عصر ایران؛ صبح زود – چرا مسعود؟ پزشکیان رئیس جمهور ناگهان شال و کلاه به سر کرد و برای یک مناسبت خاص به قم سفر کرد نبود واضح نیست و دو حدس وجود دارد:
یکی از ویژگی های شخصیتی و اعتقادی وی می توان به زائر بودن وی اشاره کرد و اولین سفر داخلی وی در این سمت نیز به قصد زیارت مرقد امام هشتم شیعیان به مشهد بوده است.
احتمال دیگر این است که با توجه به انتصابات اخیر در دولت هموطنان اهل سنت که سابقه ای در جمهوری اسلامی نداشته اند و مورد استقبال هموطنان اهل سنت قرار گرفته اند، این تصور ایجاد می شود که رئیس دولت از اعتقادات عمیقاً هموطنان شیعه فاصله گرفته است. تحصیل کرده البته این حدس نویسنده است و در خبر ذکر نشده است.
اما مقصود از این یادداشت موضوع دیگری است و آن گزینشی بودن صدا و سیما حتی در سخنان مراجع تقلید است، اما این که با استناد به آنچه آیت الله مکارم شیرازی یادآور شد، رئیس جمهور به وضوح به یاد داشته اند. تعمیم دهد و در واقع سخنان او نیز سانسور شد
آقای مکارم شیرازی بر هفت نکته تاکید کردند:
اولی این است حل اجباری مشکل حجاب نه عملی است و نه درست. بیانیه ای که مغایر با قانون مصوب موافقان قانون است و امروز به دلیل رعایت نکردن پوشش اکثریت دختران و زنان ایرانی عملی و قابل اجرا نیست و ظاهراً صدا و سیما این کار را کرده است. من دوست ندارم. اما اگر می گفتند مثلاً قانون حجاب را موظف به اجرا می کند، شاید فکر می کردند. تفاوت آقای مکارم با منتقدان البته در نحوه نگاه ایشان به موضوع و استفاده از تعبیر «مشکل حجاب» و این است که ایشان علیه حجاب اجباری صحبت نمی کنند، بلکه در این است که حجاب را زنانه تر می کنند. کارمندان ذکر شده، این نشان می دهد که آنها به تفکیک سه حوزه خصوصی، دولتی و رسمی-اداری اعتقاد دارند، در حالی که رادیکال ها به حوزه عمومی اعتقادی ندارند و می خواهند خیابان (حوزه عمومی) را تحت کنترل خود داشته باشند.
موضوع دوم در مورد مسکن بود و اینکه مردم به توصیه های کلی قانع نشدند و مطالبه کردند تحویل آپارتمان به قیمت وعده داده شده و هیچ غرامتی دریافت نکردند (به دلیل افزایش شدید قیمت ملک در سال های اخیر).
محور سوم استفاده از مدیران همکار و محلی هر چند در مرکز انتخابات فعالیتی نداشتند و جالب اینجاست که بر قدردانی از فعالان کانون تاکید داشتند. اما از منظر جماعت، ثبات فعالیت در کانون انتخابات فردی مانند مسعود حائز اهمیت است. پزشکیان آنچه را خارج از جبهه مفروض انقلاب می دانستند اساساً قابل ستایش نیست.
مخالفت خود را بیان کنید افزایش قیمت بنزین این چهارمین نکته ای که آقای مکارم به آن اشاره کردند، به دلیل تأثیرات آن در سایر موضوعات، در اخبار صدا و سیما چندان مورد توجه قرار نگرفت.
همچنین آیت الله راه اندازی فرودگاه قم چندین بار بر آن تاکید شده است. البته موضوع فرودگاه موضوع بحث برانگیزی است. به دو دلیل. اولاً فرودگاه بین المللی امام خمینی در 126 کیلومتری قم است. علاوه بر این، ساخت فرودگاه در شرایط ارزی فعلی بسیار پرهزینه است و تعداد قابل توجهی از فرودگاه ها یا بلااستفاده هستند و یا سوددهی ندارند. اما آقای مکارم از منظر دیگری به این موضوع نگاه کرد و معتقد است که قم متعلق به جهان اسلام است و اگر فرودگاه داشته باشد افراد بیشتری را جذب می کند زیرا می توانند مستقیماً به قم بیایند و با این توصیف خواسته ایشان فرودگاه بین المللی است.
بهره گیری از ظرفیت 70 هزار طلبه حوزه علمیه قم و اینکه شخص دکتر پزشکیان و آنها برای دولت دعا می کنند، این از جمله چیزهای دیگری بود که مرجع تقلید 97 ساله گفت و رادیو هم به آن اشاره ای نکرد.
اینکه رئیس جمهور بلافاصله پس از انتصابات اخیر برای دیدار با مراجع قم هجوم آورد و آنها با آغوش باز از ایشان استقبال کردند، خودنمایی می کند، هر چند برخی انتظار داشتند که ایشان با امثال آیت الله بیات زنجانی دیدار کند یا مثلاً شجاعت نشان دهد. وی از مقبره بازرگان در مقبره بیات که کمی دورتر از حرم است زیارت کرد، اما این را نیز باید به خاطر داشت که با سفره کمک های دولتی به موسسات شبه حوزوی و کلا مسلمان مسعود نرفت. جنسیت پزشکیان سنت است و دیدیم که ایشان در محضر مراجع یادداشت کردند و گویی موضوع خاصی فراتر از آنچه در اخبار آمده، قصد بررسی آن را دارد.
البته انتظار نمی رود این موارد در اخبار رسمی منعکس شود، اما اگر مرجع تقلید شیعیان بگویند که نمی توان مشکل حجاب را به زور حل کرد (اگرچه از نظر برخی «مشکل» نیست) بلکه یک مشکل است. “سبک زندگی”)، این در اخبار گزارش نشده است. چرا چون صداوسیما موضع دارد و نظر آقای مکارم در واقع تاییدی بر موضع دولت است که رئیس مجلس به صراحت بیان کرد و گفت: باورها بردار نیستند.
اگر سخنان آیت الله مکارم عملا سانسور و حداقل به صورت گزینشی توزیع شود، می توان محاسبه کرد که با دیگران چه می کنند.