محمدمهدی محمدی: هوش مصنوعی (AI) به عنوان یکی در میان فناوری های تحول آفرین قرن بیست و یکم، ساختارهای اقتصادی و اجتماعی جهان را بازتعریف می کند به گونه ای که برخی آن را در راستای اختراع برق می دانند. این فناوری با پیشرفت های فنی و رشد سرمایه گذاری ها، به یکی به یکی از مهمترین ابزارهای توسعه اقتصادی تبدیل شده است. بر اساس آخرین گزارش های معتبر جهانی منتشر شده در سال 2024، به تحلیل سرمایه گذاری های جهانی، روندهای نوظهور، چالش ها، قابلیت ها و تحولات در توسعه اقتصاد جهانی و تأثیر فناوری هوش مصنوعی بر روابط بین کشورها می پردازم.

در سال‌های اخیر، هوش مصنوعی از یک فناوری نوظهور به یک محور مرکزی توسعه اقتصادی و صنعتی تبدیل شده است. سرمایه گذاری های کلان در این زمینه نشان دهنده رشد سریع و اهمیت روزافزون آن در سطح جهانی است. طبق گزارش IDC (آگوست 2024)، هزینه های جهانی هوش مصنوعی تا سال 2028 به بیش از 630 میلیارد دلار خواهد رسید. این رشد نتیجه پیشرفت های تکنولوژیکی، تقاضای فزاینده برای کاربردهای هوش مصنوعی و رقابت بین کشورها و شرکت های بزرگ است.

رشد هوش مصنوعی مولد به عنوان یکی یکی از محرک های اصلی این بازار، توسعه مدل های جدید و اپلیکیشن های نوآورانه خواهد بود که طبق پیش بینی های IDC تا سال 2028 رشد سالانه 25 درصدی را تجربه خواهند کرد.

در کنار این جذابیت ها، نگرانی ها در مورد حفظ حریم خصوصی و اخلاق در هوش مصنوعی نیز افزایش یافته و کشورها و سازمان های بین المللی به تدوین قوانین جامع روی آورده اند.

روند سرمایه گذاری های جهانی در زمینه هوش مصنوعی

گزارش IDC نشان می دهد که سرمایه گذاری در هوش مصنوعی اعم از زیرساخت ها، نرم افزارها و خدمات مرتبط به طور مستمر در حال افزایش است، به طوری که تنها در سال 2024 سرمایه گذاری جهانی در این حوزه به بیش از 200 میلیارد دلار خواهد رسید.

این سرمایه گذاری ها عمدتاً به دلیل افزایش تقاضا در صنایع مختلف مانند پزشکی، حمل و نقل، تولید و خدمات مالی و رقابت شرکت های بزرگی مانند گوگل، مایکروسافت و آمازون بوده است که میلیاردها دلار در توسعه فناوری های مولد مصنوعی سرمایه گذاری کرده اند. مدل های هوش

کشورهای پیشرو در سرمایه گذاری هوش مصنوعی

بر اساس گزارش CB Insights، 71 درصد از سرمایه گذاری های مخاطره آمیز در زمینه هوش مصنوعی در سال 2024 به شرکت های مستقر در ایالات متحده با تمرکز پیشرو بر توسعه فناوری و سرمایه گذاری اختصاص خواهد یافت. چین با سهم 15 درصدی دومین کشور در این زمینه با برنامه های بلندپروازانه برای تبدیل شدن به رهبر جهانی هوش مصنوعی تا سال 2030 است و پس از آن اروپا با تمرکز بر مقررات و استفاده اخلاقی از هوش مصنوعی و سایر کشورهای مشترک آن در رتبه های بعدی قرار دارند. . اگرچه آنها سرمایه گذاری قابل توجهی در این زمینه دارند، اما همچنان در رقابت با آمریکا و چین از آنها عقب هستند.

پیشرفت های فنی و روندهای نوظهور در هوش مصنوعی

بر اساس شاخص هوش مصنوعی استانفورد، مدل‌های هوش مصنوعی مولد مانند ChatGPT و DALL-E به پیشرفت‌های قابل توجهی در پردازش زبان طبیعی، تولید محتوا و شبیه‌سازی داده‌ها دست یافته‌اند. این پیشرفت ها امکان استفاده از برنامه های جدید در زمینه های مختلف را فراهم کرده است.

گزارش مک کینزی همچنین نشان می دهد که 72 درصد از شرکت های مورد مطالعه تا سال 2024 حداقل از یک فناوری هوش مصنوعی استفاده خواهند کرد. این رقم در سال 2019 تنها 35 درصد بود. کاربردهای کلیدی مورد استفاده این شرکت ها در زمینه پزشکی شامل تشخیص بیماری و مدیریت داده های بیمار است. در خدمات مالی، از جمله تجزیه و تحلیل ریسک و کشف تقلب، و در تولید، از جمله بهینه سازی زنجیره تامین و پیش بینی تقاضا.

چالش ها و فرصت های بازار هوش مصنوعی

در بخشی از گزارش S&P Global که به چالش های رو به رشد در توسعه هوش مصنوعی اشاره می کند، هزینه های بالای پردازش داده ها، نیاز به زیرساخت قدرتمند و افزایش تقاضا برای واحدهای پردازش گرافیکی (GPU) را ذکر کرده است با وجود این چالش‌ها، هوش مصنوعی فرصت‌های قابل‌توجهی را برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کند، از جمله ایجاد مدل‌های سفارشی برای صنایع مختلف مانند خرده‌فروشی و آموزش، افزایش بهره‌وری در تولید و کاهش هزینه‌های عملیاتی به این روش. رقابت بین کشورها برای تسلط بر فناوری هوش مصنوعی، به یکی به یکی از مهمترین مسائل ژئوپلیتیکی تبدیل شده است.

تاثیر هوش مصنوعی بر روابط دیپلماتیک کشورها.

ایالات متحده با تسلط بر فناوری های کلیدی در تلاش است تا استانداردهای جهانی برای هوش مصنوعی تعیین کند و نفوذ خود را در سازمان های بین المللی تقویت کند. این نکته کلیدی است که کشور ما باید به سرعت خود را در میان کشورهای پیشرو در زمینه هوش مصنوعی تعریف کند تا از این فناوری عقب نماند و استراتژی فناوری خود را بر این اساس تنظیم و توسعه دهد تا به مرور زمان به دلیل مقررات و استانداردهای جدید. در سطح بین المللی، نباید کمتر در این تحول عظیم جهانی برجسته باشد. اگرچه این چالش تنها شامل کشور ما نمی شود و سایر کشورهای علاقه مند به این حوزه نیز درخواست های مشترکی را به سازمان هایی مانند سازمان ملل متحد و G20 برای تدوین چارچوب های قانونی و اخلاقی برای استفاده از هوش مصنوعی در سطح جهانی و به طور کلی ارائه کرده اند. .

لازم به ذکر است که در حوزه دیپلماسی و توسعه اقتصادی، با طرح «ساخت چین 2025» و برنامه‌های هوش مصنوعی ملی به عنوان بخشی از برنامه‌های پنج ساله سیزدهم و چهاردهم، چین قصد دارد از «پایین» حرکت کند. تولید کننده محصولات با تکنولوژی قدیمی” که باعث کاهش هزینه های نیروی کار و تسهیل مزیت های زنجیره تامین و با اهداف سیاست صنعتی و ارتقای ظرفیت های تولیدی صنایع، از کارگاه های سنتی تا نیروگاه های برق با فن آوری ها، جدید و فشرده شدن با ارزش افزوده بیشتر.

پذیرش این تغییر عظیم در جامعه جهانی باعث شده تا کشورها از هوش مصنوعی به عنوان ابزاری برای تقویت روابط دیپلماتیک استفاده کنند. پروژه های مشترکی مانند توسعه سیستم های هوش مصنوعی برای مدیریت بحران های جهانی (مانند تغییرات آب و هوایی) و به اشتراک گذاری داده ها در زمینه هایی مانند سلامت جهانی و امنیت سایبری نمونه هایی از همکاری کشورها برای ایجاد اعتماد و همکاری در این زمینه است.

فرصت اقتصادی برای کشورهای در حال توسعه

کشورهای در حال توسعه در دوره های مختلف تاریخ خود فرصت هایی را داشته اند تا اقتصاد خود را با ورود فناوری های نوین پیوند بزنند و عقب ماندگی خود را جبران کنند، اما بهره گیری از این فرصت نوظهور می تواند تا حد زیادی آنها را از قدرت های بزرگ جهان دور کند و شکاف روشنی را ایجاد کند. مسیری برای اقتصاد کشورش استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی با بهینه سازی فرآیندهای تجاری و کاهش هزینه های عملیاتی به افزایش بهره وری اقتصادی کمک می کند. با پیش‌بینی تقاضا و بهینه‌سازی لجستیک، مدیریت زنجیره تامین را بهینه کرده و با شناسایی الگوهای اقتصادی و پیش‌بینی بازار، داده‌های اقتصاد کلان را به راحتی و با دقت بیشتری تجزیه و تحلیل خواهند کرد.

از سوی دیگر، پلتفرم‌های هوشمند به کسب‌وکارهای کوچک اجازه می‌دهند تا به مشتریان جهانی دسترسی داشته باشند و آنها را سریع‌تر و کارآمدتر به بازارهای جهانی متصل کنند.

تحلیل آینده و همگرایی دیپلماسی، اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی

با توجه به مطالب مطرح شده و تحلیل و بررسی برخی از آخرین گزارش های بین المللی منتشر شده، تحلیل نگارنده این است که هوش مصنوعی در آینده نزدیک یکی به یکی از عوامل تعیین کننده روابط بین الملل و توسعه اقتصادی تبدیل خواهد شد و کشورهایی که در توسعه هوش مصنوعی پیشرو بوده و سرمایه گذاری هوشمندانه ای در توسعه کاربردهای نوآورانه آن انجام داده اند، نقش مهمی در تعیین قواعد بازی خواهند داشت. . بازی جهانی به طوری که این امر منجر به مزیت رقابتی پایدار برای آنها شود. همچنین لازم به ذکر است که اگرچه هوش مصنوعی می تواند به کاهش شکاف اقتصادی بین کشورها کمک کند، اما در عین حال نیازمند همکاری بین المللی برای حل چالش های اخلاقی، قانونی و زیرساختی است.

محمدمهدی محمدی – پژوهشگر حوزه استراتژی


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما