احیا کند و روند جنگ میدانی با اسرائیل در این منطقه را جدی تر و قوی تر انجام دهد. جالب اینجاست که سرویس مخفی موساد به نتانیاهو هشدار داد که حماس تسلیم نشده و تسلیم نخواهد شد. بنابراین، منطقه شمالی نوار غزه عملا به نقطه ای تبدیل شده است که اسرائیل به راحتی نمی تواند نیروهای حماس را از آنجا بیرون کند. دلیل این امر این است که حماس همچنان اهرم های قدرت خود را در این منطقه حفظ کرده و به اسرائیل نشان داده است که نمی تواند آن را نابود کند.

3. بحران سیاسی علیه دولت نتانیاهو در حال ظهور است

در شرایط کنونی، بحران های سیاسی علیه دولت نتانیاهو به اوج خود رسیده است. او اکنون در عرصه بسیج جامعه اسرائیل در مواجهه با بحران های متعدد امنیتی و سیاسی با چالش های بزرگ داخلی مواجه است و جنبش اپوزیسیون اسرائیل به دنبال صدور حکم بازداشت بین نتانیاهو و وی، به طور فعال نخست وزیر این رژیم و در فضای بین المللی را هدف قرار داده است. شرایط بین المللی برای او پیچیده است. نیویورک تایمز اخیرا در گزارشی به این موضوع اشاره کرده است که فضای مانور نتانیاهو در شرایط فعلی بسیار ضعیف تر از گذشته شده و دنیای او کوچکتر شده است.

نتانیاهو اکنون یک جنایتکار جنگی محسوب می‌شود و حتی برخی از پایتخت‌های غربی گفته‌اند در صورت سفر به کشورشان، آماده دستگیری او خواهند بود. لازم به ذکر است که گمانه زنی های مختلفی در خصوص هشدار تیم ترامپ به نتانیاهو مبنی بر لزوم پایان دادن به جنگ غزه و لبنان پیش از حضور وی در کاخ سفید مطرح شد. اکنون در چنین شرایطی، نتانیاهو از نفوذ سیاسی و عملیاتی کافی برای اجرای طرح ژنرال ها برخوردار نیست. به زبان ساده، اجرای طرح ژنرال ها نیازمند اهرم هایی است که نتانیاهو در حال حاضر در اختیار ندارد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما