جواد مرشیدی: تلاش برای رفع فیلتر اینترنتی شعارها پزشکیان در زمان انتخابات بوده و تا امروز به اشکال مختلف از آن یاد می شود. حالا همه نگاه ها به ماست شورای عالی فضای مجازی و اجماع قابل دستیابی و بالاخره گره کور فیلترینگ را خواهیم دید.

یکی محمد سرافراز عضو شورای عالی فضای مجازی ام فیلتر کنید گفتگویی داشتیم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.

آقای دکتر آقا پزشکیان آنها با وعده لغو فیلترینگ رئیس جمهور شدند و بسیاری از مردم می دانند که اکنون هدف آنها لغو فیلترینگ است. می خواهم بدانم آیا می توان به قول او عمل کرد یا خیر؟ تا جایی که من اطلاع دارم این موضوع حتی در اولین جلسه شورای عالی فضای مجازی مطرح نشد. پرسیدم آیا زمان کم است؟ دوستان گفتند نه. اصلاً در دستور کار نبود. نظر شما در مورد آن چیست؟

این داستان‌هایی که هم‌اکنون در کشور ما اتفاق می‌افتد را بررسی کنید. به نظر من سطح بحث خیلی پایین است. مشکلات کشور ما و نگاه ما به حاکمیت باید خیلی بزرگتر و عمیقتر از این مشکلات باشد. ماجرای برخورد با ابهام یا عدم رفع فیلترینگ یا عدم رفع فیلترینگ و در ذهن اکثر افراد جامعه فضایی برای این بحث ها ایجاد شده است، در حالی که بسیاری از سوالات اساسی در حوزه اقتصاد، فرهنگ – سیاست اجتماعی، داخلی و خارجی همه چیز در سایه است.

در مورد تاریخچه فضای مجازی، باید ببینیم الان کجا هستیم. ما در دنیا در چه وضعیتی هستیم؟ به نظر من دو موضوع بسیار مهم پیش روی ماست که باید در مورد آنها فکر کنیم و تصمیم بگیریم که چه کار کنیم. یک یعنی طبق برنامه ریزی حداقل پنج ساله، از سال 2025 در سراسر جهان اینترنت ماهواره ای خواهیم داشت، یعنی دسترسی به اینترنت ماهواره ای در اکثر کشورهای دنیا وجود خواهد داشت و کاری که ایلان ماسک انجام می دهد و دارد بخشی از مزیت این امر این است که هزینه قرار دادن ماهواره در این مدار پایین ویژه (مداری که اینترنت ماهواره ای در آن دریافت و ارسال می شود) به شدت کاهش می یابد. دو سه سال پیش شروع شد و این هزینه ها در حال کاهش است. یعنی به تدریج سلطه از سطح زمین به آسمان متصل می شود و فرمانروایی در بهشت ​​صورت می گیرد.

این چه تاثیری دارد؟ به طور خاص، در همان زمان، پروژه بسیار بزرگ استفاده از هوش مصنوعی در تمام جنبه های زندگی بشر به سرعت در حال رشد است. این بدان معناست که در تولیدات علمی و ایجاد تولیدات فرهنگی و هنری پیشرفت وجود دارد. فرض کنید رباتی که نقاش است برای شما نقاشی می کشد که با آن رقابت می کند و به زودی از یک هنرمند بهتر می شود. یک تهیه کننده تصویر یا یک مونتاژ فیلم که اکنون هنرمندان می نشینند و تصاویر مختلف را ویرایش می کنند، به زودی این ویرایش توسط هوش مصنوعی انجام می شود. این در همه ابعاد هنری و در همه عرصه های مهم علمی اتفاق می افتد. ترکیب این دو چگونه خواهد بود؟ مهم ترین نکته این است که بیشتر قدرت حکومتی در اختیار کشورهاست و از زمین به آسمان می رود. این اتفاق در آینده خواهد افتاد. به عنوان مثال، اکنون همه کشورها برای نقل و انتقال پول دارند، کار خود را از طریق بانک ها انجام می دهند، این سیستم بانکی به طور کامل منحل می شود و این مدل بانکداری الکترونیکی از طریق فضا با سیستم راحت تر و ارزان تر انجام می شود، این بانکداری الکترونیکی خواهد بود. از طریق آسمان انجام شد. خوب، زمانی که تاکسی تلفنی وجود داشت، در هر محله ای یک ساختمان وجود داشت که خدمات تاکسی تلفنی ارائه می داد. تاکسی اینترنتی که آمد همه جمع شدند. در آینده همین اتفاق برای بانک ها خواهد افتاد. منظورم این است که می دانید بانک های ایران بهترین ساختمان ها را در بهترین جاهای تهران و شهرهای بزرگ دارند. خوب، اگر قرار باشد اینها در یک مقطعی با هم جمع شوند، همین اتفاق می افتد. یعنی سیستم بانکداری سنتی در حال تبدیل شدن به یک سیستم بانکداری الکترونیک است. سیستم بانکداری الکترونیک از طریق اینترنت ماهواره ای.

به نظر من این اتفاق در همه عرصه های تجاری، علمی و هنری خواهد افتاد. این پیشرفت ها نتیجه هم افزایی اینترنت ماهواره ای و هوش مصنوعی است. در این حوزه، اکنون مسئولان ما درگیر این موضوع هستند که آیا فیلترینگ موجود اینترنت را رفع کنند یا خیر. بعضی ها محکم می ایستند، نه آقا! ما باید به طور مداوم فیلترینگ را ادامه دهیم و به هیچ وجه آنها را لمس نکنیم. و از طرفی بسیاری از مردم و برخی دلسوزان و کارشناسان می گویند که باید فیلترینگ برداشته شود. یعنی این فیلترینگ منجر به بسته شدن شبکه های اجتماعی که می خواستند ببندند، نشد، بلکه بعد از مدتی مخاطبان آن ها خیلی زیاد شد و هزینه های جاری مردم دو برابر شد.

خب یک سری دلال و واسطه هم هستند که از فیلترینگ سود زیادی می برند.

بله البته هرکسی که این را به فیلترشکن ها می فروشد سود می برد. این طبیعی است.

آیا افرادی که این فیلترشکن ها را می فروشند و سود می برند، توانایی لابی گری با تصمیم گیرندگان را دارند؟

باید اینطور باشد. یعنی هرجا درآمد غنی وجود داشته باشد برای خود لابی می سازد و سعی می کند در سیستم تصمیم گیری نقش آفرینی کند. این فقط در مورد فیلتر کردن نیست. این را در همه مسائل مهم کشور می توانید ببینید. این به دلیل ناکارآمدی سیستم بانکی ماست. در سایر موارد که در حیطه بحث ما نیست تقریباً همینطور است. کم کم به نظر می رسد مافیای قدرت و ثروت به وجود آمده است که به دنبال منافع خود است و بر اساس آنها تبلیغ می کند. الان بخشی از دین را خرج می کنند. برخی از اقشار جامعه برای تحقق این منافع هزینه می کنند، اما اگر به تاریخچه موضوع نگاه کنیم، به این معناست که در کشور ما ممنوعیت های سختی مانند این شبکه های ماهواره ای و مسائل دیگر وجود داشته که مانع از اکثریت قاطع شده است. از شرکت دسترسی داشته باشید بعد از مدتی بدون اینکه ما بخواهیم یا برنامه ریزی کنیم ناپدید می شود و در طول مسیر سیستم فرار و فرار دیگری بوجود می آید، در حالی که وقتی همین اتفاق در مورد برنامه ریزی با It ​​رخ می دهد بسیار بهتر است که احتیاط کنیم.

آیا می توانیم نتیجه بگیریم که خود شما مخالف فیلترینگ هستید؟

بله الان من مخالف این نوع فیلترینگ هستم و نظرم این است که فناوری در حوزه هوش مصنوعی و استفاده از اینترنت به عنوان یک وسیله ارتباطی جهانی به حدی در حال پیشرفت است که ما نمی توانیم در مقابل آن کاری انجام دهیم. به خصوص با توجه به این واقعیت که هزینه ها را در سراسر جهان کاهش می دهد. بسیاری از چیزهایی که به صورت فیزیکی و سنتی در جوامع وجود دارند از بین خواهند رفت. باید بنشینیم و چگونگی مقابله با این پدیده ها را دریابیم و اگر نشد در آن غرق می شویم.

یعنی مدیریت فضای مجازی را داشته باشیم اما نه به این شکل حاد فعلی؟

بله مدیریت اتاق مجازی زمانی که در جلسات شورای عالی فضای مجازی شرکت کردم و گفتم الان نمی توانی کاری مشابه تلگرام انجام دهی. بیایید و در منطقه ای که مزیت نسبی دارید یک پلتفرم بسازید. همانطور که در آموزش و سلامت، این بدان معناست که نرم افزار قوی باید با استفاده از هوش مصنوعی ساخته شود، یعنی طوری طراحی شود که مردم با مراجعه به آن احساس کنند در ابتدا هزینه هایشان در حال کاهش است. ثانیاً وقت آنها تلف نخواهد شد. سوما خدمات بسیار بهتری دریافت می کند. نیازی به استفاده از زور نیست. مردم خودشان از آن استفاده می کنند، اما اگر به زور واتس اپ، تلگرام و اینستاگرام را ببندید و بعد بگویید که بعد از بستن این ها باید به زور به X، Igreg و Z بروید، معلوم است که این کار موفق نخواهد بود.

راه درست این است که مردم از روی علاقه و انتخاب به جایی بروند که بتوانند خدمات دریافت کنند. اگر نتوانیم با پلتفرم های خارجی رقابت کنیم، در بلندمدت موفق نخواهیم بود، حتی اگر بتوانیم در کوتاه مدت مردم را مجبور کنیم از پلتفرم های ما استفاده کنند.

از سال 2025 در سراسر جهان اینترنت ماهواره ای خواهیم داشت، یعنی دسترسی به اینترنت ماهواره ای در اکثر کشورهای جهان وجود خواهد داشت.

آقای دکتر، اشاره کردید که مدتی است در شورای عالی فضای مجازی حضور ندارید. می توانم بپرسم آخرین جلسه ای که شرکت کردید کی بود و چرا شرکت نکردید؟

از سال 1401 به بعد دیگر شرکت نکردم و دلیل اصلی آن هم این بود که در آن زمان تصمیم در مورد فیلترینگ و تعطیلی در شورا گرفته نمی شد. البته شورا در این زمینه اختیاراتی داشت. اما رسما تصمیم در این شورا گرفته می شود نبود بنابراین متوجه شدم که حضور من در آنجا چندان مؤثر نیست و دیگر به آنجا نرفتم. حالا که این بحث کمی به روز شده است و می بینم از منظر جدیدی در حال بحث است، گفتم باید شرکت کنم و ببینم نتیجه چه می شود.

و آیا نهاد خاصی بابت این ماجراها فشار خاصی به شورا وارد می کند؟

بله، قطعا وجود دارد.

۵۸۲۱۲

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما